Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt sektöründeki usulsüz fatura kullanımını önlemek ve vergi kaybını engellemek amacıyla geliştirdiği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) hayata geçiriyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren yalnızca akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak sistem, araç plakalarının otomatik olarak tanınmasını sağlayacak.

UTTS ile birlikte akaryakıt istasyonlarında araç plakaları artık elle girilmeyecek. Sistem sayesinde, akaryakıt alan araçların plakaları otomatik olarak tanınarak fiş ve faturalarda yer alacak. Bu da usulsüz fatura düzenlenmesinin önüne geçerek vergi kayıplarını engelleyecek.

UTTS kimleri kapsıyor?

UTTS Tebliği’ne göre 31 Aralık 2024 tarihine kadar:

  • Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu olacak.
  • Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin ise en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takması gerekecek.

UTTS yükümlüsü olmayan bireysel taşıt sahipleri ise sisteme gönüllü olarak kaydolabilecekler.

Mevcut sistemde, akaryakıt alımı sırasında aracın plaka bilgisi istasyon görevlisi tarafından elle sisteme giriliyor. Bu durum, araç sahibine ait olmayan bir plakanın sisteme işlenerek usulsüz fatura düzenlenmesine yol açabiliyor.

En az bakım maliyetine sahip marka belli oldu!

En az bakım maliyetine sahip marka belli oldu!

Gelen son bilgilere göre, Tesla Amerika'da en düşük bakım maliyetine sahip marka oldu. İşte en önemli ayrıntılar...

UTTS ise plaka bilgisinin otomatik olarak alınmasını sağlayarak bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Böylece, her yıl yaklaşık 15 milyar TL’ye ulaştığı tahmin edilen vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonunun akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet verdiği biliniyor. UTTS’nin devreye girmesiyle birlikte hem vergi kayıplarının önlenmesi hem de akaryakıt alım süreçlerinin hızlanması hedefleniyor.