İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri, TÜBİTAK’ın düzenlediği Elektromobil Yarışması için yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın sonucunda 4×4 çekiş sistemine sahip olan ve elektromobİSTE olarak adlandırılan bir elektrikli otomobil üretti.
Farklı bölümlerde eğitim gören 17 öğrencinin bir araya gelerek geliştirdiği elektrikli otomobilin düşük güç tüketimine rağmen yüksek performans sunduğu belirtiliyor. Bu sayede 100 km mesafenin maaliyeti yaklaşık 1-1,5 lira oluyor.
İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileriden elektromobİSTE!
5-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında Kocaeli Yarış Pisti’nde gerçekleşecek yarışmada boy gösterecek olan otomobil, TÜBİTAK ve bölgedeki tanınmış bir fabrikanın maddi desteği sayesinde okul bünyesinde geliştirildi.
Otomobilin, tasarımından teknolojisine her aşamasının öğrencilere ait olduğunu belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, yarıştan daha önemli olan noktanın bu tarz bir projeyi hayata geçirerek üretebilmek olduğunu söyledi.
Ayrıca, İstanbul Büyükada’daki atları faytonlardan kurtarmak için elektrikli fayton üretmek istediklerini belirten Dereli açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
İstanbul Büyükada için elektrikli fayton üretmek istiyorlar!
Heybeliada’da faytonlarda çalışan atları da kurtarmak istiyorsak, elektrikli faytonların tasarlanması, yapılması ve devreye alınması gerekir. Biz de şimdi bunun için gerekli çalışmaları başlatıyoruz”
“Biliyorsunuz Büyükada’da faytonlar var ve atların durumu hiç iç açıcı değil, biz onlara şunu teklif ettik, eğer o bağlantı sağlanabilirse biz Büyükada’daki bütün faytonları elektrikli yapmaya talibiz, sonuçta yapabileceğimizi göstermiş olduk.”
Önemli olanın ‘yapmak’ ve ‘üretmek’ olduğunu hatırlatan Dereli, açıklamasına şu şekilde devam etti; “Üretmek mutluluktur. Bugün üretmenin, üretebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimiz, fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi. İnandılar, çalıştılar ve başardılar. Kendileri tasarladılar ve ürettiler.
Ekipteki tüm öğrenci arkadaşlarımızı ve danışman hocalarımızı yürekten tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz, yolları ve bahtları açık olsun. İSTE olarak bu projelere destek vermeye, üretenin ve üretmek isteyenin önünü açmaya devam edeceğiz. Arkadaşlar iyi bir başlangıç yaptı.
Eldeki bütçe ile yapılabilecek en iyisini yaptılar. Ortaya bir ‘ürün’ ortaya koydular. Elbette, bunun devamını da getirmek gerekiyor. Türkiye’nin elektrikli otomobil sevdasına ve hedefine bizlerin de katkı yapması gerekiyor.
Elektrikli otomobilin stratejik parçalarını üretmek, en önemlisi de uzun ömürlü, güçlü ve kısa sürede şarj olabilen batarya üretebilmek, asıl hedefimiz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, projeler yazıyorlar. Destek olunursa, ihtiyacımız olan teknolojileri geliştiremememiz ve üretemememiz için hiçbir sebep yok. Dünya çok değişti. Bugün bizim elektromobİSTE’yi internette gören birileri, çok beğenmişler, sipariş vermek istiyorlar. Bizim bunlara odaklanmamız lazım “
Öğrenci seviyesi eğitim, yetenek geliştirme için bir şey diyemem her uğraşının ustalığa katkısı vardır, normal seviyelere sunumlarda çözüm gerekenler hariç gereksiz çalışmalardır, benzersiz ve karada, denizde, havada gidebilen hiç yanıtsız çalışabilecek güçlü araçlar üretmek ve dünya gidişat etkili, tüm dünyayı enerji üssüne çevirebilecek ve mevcut enerji üretimlere gerek braktırmayacak tamamen çevreci yeraltı dahil seyyar, sabit her yer kurulumlu benzersiz hiç yakıtsız çalışabilecek kesintisiz güçlü enerjiler üretmek ve bu yollarda çaba sarfedenlerin önünü açmak, fikri haklarını korumak, cçalışmalarını öncelikle güven altına almak gerek, Saygılarımla, Nevzat KETECİ
Tasarım ekibi ni ekipten atın diğer arkadaşlara başarılar
nevzat, google translate ile mi yazıyorsun kardeş?
Bence cok guzel is basarmislar. Hizi hakkinda bir bilgi gormedim. Sanirim cok dusuk bir hizda hareket ediyor. Lakin gelistirebilirler. Hadi hayirlisi. Turkiyenin yeni uretilecek olan otomobilinin de elektrikli olmasi dilegiyle.
