Hayatımızın neredeyse her noktasında kullandığımız USB teknolojisinin ne kadar önemli olduğunu hiç fark ettiniz mi? Klavye bağlamaktan, harici ekran kartına kadar neredeyse her üründe kullandığımız bu bağlantı tipi bilgisayar teknolojilerindeki en büyük adımlardan biri olarak kabul ediliyor.

Peki oldukça sık kullanılan bu teknoloji neden bu kadar önemli? Bu konuyu ve detaylarını sizler için araştırdık. USB nasıl çalışır? işte bilmeniz gerekenler.

Hepsine hükmedecek tek bir bağlantı tipi: USB

USB teknolojisinin önemini anlamak için ilk olarak tarihte biraz geriye gitmemiz gerekir. 1990’lı yıllarda büyük bir yükselişe geçen bilgisayar pazarı, adeta kaos içindeydi. Bu ürünlere bağlanılan aksesuar sayısı günden güne artıyor, her aksesuar için farklı bir kablo gerekiyordu.

USB nasıl çalışır

Örneğin bir bilgisayara mouse, klavye, ekran, hoparlör ve yazıcı bağlamak isteyen bir kişi, beş aksesuar için beş farklı kablo kullanıyordu. Zamanla bu soruna bir çözüm getirmek isteyen teknoloji şirketleri, müdahale etmek için bir araya geldi.

Ortak bir anlaşmaya varan dönemin 7 büyük teknoloji şirketi, tek bir bağlantı tipi geliştirme kararı aldı. Yeni bağlantı tipi hızlı ve kullanıcı dostu olacak, endüstri standardı haline gelecekti. Compaq, IBM, Intel, NEC, Microsoft, Nortel ve Digital’in başını çektiği bu proje, kısa süre içerisinde büyük bir gelişme kaydetti .

Yaklaşık bir yıldan kısa sürede USB’nin ilk sürümü olan 1.0 Yayınlandı. Tak çalıştır yapıda olan bu bağlantı tipi, kısa sürede yayıldı ve tüm üreticiler tarafından kullanılmaya başlandı. Zamanla başka şirketlerin de katıldığı USB teknolojisi, günümüzde dünyada bağlantı kurmanın en yaygın ve kolay yolu haline geldi

Peki USB nasıl çalışır?

Basit bir mantık üzerine kurulu olan USB, aslında tek bir uca bağlı dört kablodan oluşur. Bu kablolar veri alma, veri iletme, güç ve topraklama şeklinde ayrı işlevlere sahiplerdir. Aynı anda dört kabloyu tek portta birleştiren bu teknoloji, eş zamanlı olarak birden fazla işin yapılmasını mümkün kılmıştır.

USB nasıl çalışır

Bağlantının bir diğer kısmı ise birbirine bağlı olan iki cihaz arasındaki ilişkidir. Yazılım ve donanımsal anlamda gerçekleşen bu bağlantı, en basit haliyle sahip-köle ilişkisidir. Bilgisayar efendi görevini üstlenerek yazılım ve donanım anlamında USB’nin ucunda bağlı olan cihaza hükmederken, bağlı olan donanım sadece istenilenleri yere getirir.

En basit haliyle bu şekilde çalışan USB, bugün hala en önemli bağlantı teknolojisidir. Pek çok farklı boyutta ve tipte karşımıza çıkan bu bağlantı, son olarak Type-C ile yaygınlığını günden güne artırıyor. USB’nin geleceğinin ne olacağı ise şimdiden merak ediliyor.