Güvenlik güçlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelen çelik yeleklerin büyük bir bölümü, mermilere karşı koruma sağlarken maalesef ağır yapıları ile personeli yormakta ve hareket kabiliyetini sınırlamaktadır.
Özel Harekatçıyı Cep Telefonu Kurtardı!
Askeri lisede eğitim görürken en büyük sorunlarının balistik yelekler olduğunu belirten Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Tunahan Enginer, 6 aylık bir araştırma sürecinin ardından nano teknolojik bir sıvıdan balistik yelek üretti.
Normal yeleklere göre daha dayanıklı ve hafif!
Kullandıkları sıvı sayesinde merminin balistik yeleğe girme derinliğinde yüzde 36’ya yakın bir iyileşme sağladıklarını belirten Enginer, kullandığı nano teknolojik sıvıya bir kuvvet uygulandığında sıvının katı özellik gösterdiğini söylüyor.
Yani, balistik yelek içerisinde bulunan sıvı mermi darbesi geldiğinde katılaşarak gelen darbenin vücuda iletilmesini engelliyor.
Ayrıca, bu nano teknolojik sıvının yeleklerin ağırlığında yarı yarına azalma sağladığını belirten Enginer, sıvının kevlara uygulanarak 40 – 50 kat yerine 20 kat kevlar ile yeterli hale getirildiğini belirtiyor.
TUBİTAK’ın proje yarışmasına katılarak kimya alanında Türkiye ikincisi olan Enginer, projesi ile sınavlardan bağımsız bir şekilde Bahçeşehir Üniversitesi’ne kabul aldığını ve bu sayede projesini hayata geçirdiğini belirtiyor.
Not: Haberde kullanılan görsel temsilidir.
Non-newtonian liquids
Kuran okunmuş hamur yada ezan okuyan seccade 1. Olmuştur kesin
Adamın soy adı zaten mühendismiş sbsnsn
icat mütiş hikayesi de mütiş işaallah seri üretimi olur icad ı yapan ar kadaşın soy adı ingilizce mühendis (Engineer) hoş ama güzel bir detay 😀
Ne alaka din düşmanı
Kantir
Adam bu iş için doğmuş ya Engine(e)r dklfjasdklfjask
Günaydınnn. Ben 3 sene önce derste görmüştüm zaten bu tarz malzemelerden çelik yelek üretileceğini. Şimdi bu adam kim ise, kendi bulmuş gibi havalara girmesin. Sizde o buldu sanmayın.
Bahçeşehir Üniversitesi 🙁
Hiç umutlanmayın arkadaşlar belli başlı birkaç üniversite dışında bu tarz üniversitelerden başarı beklemek hayalcilik olur.
hemen götürüp batıya verin patentini onlar üretsin bize satsın
Benze bir teknoloji japonlarda var yumuşak hafif bir macun ama şidddetli çarpmada çelik gibi sertleşiyordu filan o konuya benziyor umarım daha da geliştirirler ve düzgün yerlerde kullanırlar…