Günümüzde öne çıkan sıkı rekabetlerden biri olan, Android ve iOS arasındaki yarış son hız devam ediyor.

Android ve iOS kullanım oranları açıklandı!

Kaderleri terk edilmek olan işletim sistemleri!

Bu yarış, maalesef birçok işletim sistemini gölgede bırakmak zorunda kaldı. Büyük umutlarla piyasaya sürülen bu işletim sistemleri, ne yazık ki terk edilmeye yüz tutuldu. 

17-02/05/unutulan-isletim-sistemleri-shiftdelete.jpg

Kullanıcılar tarafından pek tercih edilmeyen bu işletim sistemleri, birçok kullanıcının isteklerini karşılayamadı. Bir türlü isteği başarıyı elde edemeyen, mobil işletim sistemlerini sizler için derledik!

{pagebreak::2}

Firefox OS

17-02/05/firefox-os-sdn.jpg

İlk olarak MWC 2013 fuarında kullanıcılar bir araya gelen Firefox OS, maalesef istediği başarıya bir türlü ulaşamadı.

ZTE, Alcatel, Huawei, ve LG modelleri ile kullanıcıların karşısına çıkan Firefox OS, dünya pazarının yüzde 1‘ine ulaşmak istiyordu. Fakat bu istekler sadece istek olarak kaldı ve 2016 yılında büyük umutlarla yola çıkan Firefox OS projesi durdurularak, kullanıcılara veda etti.

Firefox OS’in fişini çektiler!

Popüler işletim sistemi Android ve iOS‘un oldukça gerisinde kalan Firefox OS, bu rekabeti kaldıramadı.

Şöyle bir baktığımızda ise bu başarısızlığın en büyük sebebi, Firefox OS‘un kullanıcılara işlevsellik konusunda istenileni verememesidir. Ortaya çıkan hatalar ve bu hatalara karşı bir çözüm bulunamaması, Firefox OS‘un kaçınılmaz sonunu getirdi diyebiliriz.

{pagebreak::2}

Windows Phone

17-02/05/windows-phone-sdn.jpg

Yanlış kararların ve izlenen stratejinin kurbanı olan Windows Phone, ne yazık ki diğer işletim sistemleri ile aynı kaderi paylaşıyor.

Günümüzde halen kullanılmak olan Windows Phone işletim sistemini, şu anlık aktif olarak kullanan firma bulunmuyor.

Eğer doğru bir strateji izlenilmiş olunsaydı Windows Phone, Android ve iOS‘un sıkı rakiplerinden bir tanesi olabilirdi. Ne yazık ki bu gerçekleşemedi.

Metro arayüzü ve daha birçok özelliği ile, mobil cihazlarda Windows deneyimi yaşattıran Microsoft, yoluna şu anlık Windows 10 Mobile ile devam ediyor.

Rakiplerin arasında dikkat çekmek için kullanıcılarına birçok yeniliği ve özelliği sunanan Microsoft, son olarak ise Siri benzeri bir sesli asistan olan Cortana‘yı duyurmuştu. 

Ancak bu yapılan yenilikler bir türlü kullanıcıların isteğini karşılayamadı ve Windows Phone‘da  aynı kaderi paylaştı.

Windows 10 Mobile kullanım oranı açıklandı!

Windows Phone‘a vasat bir işletim sistemi dememiz büyük bir hata olur. Fakat kullanıcıların kendisinden uzaklaşmasının en büyük nedeni ise, telefonda kullanabilecekleri uygulamaların ya sonradan Windows Phone’a gelmesi ya da hiç gelmemesinden dolayı kullanıcıların Android ve iOS gibi işletim sistemlerine yönledirdi.

Ancak yetkililer sürekli işletim sistemini geliştirerek, kullanıcılara sunmaya devam ediyor. Bakalım, küllerinden yeniden doğabilecekler mi?

{pagebreak::3}

BlackBerry 10 

17-02/05/blackberry-sdn.jpg

Bir zamanların popüler telefonlarından biri olan BlackBery, popülerliğini fazla uzun süre sürdüremedi.

