Reklam

Uyku kalitenizi artıracak 5 bilimsel ipucu

0
Reklam

Uyku kalitesi nedeniyle her sabah yorgun uyanmaktan sıkıldınız mı? Daha kaliteli bir uyku için türlü yollar deniyor ama bir türlü istediğiniz sonucu alamıyor musunuz? Geceleri telefon ekranında kayboluyor, oyunlara dalıyor ya da sosyal medyada saatlerinizi harcıyorsanız, uyku düzeniniz bozulmuş olması mümkün. Ancak endişelenmenize gerek yok çünkü birkaç basit yöntemle bu döngüyü kırmak mümkün. Nasıl mı? Gelin inceleyelim.

Uyku sadece dinlendiğiniz değil, aynı zamanda vücudunuz ve zihninizin şarj olduğu bir süreçtir. Daha enerjik bir sabaha uyanıp, gününüzü daha verimli geçirmek için uyku kalitenize özen göstermeniz gerekir. Peki, nereden başlamalı? Sizin için araştırdık ve bilimsel olarak kanıtlı 5 etkili yöntemi listeledik. Haydi başlayalım.

Okulda uyuyan çocuk

Hepimiz biliyoruz ki yatmadan önce telefon ekranına bakmak alışkanlık haline geldi. Ama ekranlardan gelen mavi ışık, beyninizin uykuya geçmesini sağlayan melatonin hormonunun üretimini baltalıyor. Yani, ekrana ne kadar çok bakarsanız, uykuya dalmanız o kadar zorlaşıyor.

Sabah uyanmakta güçlük çekenler için en iyi alarm uygulamaları

Reklam

“Zorlaşıyor da uyku kalitesi için ne yapmamız lazım?” dediğinizi duyar gibiyiz. İlk olarak telefonunuzu yatağınızdan yatmadan en az 1 saat önce uzak bir yere koymayı deneyebilirsiniz. Böylece, eliniz otomatik olarak telefonunuza uzanmaz. Eğer “Olmaz, bakmam lazım” diyorsanız, telefonunuzu karanlık modu veya mavi ışık filtresi ile kullanmayı ihmal etmeyin. Böylece, uykunuz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

Hiç uyandığınızda odanızın havasından dolayı huzursuz olduğunuzu fark ettiniz mi? Yüksek uyku kalitesi için ideal sıcaklık ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Aşırı sıcak bir oda, sizi bunaltır; soğuk bir oda ise gece boyunca uykunuzun bölünmesine hatta tuhaf rüyalar görebilmenize neden olur. Bu arada evet, geceleri üşümeniz, rüya görme ihtimalinizi artırır.

Doğal gaz da klima da pahalı, biliyoruz. Ancak odanızın sıcaklığını daha ucuza ayarlamanızı sağlayan bazı yollar var. Örneğin, yazın yatmadan önce odanızı havalandırmayı, kışın ise ağır ve kalın bir yorganı üzerinize alabilirsiniz.

Uyku sırasında üzerinizdeki kıyafetlerin rahatsızlığı, uykunuzun bölünmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Sentetik kumaşlar veya çok sıkı kıyafetler, hem terlemenize hem de huzursuz hissetmenize neden olur, böylece uyku kalitesi azalır.

Bu ihtimali ortadan kaldırmak için pamuklu pijamalar tercih etmeyi deneyebilirsiniz. Bu pijamalar, yumuşak dokusuyla sizi rahat ettirirken, cildinizin gece boyu nefes almasını da sağlar. Pamuklu pijamalara ek olarak, giydiğiniz kıyafetlerin çok bol ya da sıkı olmamasına da dikkat etmelisiniz.

Gece geç yatıp sabah erken kalkmaya çalıştığınızda, hem vücudunuzu hem de zihninizi yorarsınız. Biyolojik saatiniz, en iyi, üzenli bir uyuma ve uyanma rutiniyle çalışır. Yani, her gün farklı saatlerde yatarsanız, beyniniz ne zaman uyuyacağını şaşırır, böylece uyku kalitesi azalır. Biyolojik saatinizin bozulması ciddi uyku problemlerine bile neden olabilir.

Sağlığınıza yönelik bu riski ortadan kaldırmak için kendinize bir uyku saati belirlemeli ve buna hafta sonu bile sadık kalmalısınız. Eğer belirlediğiniz saatte bir türlü uykunuz gelmiyorsa, yatmadan önce kendinize bir rahatlama rutini oluşturmayı deneyebilirsiniz. Kitap okumak, ılık bir duş almak veya hafif bir müzik dinlemek yardımcı olabilir. Son olarak, rutininizi unutmamanız için uyuma saatinizi hatırlatacak bir alarm da kurabilirsiniz.

Bu arada az kalsın söylemeyi unutuyorduk, uyku için belirleyeceğiniz saatin gece 12’yi geçmemesine dikkat etmelisiniz. Çünkü biyolojik saatimiz, gece 2 veya 3’te uyanık kaldığımızda değil, 9-10 gibi uyuduğumuzda en iyi performansını sergiliyor.

Kafein, sizi uyanık tutmak için birebir, zaten bu yüzden her sabah içiyoruz. Ama iş uykuya gelince, bir baş belasından pek de bir farkı yok. Akşam saatlerinde içtiğiniz bir bardak kahve veya çay, beyninizin uyku saatinde de aktif kalmasına neden olarak uykuya dalışınızı zorlaştırabilir.

Bu potansiyel uyku düşmanını yatağınızdan uzak tutmak için, akşam 5’ten sonra kahve ve çaydan uzak durmalısınız. Ayrıca, gün içinde çok fazla kahve tüketmemeye de özen göstermelisiniz. Akşamları canınız sürekli bir şey içmek istiyorsa, papatya çayı, sıcak süt ve melisa çayı gibi rahatlatıcı içecekleri tüketebilirsiniz.

Sizin yüksek uyku kalitesi sağladığını düşündüğünüz bir rutininiz var mı? Yorumlarda paylaşın.

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version