Dünyada artık şehirler akıllanmaya başladı. Giderek artan şehir nüfusu bir taraftan güvenlik, ulaşım, trafik, park gibi sorunları gündeme getiriyor, diğer taraftan enerji ve su kaynaklarının verimli kullanılmasını zorunlu kılıyor.
Bu değişime ayak uydurmak için şehirlerin akıllı teknolojilerle birlikte dönüşmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalar 2025 yılına kadar dünyada 26’dan fazla akıllı şehir olacağını gösteriyor.
Türkiye’de akıllı şehirler dönüşümünün nasıl olacağı ise Ankara’da düzenlenecek Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda ele alınacak.
Kamu Teknoloji Platformu tarafından 4-5 Mayıs tarihlerinde Rixos Grand Ankara’da gerçekleşecek Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda teknoloji ile entegre, çevre dostu, sürdürebilir akıllı şehir uygulamaları, geleceğin ulaşım, enerji, güvenlik modelleri ve şehirler için yaşam kalitesini yükseltecek en iyi fikirlerin nasıl hayata geçirilebileceği tartışılacak.
Türkiye ve dünyadaki akıllı şehirler gündemini tartışılacağı Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı, belediye başkanlarının bulaşmasına da ev sahipliği yapacak.
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Elazığ Belediyesi Başkanı Mücahit Yanılmaz ‘Türkiye’de Akıllı Şehirlere Dönüşüm ve Başarı Hikayeleri’ panelinde bir araya gelerek tecrübelerini paylaşacak.
Amsterdam Smart City projesinin Düşük Karbon ve Bağlantılı Şehir Planlama alanında Kıdemli Strateji Danışmanı Frans Anton Vermast, Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’na onur konuğu olarak katılacak.
10 yıla yaklaşan Amsterdam Smart City Projesi’ndeki tecrübelerini katılımcılarla paylaşacak olan Vermast, şehirlerin daha yaşanılabilir hale getirilmesinde yeni uygulama ve hizmet fırsatlarından bahsedecek.
Kamu kurumlarının üst düzey yöneticilerinin yanı sıra ve özel sektör temsilcilerini de buluşturacak Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı, alanında uzman birçok yerli ve yabancı konuşmacıya ev sahipliği yapacak.
Akıllı şehircilik kavramının çok boyutlu ele alınacağı konferans, Deloitte Akıllı Şehirler Uzmanı Ana Andueza Amann, Google Kurumsal Ülke Müdürü Önder Güler, IBM Ülke Müdürü Isabel Gomez Cagigas, Şehir Planlama Profesörü Prof. Stephan Braunfels, Dünya Bankası Ülke Direktörü Johannes Zutt gibi önemli konuşmacıları ağırlayacak.
Kamu ve belediye mensuplarına katılımın ücretsiz olduğu konferans hakkında ayrıntılı bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
:: Akıllı şehirler hakkındaki düşünceleriniz neler?
Biz once normal şehirleri adam gibi kurup düzgün yönetelimde akilli şehirler kusur kalsın
Akılı şehir dönüşümü biraz zor. Önce duş bataryalarını dönüştürsünler suyu ayarlamak için nice su boşa akıtılıyor. Her yerde her an haber verebilecek bağlantılı ve genel merkezli yangın sensörleri yok. Emniyet güçlerini olağan durumlarda çapırabilecek sokak panik butonları yok. Gereksiz ama fazlası ile gereksiz aydıtlatma her yerde. Fişi prizdeb çeken yok. Çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar hiç de çevreci değil. Kanalizasyon sistemleri problem.
Akıllı trafik olsun. Gerisini biz hallederiz. Nasıl olsa trafikten günde en az 3 saat zamanımız arta kalır. Bir şeyleri iyileştirmek için de vaktimiz olmuş olur.
hep aynı şehirler akıllıyı bırakında gelişemeyen şehirlere el atın topluca ülke akıllansın
olsa çok güzel olur açıkcası
Türkiyede akıllı şehir denildiğinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Haritacılık uygulamalrından ötesi gelmiyor akla. Akıllı kavşaklar denilince Döner kavşak denilip geçiliyor. Oysa trafik yoğunluğuna göre trafik ışıkları kavşakları. Şerit ihlal sistemleri tüm ülkeye yaygınlaştırılmalı, Atık sistemleri yeni baştan ele alınmalı. Felaket senaryolarımız yok… Peki çok şeyin baştan kurgulanması lazım. Akıllı yollar enerji hatlarının kurgulanması. Bize sunucular satıp harita uygulamaları satıp belediyelere trilyonlarca liralık yazılım satan firmaların rantının önüne geçip Akıllı kent çözümleri için devletin harekete geçmesi bunların standartlarının belirlenip devlet eliyle yapılması gerekir. Tapu kadastrodan DSİ ye. belediyelere kadar tüm kamu kurumları gerçek entegre olmalı.
Bütün dünyayı böyle dusunuyorum. Kimin teonolojisi daha ilerideyse o daha çok domine eder. Zaten bu altyapi onun icin kuruluyor.
Caddeler güzelleşsin. İnternet her sokak köşesinde olsun. Çukur, çöküntü vb. olmasın. Gece fark edilebilecek fosforlu – güneşten depoladığı ışığı yansıtan – şerit çizgileri olsun. Benzinlikler yerine elektrik şarj dolum üniteleri olsun.
Bu kadar işte!
Önce bizim çöpü çöpe atmayı öğrenmemiz lazım…