Hızlı bir düşüş yaşayan BlackBerry işletim sisteminden tercihini Android‘den yana kullansalar bile istenilen başarı bir türlü gelemedi.

Kararsız bir platform olan BlackBerry işletim sistemi, ne yapsa bir türlü kullanıcıları kendine çekemedi ve BlackBery, kendi ile özleşen BlackBery Messenger uygulamasını diğer platformlara da geleceğini duyurmuştu.

BlackBerry’nin geleceği nasıl olacak?

Halen işletim sistemini düzenli olarak güncellensede BlackBerry, yeni özellikler yerine güvenlik güncellemeleri yayınlamakta.

Pek istenilerek yapılmasa da, kötü gidişata bir dur demek isteyen yetkililer, teknoloji devini TCL‘ye sattı. Bu satıştan sonra istenilen başarılı günlere yeniden ulaşmayı hedefleyen yetkililer, BlackBerry Mercury ile yeniden bir dönüş yapmayı planlıyor.

{pagebreak::4}

WebOS

17-02/05/webos-sdn.jpg

Palm Pre tarafından geliştirilen WebOS işletim sistemini duymayanınız yoktur. Rakiplerine korku salarak piyasaya çıkan WebOS çıktığı dönemde oldukça iddialıydı.

Görsel arayüz ve menü efektleri ile oldukça dikkat çeken işletim sistemi, Android işletim sistemine özendiğinden dolayı oldukça eleştirilmişti. Özgünlüğü ile ön plana çıkan WebOS rakipleri arasında oldukça dikkat çekiyordu.

WebOS hakkında her şey! 

Monolithic Linux çekirdeğini kullanan WebOS, hızlı ve kullanışlı olması rakiplerini oldukça zorlamıştı. Ancak gelişen şartlar ve izlenen yol haritasının yanlış olması, güzelim işletim sisteminden uzaklaşılmasına sebep oldu.

Palm Pre‘nin üretmiş olduğu telefonlar için özel olarak kullanılan işletim sistemi WebOS, satışlarının düşük olması ve akıllı telefon pazarında bir türlü aradığı yerin bulanamaması bunlara ek olarakta Android‘in fenomenliğinin artması, WebOS‘un sonunu getiren bir gelişmeler arasında yer aldı.

{pagebreak::5}

MeeGo

17-02/05/meego-os-sdn.jpg

Nokia ve Intel‘in ortaklaşa olarak geliştirdiği, açık kaynaklı mobil işletim sistemi MeeGo, ilk olarak MWC 2010‘da tanıtılmıştı.

Öncelikli hedefi, akıllı telefonlar, tabletler, akıllı televizyonlar, navigasyon sistemleri ve giriş seviyesindeki masaüstü bilgisayarlardı.

Nokia N9′da ilk olarak kullanılan bu işletim sistemi de kullanıcıların isteklerini bir türlü karşılayamadı. Olumsuz durumlar ve sıkıntıların üst üste gelmesinden dolayı, Nokia ve Intel’in ortaklaşa olarak geliştirdiği bu projeden vazgeçildi.

Oldukça popüler olan rakiplerinin karşısına yanlış bir zamanlamayla çıkan Nokia, yeni işletim sistemini Nokia N9 ve N950‘de kullandı

Elde edilen başarısız sonucun ardından rakiplerine karşı fazla direnemeyen MeeGo işletim sisteminin, birçok eksiği olması kullanıcıların kendisinden uzaklaşmasına neden oldu.

MeeGo ile Nokia’nın işbirliği sona erdi!

Böylece Intel ile iş ortaklığına son veren Nokia, Windows Phone işletim sistemli akıllı telefonlar üretmek için 3 yıllığına Microsoft ile anlaştı.

Ancak buradan da istenilen sonucu elde edemeyen Nokia, verilen bir aranın ardından, Android cihazları ile özlediği akıllı telefon sektörüne geri döndü.

:: Sizce göre bu başarısızlıkların temel sebebi nedir?