Reklam

Üniversitelerimizin Teknoloji Başarıları

3
Reklam

Ülkemizdeki üniversiteler teknoloji konusunda büyük adımlar atmaya devam ediyor. Doğru insanlar ve yatırımlarla birlikte yavaş yavaş ülkemizde kendi teknolojisini üretebilecek bir seviyeye ulaşmaya başladı.

Önemli İki Adım

Reklam

Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi bu hafta içerisinde umut veren iki başarılı ürünlerini tanıttı. İTÜ Türkiye’nin ilk yerli helikopteri olan Arıkopter’in prototipini üretirken YTÜ ise solar konusunda umut verici bir projeyi açıkladı.

İşte ülkemizin geleceği için iki önemli atılımla ilgili ilk detaylar.

{pagebreak::Arıkopter}

Arıkopter

Dün yapılan bir törenle tanıtılan ARIKOPTER uzun süren bir araştırmanın ürünü. 2002 yılında başlatılan projeye şimdiye kadar 60 kişi katkıda bulundu. 40 yüksek makeleye konu olan ARIKOPTER haziran ayında ilk kez uçuşa geçecek.

6 kişilik bu helikopter 2 ton ağırlığında. Devlet Planlama Teşkilatı’nın 20 milyon dolar ayırdığı bu araç önümüzdeki yıl tamamen bitmiş olacak.

Gerekli sertifakalarının alınmasından sonra ARIKOPTER seri üretime geçebilebilecek.

{pagebreak::Solar Araç}

Solar Araç

YTÜ‘nin geliştirdiği bu araç tüm dünyada yükselen solar enerji faaliyetlerine ayak uydurmamızı sağlayacak. Geçtiğimiz haftalarda solar enerji konusunda atılan sağlam adımlarla birlikte tüm dünya bu enerjinin gerçek potansiyalini görmüştü.

Ae2Project adlı araç Türkiye’nin solar otomobil konundaki ilklerini oluşturuyor. Ülkemizin en hafif ve verimli solar aracı olan Ae2Project 9 kişilik bir  mühendis ekibinin ürünün.


Araç güneş enerjisini kullanıp hız yapmayı hedeflemiyor. Bunun yerine geleceğe yön verecek şekilde güneş enerjisini en verimli ve tasarruflu şekilde kullanmayı hedefliyor.

YTÜ‘deki mühendis ekip araçlarını Shell Eco Marathon 2011‘e gönderip ülkemizinde bu konuda bir şeyler yaptığını dünyaya tanıtmak istiyor.

:: Bu projeler sizleri gururlandırdı mı? Sizce üzerinde çalışılması gerken yeni projeler neler olmalı?

3 Yorum

  1. üniversteler teknolojik yenilik bulduk diye ortaya çıkıyorlarda ben burada yetkililere şunu sormak istiyorum; dışarıdan güneş enerjisini mekanik enerjiye çeviren motoru satın almanın neresi buluş yapmak. eğer bu motoru üretmediysen zaten kalan kısım motordan tekerlere kayış bağlamak ve kaporta yapmak bunu sanayideki ustalarda yapar

  2. Elalemin çıkardığı telefonlar, teknoloji ile ilgili ürünler yayınlandığı zaman bakıyoruz herkes burda dedikodu yapmaya geliyor ama iş milli imkanlarla hazırlanmaya çalışılan teknolojiler olduğu zamanda nedense bu tür ülke geleceğini ilgilendiren konuları burda tartışılmıyor.vaaay halimize

  3. Üretiliyor birşeyler yapılıyor fakat katmadeğeri düşük olduğu için bir işe yaramıyor.O helikopterin parçaları zaten türkiyede yok.Paslanmaz çelik üretemeyen bir ülkeyiz.Misal amerikada bir üniversitenin öğretim görevlisi ameliyatta kullanılan çok küçük bir parça şu an tam nedir ne işe yarar hatırlamıyorum fakat titanyum malzeme ve maliyeti 40 dolar civarında.Bunun türkiyeye gelişi 800 dolar.Katmadeğere bakın bu tarz şeyler olursa memlekete bir katkısı olur.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version