Reklam

Uncharted 2: Among Thieves PS3 İnceleme

4
Reklam

Puan: 10/9.3

2007 yılında satışa sunulan ilk Uncharted oyunu, beklentilerin bir hayli ötesine geçerek, hem keyifli bir macera sunmayı başarmış, hem de teknik olarak PlayStation 3 konsolunu verimli kullanmıştı. Aradan geçen 2 yıl zarfında, kullanıcılar arasında efsaneleşen yapımın ikincisi beklendi. Naughty Dog firması tarafından yayınlanan görseller, fan’ların adeta iştahını kabarttı. Zira Uncharted 2: Among Thieves epey gerçekçi görünüyordu. Nihayet birkaç gün önce oyun satışa sunuldu ve biz de vakit kaybetmeden serüvenin devamını masaya yatırdık.

Reklam

Artık Sony‘nin kalelerinden biri olarak anılmaya başlanan Uncharted’ın başrol oyuncusu Nathan Drake, ikinci yapımda da görevinin başında. 720p destekli yapım, tıpkı ilki gibi son derece hareketli başlıyor. Drake’s Fortune’u oynayanların hatırlayacağı üzere, serinin birincisi teknede start alıyordu ve aniden aksiyona giriyorduk. Uncharted 2: Among Thieves’de karlı dağların arasında, bir tren kazası sonucunda hayatta kalmaya çalışırken başlıyoruz.

{pagebreak::Macera İstanbul’a Taşındı}

Macera İstanbul’a Taşındı

Daha bu aşamada oynanıştaki farklılıklar göze çarpıyor. Artık Nathan Drake, Prince of Persia kahramanı olmuş. Atlıyor, zıplıyor, tırmanıyor… Her türlü akrobatik hareketin üstesinden dilediği kez gelebiliyor. Üstelik bunları kan revan içinde yapıyoruz.

Kısa süre sonra hikaye bizi İstanbul‘a kadar götürüyor. Kahramanımız, eski bir meslektaşıyla beraber İstanbul’daki bir saraydan (Öyle bir saray yok İstanbul’da. Adeta Prince of Persia mekanları gibi olmuş) tarihi bir kandil çalmaya çalışıyor. Kandilin özelliği, ucunda hazine olan bir haritaya sahip olması. Dolayısıyla kahramanımız, vakit kaybetmeden arkadaşlarıyla beraber kandilin peşine düşüyor.

İstanbul’da açıyoruz gözlerimizi. Denizden yanaşıyoruz ve kanalizasyondan saraya giriyoruz. İçeride Türk’den ziyade, birbirinin hemen hemen aynısı görünüşe sahip Kuzey Afrikalı güvenlik görevlileri var. Sizi gördüklerinde “Yakaladım onu” ya da arkadaşlarına haber vermek için “Yukarıda”, “Aşağıda” gibi basit tümceler kuruyorlar.

{pagebreak::Türkçe Konuşmalar}

Türkçe Konuşmalar

Görevlilerin yapay zekaları da ciddi birer soru işareti. Diplerine kadar gelip, zıplayıp hoplasanız dahi, sesinizi duymuyorlar. Ayrıca bakış açıları 90 derece ile sınırlı gibi. Zira yanlarındaysanız, sizi fark edemiyorlar. Hele bir de karşılarında, karanlık bir yerde eğilmiş duruyorsanız, daha da komik enstantanelerle karşılaşıyorsunuz. Bu kez, önündeki adamı algılamak için çevreye bakınıyorlar… Bu anlarda hızlı davranıp, düşmanınızı haklamanız gerekiyor. Başarılı dövüş sistemi sayesinde, rakiplerinizi tek hamlede yere yığabiliyorsunuz. Ancak bu ilk bölümlerde gizlilik esas. Eğer görevliler, telsizlerini çıkarıp “Onu yakaladık” derlerse, en son checkpoint noktasından devam ediyorsunuz.

