İlk akıllı saatler ve bilekliklerin ardından önemli bir süre geçti ve bu cihazlar oldukça gelişti. Akıllı saatlerin karşısında uygun fiyatlı giyilebilir cihazlar olarak kendisini gösteren akıllı bileklikler, özellikle Xiaomi ile daha bi popüler hale geldi. Uygun fiyatı, tasarımı ve sunduğu özellikler ile kullanıcıların beğenisini toplayan Mi Band serisinin geçtiği yolları sizler için derledik. İşte Xiaomi Mi Band serisi evrimi ve akıllı bileklikler:
Xiaomi Mi Band serisi evrimi nasıl oldu?
Xiaomi imzalı ilk Mi Band modeli 2014 yılında karşımıza çıktı. Xiaomi Mi Band olarak adlandırılan bu ilk model ilginç bir şekilde sadece el bileğine değil; ayak bileğine ve boyna bile takılabiliyordu. Bileklik, daha sonra Mi Health ile değiştirilen ve yalnızca Android 4 tabanlı cihazlarla uyumlu olan Mi Fit uygulamasıyla çalışıyordu.
Yukarıdaki gibi görünen ilk Xiaomi Mi Band modeli, çok az uygulama ve özelliğe sahip olmasına rağmen çok uygun fiyatlı olmasıyla dikkat çekmişti. O dönemde yalnızca Android cihazlarda kullanılan bu bileklik, 13 dolara satıldığı için popüler olmuştu. Cihazda şu anki gibi gelişmiş ekran kontrolü yoktu ve mobil uygulaması üzerinden aktivite takibi yapılabiliyordu.
Bir sonraki model, 2015 yılında piyasaya sürülen Mi Band 1S veya Mi Band Pulse adlandırmasıyla çıkan cihazdı. İlk modele kıyasla ek olarak sahip olduğu şey, bilekliğin altındaki bir kalp atış hızı sensörü, bu nedenle cihazın boyutu daha küçük hale gelmişti.
Mi Band Pulse, ilk Mi Band gibi adımları, mesafeyi izliyordu ve yakılan kaloriyi; gram ve yağ miktarını tahmin edebiliyordu elbette bunları mobil uygulaması üzerinden görebiliyordunuz. Aynı zamanda yürüyüşünüzü ve koşmanızı aktif zaman bloklarına bölerek; saatlik, günlük, haftalık ve aylık grafikler sunabiliyordu.
Xiaomi Mi Band serisi evrimi: Ekranlar geliyor!
Xiaomi Mi Band 2, 2017 yılında piyasaya sürüldü ve önceki modellere göre çok daha küçük bir tasarıma sahip. Mi Band 2, Mi Band 1 ve Mi Band 1S’in ardından piyasaya sürdüğü daha akıllı bileklik görünümünde, olmasıyla dikkat çekiyor. Mi Band 2’nin önceki modellerinden farkı OLED ekran, dokunmatik buton, yeni tasarımı ve daha geliştirilmiş adım sayacının eklenmesi olmuştu.
Bu model de diğer modeller gibi kalp atışını ölçebiliyor, dinlenirken bir alarm veriyor, şifre veya parmak izi olmadan anında açılabiliyordu. Bunun yanı sıra gelen aramaları ve SMS uyarılarını alıyor. Xiaomi’nin piyasaya sürdüğü bir sonraki model ise Mi Band 3‘tü. Bu model 0,78 inç kapasitif OLED ekrana sahip, 20 gram ağırlığında, 20 güne kadar pil ömrüne sahip ve 50 metreye kadar suya daldırıldığında sorun yaşamıyordu.
Mi Band 3, gün içinde kullanıcının hareketlerini devamlı olarak kayıt edebiliyor. Klasik diğer modellerde olduğu gibi gün içinde atılan adımları sayan cihaz, detaylı bilgi de veriyor. Uyku takibi yapabilen Mi Band 3 modeli bu noktada önem arz ediyor. Eğer gece boyunca bu akıllı bilekliği takarsanız, sabah uyandığınızda gece uykunuzu alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz.
Akıllı bileklik modeli, Mi Band 4 yolunda olduğu için toplamda 2 farklı spor dalını takip edebiliyor. Bu spor dallarını seçtikten sonra takibini yapabiliyor ve detaylı bilgiyi de alabilirsiniz. Bunların yanı sıra bileklik modelinde telefonunuzdaki bildirimleri görebiliyorsunuz ancak cevaplayamıyorsunuz.
Xiaomi Mi Band serisi evrimi: İşler çok daha iyi bir hale geliyor
Xiaomi’nin ürettiği bir sonraki giyilebilir aktivite takipçisi, 2019 yılında piyasaya sürülen Mi Band 4 modeli oluyor. Önceki modelden daha büyük, tam renkli AMOLED ekrana sahip, süper kapasitif ve daha parlak. Çok daha kullanışlı ve iyi bir cihaz haline gelen Mi Band 4 modeli şu an bile en çok kullanılan akıllı bileklik modelleri arasında yer alıyor.
