Reklam

USB 2.0 İle USB 3.0 Karşı Karşıya

8
Reklam

1994 yılında bir rüyanın arkasından giden bilim adamları 1996 yılında USB standardını bilgisayarlar üzerinde kullanmaya başladılar. Şimdiye göre ilk USB arabiriminin hızı yerlerde sürünse de 14 yıl öncesine göre bir devrimin başlangıcıydı bu.

Yıl 2010 ve bizler bilgisayarlar üzerinde yavaş yavaş USB 3.0 standardını görmeye başladık. Tabii ki bu standardı destekleyen ürünlerle birlikte. 2009 yılına baktığımızda tüm dünya genelinde altı milya USB 2.0 arayüze sahip cihaz satıldığını görüyoruz ki bu oldukça büyük bir rakam. Bizler bu işin içinde olmamıza rahmet bu kadarını tahmin etmemiştik.
{pagebreak::10 kat fark var mı?}
USB 2.0 standardı hakkında bir çoğumuzun bilgisi var. Ama ben yine de sizlere önümüzdeki sayfalarda USB 2.0 standardının teknik özelliklerini vereceğimiz. Şimdi sizlere biraz asıl konumuz olan USB 3.0‘dan bahsetmek istiyorum.

Reklam

Laboratuvar ortamındaki değerlere baktığımızda USB 3.0‘ın USB 2.0’dan 10 kat fazla hıza sahip olduğunu görüyoruz. Bu oldukça yüksek bir hız fakat iş normal hayata döndüğünde iki arabirim arasındaki fark 10 katı bırakın 3, 4 kat dahi olmuyor.


{pagebreak::Aynı anakartta USB 2.0 ve USB 3.0 }

Yaptığımız testlere bakalım isterseniz. Bu testimizde konu mankeni olarak Verbatim’in Store n Go serisi 1 TB kapasiteye sahip harici sabit diskini kullandık. Test sistemimizin en önemli donanımı ise kullandığımız anakart. Sizlere USB 3.0 ve USB 2.0 arasındaki farkları göstermek için Asus’un M4A89GTD Pro/USB3 anakartını kullandık. Bu anakartı kullanmamızın sebebi üzerinde Hem USB 2.0 hem de USB 3.0 arabiriminin konumlandırılmış olması.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

Anakart: Asus M4A89GTD Pro/USB3
İşlemci: AMD Phenom II X4 965 3.4 GHz
Bellek: 4 GB DDR 3 2000 MHz
Sabit disk: Samsung SATA 3 500 GB
Monitör: Ben Q T221WA
Güç kaynağı: CoolerMaster 1000W
{pagebreak::Hangi yazılmları kullandık?}
USB 2.0 ve USB 3.0 arasındaki farkı sizlere göstermek için birkaç tane test programından faydalandık. Bunlardan ilki PC Mark Vantage yazılımının sabit sürücü test sonuçları. İkincisi ise sadece sabit disklerin performansını ölçmek için hazırlanmış HD Tach yazılımı.

Bu iki yazılıma ek olarak birde 1.13 GB büyüklüğündeki bir AVI dosyasını sistem sabit diskinden harici diske kopyaladık. Bu kopyalama süresince geçen zamanı ölçtük. Gerçekleştirdiğimiz testlerin sonuçlarını yazımızın diğer sayfalarında görebilirsiniz.
{pagebreak::Test Sonuçları 1}

{GRAPH::815}
{GRAPH::820}
{pagebreak::Test Sonuçları 2}
{GRAPH::816}
{GRAPH::817}
{GRAPH::818}

{pagebreak::Sonuç}
Test sonuçları gösteriyor ki USB 2.0 ile USB 3.0 arasında ortalama iki kat hız farkı var. Tabii ki bu fark yüksek kapasiteli dosya kopyalama işlemleri sırasında kat kat artıyor. Ama şunu belirtmemizde fayda var Intel yaptığı açıklama ile kendi yonga setine sahip anakartlar üzerinde USB 3.0 arayüzünü 2012 yılından evvel kullanmayacak. Bu kötü bir haber gözükse de fiyat/ performans açısından iyi bir çözüm sunuyor.

Çünkü hali hazırda satışa sunulan USB 3.0 destekli cihazların fiyatları yüksek seviyelerde seyrediyor. Intel’in bu hamlesiyle birlikte 2012 yılından itibaren USB 3.0 ürünlere daha uygun fi,yatlarla sahip olabileceğiz. Ama şunu belirtmekte fayda var en hızlısını kullanmak istiyorsanız kesenin ağızını biraz açmalısınız.

:: USB 3.0 hakkındaki düşüncelerinizi buradan paylaşın.

8 Yorum

  1. 300 gblık fotoğrf arşivini sıksık duzenleyıp yenıden yedeklemem gerekıyor

    sizin testinize gore basıt hesapla usb3.0 ile 2 kusur saatte usb 2.0 ile ise 10 saatte bu dosyaları harıcı dıske gonderebılıyoruz. Acıkcası cok buyuk var usb3 e gecme zamanı gelmıs

  2. Aradaki fark her zaman veri hızını düşünüyoruz orada duralım bir kaç wirelees adaptörler 3.0 da ya çalışmıyor yada veri alış verişinde cihazları kitliyor bazı modeller için gerekli. Yeni çıkan halk arasında cepte taşınan harddisklerin bir çok modelleri artık 2.0 kabul etmiyor vede çalışmıyor cihaz alırken bile usb modelleme farklarına bakılarak alınmasında yarar var

  3. Evet gercektende usb 2.0 ıle 3.0 arasında çok buyuk bı fark var bu yuzden artık 3.0 yaygınlasması ıyı olur bncede..

  4. sony bravia tv de usb 3.0 girişi çalışmıyor. usb 3.0 dan usb 2.0 dönüştürücü bir jak mevcut mu

  5. Fotoğraf arşivini hedeflemesi gereken arkadaşım elindeki yardımcı aynala hariciye bilgisayara baktığında otomatik gündemlerin 🙂

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version