İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri, TÜBİTAK’ın düzenlediği Elektromobil Yarışması için yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın sonucunda 4×4 çekiş sistemine sahip olan ve elektromobİSTE olarak adlandırılan bir elektrikli otomobil üretti.

Yerli otomobilin CEO’su belli oldu!

Yerli otomobilin CEO’su belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen yerli otomobil projesinin CEO'sunun kim olacağını açıkladı. Peki yerli otomobil CEO 'su kim oldu?

Farklı bölümlerde eğitim gören 17 öğrencinin bir araya gelerek geliştirdiği elektrikli otomobilin düşük güç tüketimine rağmen yüksek performans sunduğu belirtiliyor. Bu sayede 100 km mesafenin maaliyeti yaklaşık 1-1,5 lira oluyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileriden elektromobİSTE!

5-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında Kocaeli Yarış Pisti’nde gerçekleşecek yarışmada boy gösterecek olan otomobil, TÜBİTAK ve bölgedeki tanınmış bir fabrikanın maddi desteği sayesinde okul bünyesinde geliştirildi.

İskenderun Teknik Üniversitesi - elektromobİSTE

Otomobilin, tasarımından teknolojisine her aşamasının öğrencilere ait olduğunu belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, yarıştan daha önemli olan noktanın bu tarz bir projeyi hayata geçirerek üretebilmek olduğunu söyledi.

İskenderun Teknik Üniversitesi - elektromobİSTE

Ayrıca, İstanbul Büyükada’daki atları faytonlardan kurtarmak için elektrikli fayton üretmek istediklerini belirten Dereli açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

İstanbul Büyükada için elektrikli fayton üretmek istiyorlar!

Heybeliada’da faytonlarda çalışan atları da kurtarmak istiyorsak, elektrikli faytonların tasarlanması, yapılması ve devreye alınması gerekir. Biz de şimdi bunun için gerekli çalışmaları başlatıyoruz”

“Biliyorsunuz Büyükada’da faytonlar var ve atların durumu hiç iç açıcı değil, biz onlara şunu teklif ettik, eğer o bağlantı sağlanabilirse biz Büyükada’daki bütün faytonları elektrikli yapmaya talibiz, sonuçta yapabileceğimizi göstermiş olduk.”

İskenderun Teknik Üniversitesi - elektromobİSTE

Önemli olanın ‘yapmak’ ve ‘üretmek’ olduğunu hatırlatan Dereli, açıklamasına şu şekilde devam etti; “Üretmek mutluluktur. Bugün üretmenin, üretebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimiz, fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi. İnandılar, çalıştılar ve başardılar. Kendileri tasarladılar ve ürettiler.

Ekipteki tüm öğrenci arkadaşlarımızı ve danışman hocalarımızı yürekten tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz, yolları ve bahtları açık olsun. İSTE olarak bu projelere destek vermeye, üretenin ve üretmek isteyenin önünü açmaya devam edeceğiz. Arkadaşlar iyi bir başlangıç yaptı.

Eldeki bütçe ile yapılabilecek en iyisini yaptılar. Ortaya bir ‘ürün’ ortaya koydular. Elbette, bunun devamını da getirmek gerekiyor. Türkiye’nin elektrikli otomobil sevdasına ve hedefine bizlerin de katkı yapması gerekiyor.

Elektrikli otomobilin stratejik parçalarını üretmek, en önemlisi de uzun ömürlü, güçlü ve kısa sürede şarj olabilen batarya üretebilmek, asıl hedefimiz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, projeler yazıyorlar. Destek olunursa, ihtiyacımız olan teknolojileri geliştiremememiz ve üretemememiz için hiçbir sebep yok. Dünya çok değişti. Bugün bizim elektromobİSTE’yi internette gören birileri, çok beğenmişler, sipariş vermek istiyorlar. Bizim bunlara odaklanmamız lazım “