Xiaomi Mi Band 4 gayet şık ve sade bir tasarıma sahip. Mi Band 3 ile arasında önemli tasarım farklılıkları bulunmayan bileklik önceki model gibi 50 metreye kadar suya dayanıklı. Ayrıca yaptığınız sporu algılama konusunda da yetenekli. Bir önceki modele göre daha fazla kalemde aktivite takibi yapabilen model; kalp atış hızı sensörü, adım sayma ve uyku izleme, koşma, bisiklete binme ve yüzme gibi farklı aktiviteleri otomatik olarak algılayabiliyor. Mi Band 4, 6 eksenli sensörler yardımıyla çok daha iyi bir şekilde verileri ölçebiliyor.
120 x 240 piksel çözünürlüğünde 0.95 inçlik AMOLED bir ekran ile gelen akıllı bilekliğin gece moduyla ekran ışığını otomatik olarak ya da kurulan saat aralığında kısmak mümkün. Mi Band 4’ün bir diğer özelliği ise ekran temasını, hazır önyüklü sınırlı sayıdaki temalardan birini seçebiliyorsunuz.
Akıllı telefonunuza gelen bildirimleri Mi Band 4 üzerinden okumak mümkün. Gelen arama bildirimlerinin titreşimli olarak geldiği bileklikte, çağrıyı kabul etmek ise mümkün değil. Sadece reddedilebiliyor. Daha önceki Mi Band’lerde olduğu gibi alarm kurup, kolunuzda titreyerek uyanmanıza yardımcı olan Mi Band 4, hatırlatıcı özelliklerine de bünyesinde yer veriyor.
135 mAh’lik batarya 20 güne kadar pil süresi vaat ediyor. Tabii bu süre, nabız ve uygu takip özelliğine ve gelen bildirimlere göre değişebiliyor. Yaklaşık tam kapasite kullanımda Mi Band 4’ü yaklaşık 10 gün boyunca kullanabiliyorsunuz.
Xiaomi Mi Band serisi: Xiaomi Mi Smart Band 4C
Akıllı bileklik tasarım tarafında Mi Band 5’e benziyor olsa da bazı noktalarda ayrılıyor. Bu yıl tanıtılan Mi Smart Band 4C, dikdörtgen köşeli bir ekran ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. 1.08 inçlik renkli ekranıyla geliştirilen akıllı bileklik, 128 x 220 px’lik, TFT ekran ve 200 nit’e ulaşabilen bir parlaklık sunuyor.
Bilekliğin dikkat çeken yanlarına bakıldığında ise 14 günlük pil ömrüne ek olarak tam şarj için 2 saat yeterli olduğu görülüyor. 130 mAh pil ile desteklenen bileklik, üstünde yer alan USB bağlantısı ile kolaylıkla şarj olabiliyor. Daha az gelişmiş bir versiyon olduğu için Mi Smart Band 4C, 5 farklı sporun takibini yapabiliyor.
Açık hava koşusu, egzersiz, bisiklet sürme, hızlı yürüyüş ve koşu bandı gibi hareketleri izleyen Band 4C, verileri takip etmeyi kolay hale getiriyor. Adımları da izleyen bileklik, eğer uzun süre hareket etmezseniz size uyarı bile veriyor.
Mi Smart Band 4C ile bildirimleri, gelen arama uyarılarını görebilir ve müziğinizi kontrol edebilirsiniz. Bilekliğin 13 gram ağırlığı bulunuyor. 5 ATM’ye kadar su geçirmez özelliğe sahip olan cihaz ara bir model olarak karşımıza çıkmıştı.
Xiaomi Mi Band serisinin son üyesi; Xiaomi Mi Band 5
2020 yılında Xiaomi, önceki modelden çok daha doğru bir sensör aracılığıyla 7/24 kalp atış hızı izleme işlevi olan kapasitif AMOLED ekranlı Mi Band 5’i piyasaya sürdü. Bu model, önceki cihazların şarj cihazı kullanımına göre kullanımı daha kolay olan bir mıknatıs kullanan bir şarj istasyonunu destekliyor ve yerleşik bir mikrofona sahip bir NFC sürümü bulunuyor.
Xiaomi Mi Band 5 tasarımsal olarak hemen hemen Mi Band 4 ile aynı görünüyor. Farklı gövde ve kayış renkleriyle satışa çıkacak akıllı bileklik, arkasındaki Apple Watch benzeri özel manyetik giriş sayesinde kayışı çıkarmaya gerek olmadan şarj edilebiliyor.
Mi Band 5, önceki modeline kıyasla yüzde 20’lik bir artışla, 1.1 inç renkli AMOLED ekran ile beraber geliyor. Ekranı büyüyen akıllı bilekliğin sistemi içerisinde yüzden fazla saat arayüzü bulunuyor. Bluetooth 5.0 bağlantı özelliği bulunan akıllı bileklik, 30 dakika süreyle 50 metreye kadar suya dayanıklı kalabiliyor.
Özel modeli NFC desteğiyle gelen bileklik, 11 farklı profesyonel spor moduna sahip ve kadın sağlığı için de özel modlar taşıyor. Bağlandığı telefon kamerası için deklanşör görevi görebiliyor. Sağlık özellikleri tarafında ise gelişmiş sensörleriyle nabız ölçümü sunan akıllı bileklik Mi Band 5, uyku takibi de yapabiliyor. Kullanıma bağlı olarak 2 haftaya yakın pil ömrü bulunan model, genel olarak fiyatına oranla beklentileri karşılıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}