Bulutsuz bir gecede gökyüzüne şöyle bir baktığımız zaman, birçok yıldız ve yanında onlara eşlik eden kocaman bir karanlık görürüz. Ancak galaksimizde yüz milyarlarca yıldız ve evrende de yüz milyarlarca galaksi varsa, gökyüzünün parıl parıl parlaması gerekmez mi? Bu yazımızda, “uzay neden karanlık?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Ay’ın yaşı hakkında ezber bozan açıklama!
Uzay neden bu kadar karanlık? Aslında değil…
Temiz ve bulutsuz bir havada gökyüzüne baktığımız zaman, parlayan yıldızlar ile birlikte kocaman bir karanlığı da görürüz. Uzayda bu kadar yıldız olmasına rağmen, onu karanlık görmemizin sebebi ise aslında bizimle alakalı. İnsanoğlu doğası gereği, sadece görünür ışık bölgesindeki ışıkları görebiliyor. Bu da aslında, uzayı karanlık görmemize sebep oluyor.
Evrende bulunan ışık dalgalarına baktığımız zaman, görülebilir ışıklar aslında bu dalgaların çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Chicago’daki Adler Planetarium’da bir gökbilimci olan Mark Hammergren, uzayın yüksek enerjili gama ışınlarından düşük enerjili radyo dalgalarına kadar uzanan bir spektrumda birçok ışığı içerdiğini belirtiyor.
Uzay neden karanlık sorusunun cevabı da, tam bu noktada cevaplanıyor. Gözlerimiz, bilim adamlarının uygun şekilde “görünür ışık” olarak adlandırdığı bu gamın sadece küçük bir bölümünü görebiliyor. Örneğin, ultrashort gama dalgaları Dünya’nın atmosferine nüfuz edemiyor ve retinalarımız süper düşük enerjili kızılötesi dalgalarını algılayamıyor.
Bir diğer örnekte FM radyo dalgalarıyla alakalı. Bu dalgalar, Dünya üzerinde çok sayıda bulunuyor ancak bunların hiçbirini göremiyoruz. Aslında uzayı bu kadar karanlık şekilde görüyor olmamız, bizim için iyi bir durum bile sayılabilir.
Görebildiğimiz ışık dalgasının az ve çarpıp yansıttığı nesne yok gibi.
Artı gezegen ve galaksilerin birbirlerinden uzaklaşması.
Gezegen de artık uzayda yalnızlıktan kararmis
Bir de şu var ki, Güneşin parlaklığından Ay yüzeyinden nerede ise hiçbir yıldızı göremeyiz.
elektirik saati bozuk lambalar çalışmıyor demek kaça var
Işık her hangi bir kaynağa çarpıp geri yansımadı için boşlukta sonsuza kadar ilerliyor. Karanlığın sebebi bilinen ışık kaynaklarının bir cisime çarpıp geri dönmemesi ile alakalıdır. Bu da derin bir boşlukta sonsuza kadar süzülen ışın dalgalarının yansımamasından kaynaklıdır. Gördüklerimiz zaten bu anlamda ışığın çarpıp yansıyabildiklerini temsil ediyor. Karanlık kısımda çarpacağı bir nesne yok varda sürekli genişleyen boşluk ışığın geri dönmesine olanak sağlamıyor.
güneş parlaklığından, gündüz göremeyebilirsin. Ancak gece olunca dolunay bile olsa, uygun bir ortamdaysan (yerleşim yerlerinden çok uzakta, ışık kirliliğinden izole olarak) görmen mümkün olabilir.
Uzayda ışık kaynağına baktığında (yıldızlar gibi) zaten görülebilir tayftaki ışığını görürsün. Ek olarak (varsa) o ışığın yansıdığı yerleri görürsün. Hiç yansıma olmaması, bulunduğun yerin karanlık olduğu (yani hiç foton olmadığı) anlamına gelmez.
Yıldızların ışıltısı Ay çıkana kadar.
Editor yanlıs yazmıs uzay karanlıktır..
EGER UZAY AYDINLIK OLSAYDI GEZEGENLERE BAKTIGIMIZDA GÖLGE OLMAZDI…Mesala ay ve karanlık yüzü..editorun dediği dogru olsaydı ayın karanlık yüzü olmayacaktı …hani uzay aslında aydınlık ya o bakımdan:)
siz adamın sorusunu anlamadınız adam diyor ki o kadar milyarlarca galaksi ve yıldızlar olmasına rağmen neden gökyüzü hala karanlık yıldızlar ve galaksiler o kadar uzaktalar ki uzaklık artıkça derinlik arttığı için yok hükmüne varıyor misal verelim ayı net görebilmemizin sebebi yakın olmasıdır eger bütün gezegenler yakın olsaydı her şeyi net şekilde görebilirkki buda imkansız… çünkü gezegenler gözümüzün algılayamayacağı kadr büyük olduğu için imkansız.
Guzel bilgi gorkem say amca.. bazı kazmalar anlamamis normaldir..
Karanlık olan kısım uzayın son noktası,
karanlık kısım cehennemin başlangıç noktasıdır.
Karanlık maddenin kaynağıda orasıdır.