Akıllı telefonlar, yazılım güncellemeleriyle beraber performanslarını başarılı bir şekilde arttırıyor. Örnek vermek gerekirse HTC‘nin geçtiğimiz seneki amiral gemisi Sensation, Android 4.0.3 güncellemesiyle beraber performansını epey arttıran modeller arasında. Galaxy S2 modeli de hızını arttıranlar arasında.

Samsung‘un yeni amiral gemisi Galaxy S3, piyasaya çıktıktan sonra irili ufaklı 4 tane güncelleme gördü. HTC One X‘de 1.29 versiyonuna güncellendi.

Telefonların yazılımları yerinde durmuyor, gelişiyorlar. Biz de testlerimizi buna göre yeniliyoruz.

Yeni belirlediğimiz test uygulamalarıyla beraber, akıllı telefonların en güncel sürümlerini kullandık. Test tablolarında değişiklikler hemen gözleniyor. İşte akıllı telefon arenasında son durum ShiftDeleteNet farkıyla karşınızda.

Testlerimize BrowserMark ile başlıyoruz.

BrowserMark:

iOS ve Android gibi pek çok platformda çalışabilen bu test, farklı platformları karşılaştırmak için kullanılan en güzel testlerden biri. WEB tarayıcının HTML5 ve Java Script yeteneklerine bakan bu test, donanım kadar kullanılan tarayıcı ve ek yazılımsal içeriklere önem veriyor.  Kısacası hangi telefonun tarayıcısı daha etkili onu bizlere gösteriyor. İnternet deneyimi için referans alınabilecek bir yazılım.

{GRAPH::1394}

Samsung Galaxy S3, tarayıcı performansıyla testi açık ara önde kapatıyor. Testi ikinci bitiren telefon ise iOS 6 Beta 3 kurulu iPhone 4S oldu.  Testin şaşırtıcı çıkışını Huawei Ascend P1 yaptı. Standart Android arayüzü ve firmanın yaptığı yazılımsal değişikliklerle beraber, kendinden çok daha güçlü One X gibi modelleri geride bırakarak testi üçüncü olarak bitiriyor.

{pagebreak::2}

SuperPi Benchmark:

32K ve sadece tek çekirdeği seçtiğimiz test, işlemcinin aritmetik mantık birimini ve sayısal işlem gücünü test eden yazılım, çoklu çekirdeğe destek veriyor fakat biz sadece kullanılan işlemcilerin tek çekirdek performansını görebilelim diye tercihimiz bu yönde oldu.

{GRAPH::1389}

1.5 GHz hızında çalışan TI OMAP 4460 çipsetiyle gelen Huawei Ascend P1, Samsung Galaxy S3 ve S2  bu testin başarılı sonuç alanlarından. ARM Cortex A9 mimarisi farkını hissettiriyor. ARM Cortex A8 tabanlı işlemciyle gelen Sensation testin en başarısızı. 

GL Benchmark 2.1.5 ( Egypt 720p Offscreen):

Telefonların 3D gücünü test eden Open GL tabanlı test uygulaması GL Benchmark, en gelişmiş Android benchmark yazılımları arasında.

Telefonlardaki farklı ekran çözünürlüğünden etkilenmemesi için, sabit olarak 720p‘de test alan yazılım bu sayede adil bir sonuç ortaya koyuyor. Özellikle 720p altındaki çözünürlüğe sahip telefonların sonuçları epey düşüyor.

{GRAPH::1391}

Samsung Galaxy S3′teki 400 MHz hızında çalışan Mali 400 GPU‘su testi başarıyla bitirmeye yetiyor. HTC One X, sabit çözünürlüğe rağmen Galaxy S2’nin gerisinde kalmış. Nvidia Tegra 3‘te bulunan GeForce ULP’nin gücü güncel GPU’ların yanında epey zayıf

{pagebreak::3}

Nenamark 2:

Android platformunun en meşhur grafik test yazılımlarından biri. Bu programda telefonun doğal çözünürlüğü skorları etkiliyor. Yüksek çözünürlüklü telefonlar, düşük çözünürlüklü modellere göre biraz daha dezavantajlı.

{GRAPH::1392}

Adreno 225 GPU‘su ve qHD ekranıyla, HD ekranlı telefonlara göre daha düşük çözünürlüğe sahip olması HTC One S‘i bu testin lideri yapıyor. Fakat testin esas lideri HD ekrana sahip olmasına rağmen 58.8 FPS veren Galaxy S3.

AnTuTu Benchmark (Custom Bench No SD / IO):

AnTuTu Benchmark, telefonların tüm özelliklerini bir arada test eden yazılımlardan biri. İçerisinde 3D testi de bulunduğu için ekran çözünürlüğü biraz da olsa etkileniyor. Testin ağırlığı telefonun genel platform başarısı ve yazılımsal artılarına endeksli. Bu testte telefonların senkronizasyonunu kapatıyoruz. Çünkü genel sistemi test ettiği için gelen bir mail bile puanı etkileyebiliyor.

{GRAPH::1393}

Samsung Galaxy S3‘ü ilk incelediğimizde AnTuTu‘da One X‘in gerisinde kalıyordu. 4 güncellemeden sonra Galaxy S3, One X’i azımsanmayacak ölçüde geride bırakmayı başardı ve testin açık ara lideri oldu.

Snapdragon S4 işlemcili One S’te diğer telefonlardan kendisini sıyırıyor.

{pagebreak::4}

Quadrant Standart:

Android tabanlı cihazlarda yoğun olarak kullanılan test yazılımı olan Quadrant Standart, Antutu gibi genel olarak sistemi test eden bir yazılım.

{GRAPH::1390}

Bu testte de Samsung Galaxy S3 lider. Huawei Ascend P1, daha yüksek çözünürlükle Galaxy S2′ye kafa tutmayı başarıyor.

Sonuç:

Sonuç olarak testlere baktığımızda Galaxy S3′ün Android dünyasındaki liderliği göze çarpıyor. HTC One X, yazılımsal optimizasyon sorunları nedeniyle Tegra 3‘ün performansını tam olarak yansıtamıyor. Özellikle Sense 4.0‘ın tarayıcı performansı, diğer Android arayüzlerine göre daha başarısız.

HTC‘nin telefonlarındaki arayüzü biraz daha hafifletmesi ya da daha yüksek donanım kullanması şart gibi. Özellikle One X‘te ciddi bir verimsizlik söz konusu.

Huawei‘nin standart Android arayüzüne benzer görsellikle gelen ve çık sade bir görünüm sunan akıllı telefonu Huawei Ascend P1, az sistem kaynağı kullanan arayüzünün avantajını kullanıyor. Pek çok testte başarılı değerler alan Huawei Ascend P1, Android dünyasının etkili modelleri arasında göze çarpıyor.

Android arenasında son durum olarak Galaxy S3‘ün lider olduğu tartışmasız. Fakat Galaxy S3‘te RAM sorununun olduğu açık. Telefonda boş RAM 75 MB seviyesine kadar düşebiliyor. Altta açık uygulama çoğaldıkça, home tuşuna bastığınızda arayüzde beklemeler olabiliyor. Sentetik benchmarklarda bu kadar başarılı olan S3‘ün, RAM sorununu da güncellemelerle halletmesini bekliyoruz.

Bu tip testlerimiz devam edecek. Bizi takip etmeyi unutmayın.

:: Size göre en iyi Android telefon hangisi?