Intel‘in Ultrabook platformunu tanıtması ve modellerin satışa sunulmasının ardından, daha önceden Apple Macbook Air‘in hali hazırda bulunduğu ince, hafif ve performanslı dizüstü bilgisayar platformuna yeni PC’lerin gelmesiyle rekabet iyiden iyiye artacak gibi.
Bu Ultrabook‘lardan Macbook Air 13‘e donanımsal ve tasarımsal anlamda en yakın olanı ASUS ZENBOOK UX31 ile Macbook Air’i kıyaslayacağız.
{pagebreak::iki}
Tasarım
ZENBOOK UX31 ve Macbook Air 13, yandan bakıldığında benzer bir profile sahip. Kalın arka kısımdan ön tarafa giderek incelen bir yapıda her ikisi de. İncelik demişken, Macbook Air 13, arka kısımda 17 mm kalınlığa sahipken, UX31‘de bu değer 9 mm olarak belirlenmiş.
Ön tarafta ise ikisi de en ince yerinde 3 mm kalınlığa sahip. İncelik konusunda UX31‘in ipi göğüslediğini görüyoruz. Ağırlık konusunda 1.3 kg gelen UX31, Macbook Air 13‘ten 50 gram daha hafif. Çok fark yaratacak bir ağırlık farkı olmadığını belirtelim.
{pagebreak::uc}
UX31‘de iki parçalı alüminyum bir kasa kullanılırken, Macbook Air‘de tek parça bir alüminyum kasa kullanılmış. Tek parça yani unibody kasa, UX31‘inkine göre daha sağlam bir yapıda.
Macbook Air‘de klasik Macbook grisi bir renk hakimken, UX31‘de kapağın arkasında koyu gri bir renk ile klavyenin bulunduğu alt kısımda açık gri bir renk hakim.
Dış görünüş olarak, özellikle kapağın arkasında bulunan beyaz renkte aydınlatılan Apple logosu ile Macbook Air‘in UX31‘den daha fazla dikkat çekeceği kesin.
{pagebreak::dort}
Alt tarafta klavye kısmına geçtiğimizde iki bilgisayarda da ayrık tuş yapısı kullanılmış. İki klavyenin de kullanımı oldukça rahatken, karanlık ortamlarda daha rahat bir kullanım klavye tuşlarında arkadan aydınlatma sunan Macbook Air, bir adım öne geçiyor.
Touchpad konusunda ise galip belli. Neredeyse bir fareye ihtiyaç duymaya gerek bırakmayan, oldukça büyük ve kullanışlı touchpad’iyle Macbook Air galip geliyor.
Touchpad üzerinden yapabileceğiniz çoklu dokunma hareketlerinin çeşitliliği sayesinde Mac OS X Lion üzerinde daha fazla bir hakimiyete sahip oluyorsunuz.
{pagebreak::bes}
Ekran
Macbook Air‘da 1400 x 900 piksel çözünürlüğe sahip 13.3 inçlik bir ekran kullanılırken, ZENBOOK UX31‘de 1600 x 900 piksel çözünürlüğe sahip yine 13.3 inçlik bir ekran kullanılıyor.
Daha yüksek çözünürlük dolayısıyla UX31‘de daha fazla bir çalışma alanına sahip oluyorsunuz. Ekranlar benzer bir renk başarımı gösterse de UX31‘de daha yüksek parlaklığa sahip bir panel kullanılıyor.
{pagebreak::alti}
Performans
İki dizüstü bilgisayarda da aynı işlemci standart olarak geliyor. Intel’in Sandy Bridge tabanlı işlemcilerinden 1.7 GHz hızında çalışan Core i5 2557M kullanılırken, iki dizüstü bilgisayarı da aynı i7’li işlemciye terfi ettirebiliyorsunuz.
Grafik yongası olarak iki cihazda da işlemci üzerinde bulunan Intel HD Graphics 3000 kullanılıyor.
