Özel bir mobil araştırma şirketi olan research2guidance tarafından hazırlanan, 2012 yılının 9 aylık dilimini kapsayan uygulama gelirleri raporu açıklandı. Raporda indirilme, yüklenme, satış, pazar payı ve elde edilen gelirler gibi veriler dikkat çekiyor.
Birinci Dünya Uygulama Savaşı Başladı!
Apple‘ın öncülüğünde geliştiğini söyleyebileceğimiz akıllı telefon dünyası ve bununla birlikte ortaya çıkan uygulama pazarı, 2011 yılına göre yüzde 27‘lik bir artış göstererek, 2012 yılı içerisinde toplamda 8 milyar Dolarlık gelir getirdi.
Uygulama geliştiricileri arasında yaşanan rekabet, uygulamaların fiyatını daha da azaltıyor. Bu sebeple, uygulamaların ortalama geliri ise pazar gelirinin tam tersine yüzde 27‘lik bir azalma gösterdi.
Bu azalışla birlikte, bir ücretli uygulamanın ortalama getirdiği gelir 2011 yılında 26.720 Dolar iken, 2012 yılı içerisinde bu gelir 19.560 Dolara geriledi. Apple AppStore, Google Play Store, Windows Phone Store, BlackBerry App World ve Nokia Ovi Store olarak 5 uygulama mağazasından elde edilen bu gelir, uygulamaların ücretli olan kısmından elde edildi.
Bir ücretli uygulama 2.82 Dolar!
2012 yılının bu 9 aylık sürecinde, 5 uygulama mağazasına toplam 3 milyon yeni uygulama eklenirken, mağazalardaki ücretli uygulamaların bir tanesinin ortalama fiyatı ise 2.82 Dolar olarak kaydedildi. Sadece 3. çeyrekte indirilen uygulama sayısı 12.4 milyar olurken, elde edilen gelir ise 3.4 milyar Dolar olarak belirtiliyor.
Verilere göre, üzerinde bulunan uygulama sayısına göre AppStore, 951 bin uygulama ile birinciyken; Play Store 453 bin uygulama ile ikinci sırada kaldı.
Yapılan araştırmaya göre 2012 yılında piyasaya çıkmaya hazırlanan 179.7 milyon akıllı telefon oldu. Bunun sayesinde akıllı telefonlar, tüm telefon piyasasının yüzde 40′lık bir kısmını eline aldı.
Nokia ilk 5′ te yok!
Telefon piyasasında Samsung, yüzde 31‘lik bir hacimle telefon piyasasında lider konumda olurken, 2012 yılı içerisinde Nokia, ilk beşe dahi adım atamadı. Araştırma firması bu verilerin, 2012 yılının 9 aylık kısmının yapılan analizler ve araştırmalar sonucu elde edildiğini ve kalan çeyrek için ise tahmini veriler söylendiğini belirtti.
Detaylı bilgileri görmek için araştırma firmasının açıklamasına bakabilirsiniz.
:: Veriler hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce uygulama pazarı ne kadar daha gelişebilir?
Yazar: Mustafa Şevki Coşar
2007 yılında Iphone ile başlayan bu serüven 6 yıl gibi kısa sürede sadece uygulama kısmı olarak bile muazzam bi şekilde büyüyor.
Bi 6 yıl sonra ne olabileceğini hayal etmeyi bile zorlaştırdılar,bu kadar hızlı gelişmek sona daha çabuk ilerlemek anlamına gelebilir diye hep düşünmüşümdür.
Sanki yaradanın bize verdiği olanakları gerektiğinden çok daha hızlı bi şekilde yaşıyor (tüketiyor) gibi geliyor bana.
apkmania sağolsun hiç bunlara gerek yok indir istediğin apkyi kur kredi kartı numaranmış banka hesap numaranmış gidip google’a veremem güvenemiyorum sanal alışverişe
gelir konusunda hangi magaza ne ciro yapmış onuda yazsaydınızda tam olsaydı
APKMANIA gercekten bu is icin cok iyi 🙂 Elimdeki telefona 1700 lira verip bide uygulamalara para vermek bana sacma geliyor.
Uygulama gelişticilere helal, onlarin sirtindan kazanan işletim sistemini geliştirenlere Haram olsun o para..
O isletim sistemi olmazsa uyqulamaları nereye koyacaklar?