Kısa bir süre sonra kader ağlarını örüyor ve çok bilindik bir şey oluyor. Beraber kandili çaldığınız arkadaşınız, size ihanet ediyor. Siz de kısa süre sonra yakalanıyorsunuz ve hikaye 3 ay sonraya taşınıyor. Hapishanede onca zaman geçirmenize karşın, saç sakal maşallah yerinde duruyor. Bir değişiklik olmamış. Ardından ilk oyundan tanıdığımız bir karakter olan Sullivan gelip bizi çıkarıyor ve Marco Polo‘nun hazinesinin peşine düştüğümüz asıl hikaye başlıyor.

Parçalı bir kurguyu takip eden serüvende, önceleri olayların sonunda, yaralı Nathan Drake’i kontrol ederken, bir yandan da geçmişe dönüp, hikayenin başını aydınlatıyorduk. İlerledikçe geçmişteki görevler ön plana yerleşiyor. Aksiyon seviyesinin git gide yükseldiği yapımda, bir süre sonra yanımızda Sullivan ve Chloe ile ilerliyoruz. Hatta Co-Op seçeneği sayesinde, bu karakterleri de kontrol edebiliyoruz.

{pagebreak::Başarılı Görseller}

Başarılı Görseller

Uncharted 2: Among Thieves, daha satışa sunulmadan yayınlanan görselleriyle büyük beğeni toplamıştı. Naughty Dog Engine 2.0 ile geliştirilen yapım, ayrıca Havok fizik motorunu da kullanıyor. Bu sayede az da olsa objelerin parçalanması gibi efektlere rastlıyoruz. Ormanlık mekanlarda bulunun kutu ve benzeri objeler, ateş edildikçe ufak ufak kırılmaya başlıyor.

İlk bölümlerde, genellikle karanlık olan mekanlarda görsel açıdan umduğumuzu bulamıyoruz. Hele ki saray bölümünde, çevredeki binaların modellemeleri bir hayli başarısız görünüyordu. Ayrıca gerçeğiyle birebir değil, aksine sadece benzetilmeye çalışılarak tasarlanan mekanlar, İstanbul’u pek iyi yansıtamıyor

Sonradan karşılaştığımız görevlerde ise, ormanlık araziler ve gün ışığıyla beraber Naughty Dog Engine 2.0’ın nimetleri görülmeye değerdi. Özellikle ana karakterlerin modellemeleri, gün ışığında son derece başarılı gözüküyor. Ancak PC kullanıcıları, bu görsellerden çok fazla etkilenmeyecektir. Zira PlayStation 3‘ün standartları, yeni nesil ekran kartlarıyla uzun zaman önce aşıldı.

{pagebreak::Söz Müzik}

Söz Müzik

Yapımın, aksiyonun nabzını tutan müzikleri sayesinde, havaya girmeniz çok kolay. Sürükleyici kurgusuyla, kullanıcıyı başından kaldırmayan yapım, işitsel öğelerle bu başarılı etkisini destekliyor. Sesler açısından baktığımızda ise, farklı mekanlarda değişik efektler duyduğumuz gibi, ateş ettiğimiz nesnelerin maddesine göre işittiklerimiz çeşitleniyor.

Grafiklerde olduğu kadar seslerde de gayet başarılı olan yapım, türünün PlayStation 3’deki en iyilerinden biri olarak sanal dünyadaki yerini aldı. Basit ama heyecanlı kurgusu, başarılı grafik ve ses efektleri, insanı sıkmayan oynanışı ile Uncharted 2: Among Thieves, aksiyon müdavimlerinin ilk tercihi olmalı. Belki yapay zeka konusunda biraz problemler var, ayrıca yaklaşık 10 saat süren oynanış da çok tatmin edici değil. Ancak bu konunun üstesinden de Deathmatch, Elimination, Chain Reaction, Plunder gibi çoklu oyuncu seçenekleri sayesinde geliniyor. Dolayısıyla artılar ve eksileri kefelere koyduğunuzda, sonuç Uncharted 2 adına gayet olumlu. Eğer PlayStation 3’ünüz varsa, bu oyunu sakın kaçırmayın.

Puan: 10/9.3

:: Uncharted 2: Among Thieves ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşın.

4 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version