Performans konusunda fark yaratan kısım ise SSD tarafında. ASUS ZENBOOK UX31 de kullanılan SSD, Macbook Air‘de kullanılan SSD‘ye göre çok daha performanslı.
UX31‘de kullanılan SATA III arabirime sahip SSD, 550MB/s okuma, 500 MB/s yazma değerlerine ulaşabiliyor. Açılış kapanış hızı konusunda da UX31 daha iyi değerlere sahip.
{pagebreak::yedi}
Giriş Çıkışlar
Macbook Air 13‘de 2 adet USB 2.0 portu, kulaklık girişi, kart okuyucu, AC adaptör girişi ve Thunderbolt yuvası yer alıyor.
UX31‘de ise 1 adet USB 2.0, 1 adet USB 3.0, kart okuyucu, miniVGA, microHDMI, kulaklık girişi ve AC adaptör girişi bulunuyor.
Macbook Air‘de Intel’in yeni bağlantı teknolojisi Thunderbolt bulunurken, UX31‘de Thunderbolt’a karşılık bir adet USB 3.0 portu bulunuyor.
USB 3.0, özellikle geriye dönük USB 2.0 desteği sayesinde daha yaygın bir kullanım alanına sahip olsa da Intel‘in geliştirdiği Ultrabook platformunda neden Thunderbolt kullanılmadığı kafalarda soru işareti oluşturuyor.
{pagebreak::sekiz}
Macbook Air‘de HDMI ve VGA çıkışını gerekli adaptörler yardımıyla Thunderbolt yuvası üzerinden alırken, UX31‘de VGA görüntü çıkışını kutudan çıkan miniVGA – VGA adaptörüyle alabiliyorsunuz. HDMI için herhangi bir microHDMI – HDMI çevirici çıkmıyor.
Kutu içeriğinden bahsetmişken ASUS ZENBOOK UX31‘de ayrıca kutudan USB – Ethernet çevirici bir aparat çıkarken Macbook Air için ayrıca satın almanız gerekmekte.
Macbook Air‘de Apple‘ın patentlediği mıknatıslı adaptör girişi sayesinde kabloya takıldığınızda, kablo yuvadan kolayca çıkarak cihazın düşmesini önlüyor.
{pagebreak::dokuz}
İşletim sistemi
Macbook Air‘de Mac OS X‘in son sürümü Lion kullanılıyor. Mac OS X Lion, kullanım kolaylığı açısından Windows 7‘ye göre daha önde. Sistem stabilitesi konusunda da Mac‘ler PC‘lere göre daha başarılı.
Kolay kolay sistemde çökme, bozulma vs yaşamıyorsunuz. Macbook Air‘e Bootcamp aracılığıyla Windows 7 kurup sorunsuzca çalıştırabilmeniz de mümkün.
{pagebreak::on}
Pil Ömrü
Macbook Air ve ZENBOOK UX31 pil ömrü konusunda da başa baş bir performans sergiliyor. İki cihaz da 5 saatlik bir kullanım süresi sunuyor.
{pagebreak::onbir}
Fiyat
Amerika fiyatlarını baz aldığınızda Macbook Air 13‘ün 1300 dolarlık fiyat etiketine karşın, ASUS ZENBOOK UX31, 1100 dolar fiyat etiketiyle daha uygun bir fiyata sahip.
Türkiye‘ye geçtiğimizde de ASUS yine fiyat avantajını koruyor. Türkiye’de Macbook Air 3250 TL civarı bir fiyat etiketine sahipken, UX31 2700 TL civarına satılmakta.
Toparlarsak, neredeyse birbirine oldukça fazla benzeyen bu iki cihaz farklı kategorilerde birbirinin önüne geçse de satın alma noktasında karar tamamen size kalıyor.
{pagebreak::oniki}
Apple Macbook Air‘in daha fazla dikkat çeken bir tasarıma sahip olduğu kesin. Ayrıca Mac kullanmak bazen bir statü simgesi olarak da görülebiliyor. Tabii daha fazla kullanım kolaylığı sunduğunu da unutmamak gerek.