Olayın biraz iç yüzünü anlatayım. Bu okulda okuyan bir öğrenci olarak her şeyden önce okulumuzun tek bildiği ve bu haberle de kanıtladıkları şey Reklam yapmaktır. Yalan yanlış içerikleri haber sitelerine göndererek yaptıkları bu reklamların arka yüzünde her şeyden önce öğrencilere siyasi görüşlerine göre yaklaşan, maddi imkanları sadece çevresinde ki kulüplere sunmayı amaç edinmiş bir rektörümüz var. Bu araç içinde ilk etapta destek olmak istememiş faakat ardından okula rağmen destek bulan ekip ortaya bir şeyler çıkarmaya başlayınca okul bu işin olacağını anlayarak 8 bin TL gibi çok ufak bir miktarı vermiştir. Araç için çalışan ekip arkadaşlarımı az çok bende görme şansı elde ettim yaptıkları şey çok güzel ve her şeyden önce fedekarlıkların sonucu ortaya çıktı. Fakat rektörün bu şekilde okulun reklamını yapması ve sözde öğrencilerin yanında gibi gözükmesi tamamı ile yalan dahaa anlatacak çok şey var fakat burayı boşuna doldurmayayım.
Kendisine katıldığımı belirtmek istiyorum. Zira prim yapmaktan başka birşey değil. Bu haberlere aldanıp İste yazmayın. 1 sene bile tahammül edemeden terk ettim yüksek liseyi.. Rektör de bunun farkında olduğu için Ntv E çıkmalar, böyle sağa sola reklam vermeler derdinde… Okulda bırak profesörü, bilgisayar bölümünde doçent bile yok. Uzaktan eğitim denilen saçmalıkla 8-10/10.30 arası ders görüp çıkıyorsunuz,(( uzaktan eğitim içinde video dinleyecek internet bulabilirseniz ayrıca bravo tabi) . Yemekhanesi bile olmayan bir üniversite düşünün, hemen etrafında müstakil evler olan bir üniversite düşünün.. 2 Mühendislik Fakült. bir meslek yüksek okul dışında fakültesi-bölümü olmayan, REKTÖRLÜK BİNASI BİLE YOK, DENİZCİLİK MYO nun yarısını alan bir üniversite düşünün. İibf yok, eğitim Fakült yok ÖĞRENCİ YOK ÖĞRENCİ, DERSANE DAHA Kalabalık. Erkekleri geçtim kızlar için bile kampüs içinde yurt yok. Kyk korkunçlu yıkık dökük eski bina, odalar kalabalık, yemekler rezil, temizlik zayıf, bulunduğu mahalle tekin değil o ayrı. Yüksek lise İSTE de Güvenlik desen yok, elini kolunu salla gir, turnike sistemi yok, öğrenci işleri suratsız, , üniversitenin girişi otoyola açılıyor, hergün bir tırın altında kalma riskine değinmiyorum bile, zira geçmişte kaza geçiren bir öğrenci bile var, reklama akıtacağı parayla, üst geçit bile yapmaya tenezzül etmeyen rektör bey … Türkay dereli kendi koltuğunun derdinde, böyle saçma sapan şeylerle prim yaptığını sanıyor işte. İskenderun desen birleşmiş milletler toplama kampı altyapısı zayıf, şehir gelişmemiş, adam akıllı marka bile yok alışveriş için, oturacak 2-3 kafe anca, tekel haline gelmiş onlarda . ÖĞRENCİDEN NEFRET EDİLİYOR, EV VERİLMİYOR, KİRALAR ÖĞRENCİYSEN 3 KAT FAZLA, EMLAKÇILAR NASIL DAHA FAZLA YOLARIM DERDİNDE . Mafyavari tipler, dolandırıcılar, ruhsatsız tonca yurt ( yurt denilebilirse şayet Bkz. Ahır) tercih günleri başlamadı, Asla ve asla tavsiye etmiyorum, ziyan olan 1 seneden sonra özellikle, ve bırakıp gelme imkanınızda olmayacak, kırık obp ile 90 bin geriye düşersiniz net. ( Yks ile mf 1-2-3-4 birleşti malum) Bir kere üni okuyacaksınız, yazıyım gitsin demeyin, ha yüksek lise isterseniz buyurun, ama emin olun pişman olacaksınız. Okulu terk edenlerin sayısı hiçte az değil, gece vakti üşenmedim yazıp, uyardım. Allah yolumu bir daha oraya düşürmesin, daha ne deyim.
Sayın TEKNOLOJİ DOSTU Yetkilileri;
Paylaşım veya yazılarınızda teknolojik çalışma ve buluşlara olan önem ve hassasiyetlerinizi Tebrik eder ve bu hususlara yorumlar için yer ayırmanıza, olanak fırsatları tanımamıza da Çok Teşşekkür Eder Başarılar Dilerim.
Nevzat KETECİ