Macbook Air almadan önce aklınıza gelebilecek tek soru işareti Mac OS X konusunda olacaktır. Çünkü bir çok kullanıcının yıllarca Windows kullandığını düşünürsek, bir işletim sisteminden diğerine geçiş aşaması bir süre sıkıntılı olabilir.
ASUS ZENBOOK UX31, Apple Macbook Air‘e göre daha performanslı olmasıyla dikkat çekiyor. Aynı işlemciyi kullansalar da özellikle sahip olduğu hızlı SSD‘siyle büyük boyutlu dosyalarla sık çalışanlar için fark yaratıyor.
Tabii Macbook Air‘in de yavaş olduğunu söyleyemeyiz ancak UX31 bir kademe daha hızlı. Özellikle açılış, uykudan çıkma gibi durumlarda hızlı SSD farkını hissettiriyor.
::Siz hangisini tercih edersiniz? Apple Macbook Air mi? Yoksa bir ultrabook mu?
asustan başka adam gibi ürün çıkaran firma kalmadı zaten apple a karşı.
neresinden bakarsanız taklit olduğu belli olan bir ürünü orjinali ile kıyaslarken çakma mac air mi orjinal mi diye başlık atsanız daha iyi olurdu 🙂
kaç yıl önce çıkmış bir cihazın yeni bir konsepte hala kafa tutması gerçekten büyük başarı.ultrabookun artısı en son teknolojiyi kullanıyor olması(özellikle ssd)apple ufak bir donanımsal güncelleme ile ultrabookun çok önüne geçebilir.
macbook
oooffff Asusla kıyaslarsan olmaz tabi yalnış bir konu olmuş bu..Toshiba kıyaslasanız neyse…
macbook
Ultrabook 🙂 Soz konusu performans ! ayrica paranin bir kismi cepte kaliyor 😀
Gereksiz bir kıyaslama elbette Apple
abiler ben bu shiftdelete.net i gerçekten anlamıyorum. piyasada taraf tutar gibi marka tutan o kadar fanboya gülüp geçiyorumda bir sitenin bu kadar taraf tutmasını (apple) aklım almıyor. yani insanların şahsi olarak yaptıkları bir yere kadar kabul edilebilr de arkadaş sen sonuçta teknoloji haberleri yapan bir sitesin. tarafını o kadar belli etmenin bir manası yok. yani kısacası shiftdelete.net i kaliteli yayın noktasında çok nakıs buluyorum o yuzden arada bir girip daha 3. haberi okumadan çıkıyorum.
not: iphone kullanıyorum hemen laf atmayın
geçin bu ayakları apple in sonu geliyor.battığı gün yakın.eskisi gibi.
kaç yıl önce çıkmıs bilgisiyarla daga yeni bir bilgisiyarı kıyaslıyosunuz ? elbetteki appel
apple fanı olmasam da macbooka hakkını vermek lazım.
kim ne çıkarırsa çıkarsın apple’dan kopyalamadan birşey yapamaz oldular. donanım dışında air’den tek farkı port sırası.
Sen nelere kadirsin S.Jobs..
asus donanımsal açıdan apple’ı yakalamış fakat mühendislik açısından yakalayamamış. apple geniş touchpad, rahat klavye, ekran arkasındaki apple logosu, thunderbolt, hdmi gibi özellikleri bir tasarım ve isim altında başarıyla toplamış. asus ise olaya tamamen donanım açısından yaklaştığı için donanımsal açıdan üstünlük sağlasa bile pratik hayattaki kullanım açısından geri kalmış. bunun üzerine mac Os da eklenince fark biraz açılmış.
bu farkın kapanabilmesi asusun kabiliyetinde değil. asus tüm ürünlerine böyle yaklaşmakta. ancak sony, toshiba ve dell gibi yenilikçi firmalar özgün bir rakip çıkartabilir.
tasarım birkaç yıl eski olabilir ama içindeki donanım normal pcde olanla aynı. 8gb ram i5 yada i7 işlemcili ssd diskli macbook airler çerez gibi satılıyor. işin ilginç tarafı bu macbooklar üzerinde windows 7 normal pclerden daha performanslı çalışıyor. bizzat önemli devlet kurumlarının bilgi işlemi tarafından testler yapılmış ve performanslı olduğundan dolayı macbook lar seçilmişti…
Ultrabook tabiki. adam gibi işletim sistemi var içinde.
Kesinlikle Apple
tabiki apple ama kıyaslama saçma, çakmamı gerçek mi gibi olmuş
yazıda şöyle bir sıkıntı var ki macbook airlerde SSD değil flash hard disk bulunuyor. ultrabooklardaki SSDlerin ne kadar hızlı olduklarını bilmiyorum ama flash harddiskli macbook air kullandım, açılış hızı inanılmazdı. haberi bu bilgiye göre güncellerseniz aradaki fark sanırım biraz daha açılacaktır.
samsung bu piyasada da apple ile 2012 de kapışacak gibi. o zaman asus olurmu bilmem ama yarış kızışacak ve fiyatlar düşecek. şuan çok pahalı ikiside
en büyük fark kesinlikle osx tir bu yüzden mac ler herzaman diğer markaların önündedir, keşke android adam gibi bi işletim sistemi yapsada pc ler için gönül rahatlığıyla kullansak.
Biri apple ve OS X gücü. Diğer tarafta asus ve windows. karşılaştırmaya bile değmez. ASUS istediği kadar hızlı ve taklit olsun macbook air’ın yanında bir hiç. Özellikle OS X Lion varken. Aslına başlık şöyle olmalıydı. Macbook air ve diğerleri…
Mac OS X Lion kullanım kolaylığı açısından windows’dan önde değil. Dock bar kötü bir tasarım ve menüler iyi değil. Ayrıca kullandığım macbook air zaman zaman çöküyor ve uzun süreli power tuşuna basmamı istiyor benden. Windows 7 de bir kere bile sistem çökmesi görmedim.
Ultrabook yarışında
ASUS = 1 Apple = 0
MACBOOK!
Tskler bu yılın en iyi incelemesi diyebilirim kendimde
Mrk ertigim air lerde ssd yokmu ben var sanıyordum
2012 de tek istegim elektronik cihaz air
Tabiki mac. Sony mutlaka bu ultrabook olayına el atmalı(arastırmaları devam ediyorumus bildigim kadarıyla). birkaç yıl sonra ultrabooklar notebookların yerini ciddi anlamda almaya basladıklarına asusa verecegimden 300 tl fazlasını vererek sony ultrabook almak istiyorum:)
Heerhangibir Vaio değiller.
Kargadan başka kuş tanımam demiş çünkü hayatında kargadan başka kuş görmemiş. Şimdiye kadar bu güzellik ve kullanım kolaylığından mahrum bırakıldınız sevgili windowscular.
Tabiki Apple.
Macos isletim sistemi varken ben o bilgisayari hayatta almam….duzen bozmak yerine ayak uydursun biraz ben ona alismaklami ugrascam bide…ayrica benim tek yaptigim internet+oyun, o yuzden ultrabook, asus zenbook….
Editor un bilgilendirmesine gore Asus çok önde gidiyor.
Ama yazar ve yorumcular hala apple demiş. Bu nasil bi fanatiklik.
ultrabook tabikide apple alıpta 2 sene sonra sapasağlam hiç format yememiş göçmemiş bir bilgisayarım olup da yenisini alma konusunda zorlanacak kadar keriz değilim bakınız itunesun yenı mac destekelemediği sırada xp desteklemesi
macbook air
yazar karşılaştırırken sayıları karşılıklı koymaktan ileri gidememiş. donanımı geçin son kullanıcı performansında kullanım kolaylığında windows pc mac os u nasıl geçebilirki. bize hizmet edilecek büyük sayılı bilgisayarlar değil bize hizmet edicek iyi bilgisayarlar lazım.