Uzaya Bir de Bu Fotoğraflarla Bakın!

1

Uzayda neler oluyor bitiyor? Koskoca evrende, noktadan daha küçük yer kaplayan insanoğlu, evren hakkında neler biliyor hiç merak ettiniz mi? Bağlı bulunduğumuz Güneş Sistemi, Samanyolu galaksisinde sadece bir nokta büyüklüğünde. Galaksimiz ise, binlercesi bulunan süper galaksi kümesinden sadece birisi. İnsanoğlu, uzay macerasında çok yeni sayılır. Son yüzyılda astronomi alanında büyük atılımlar gerçekleştiren insanoğlu, dünya dışındaki macerasına Rusların 4 Ocak 1958‘de yörüngeye oturttuğu Sputnik-I uydusuyla başlamıştı.


Sputnik-I

O dönem Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasında yaşanan soğuk savaş, uzay teknolojisinin gelişiminde başrol oynadı. İki ülke, birbirlerine üstünlük sağlamak amacıyla adeta uzay yarışına girdiler. 1969‘da Amerika, Ay’a ayak basmayı başardı ve bunu, 5 kere daha tekrarladı. Ay’a gitmeyi başaran mekikler şunlar:

:: Apollo 11 – 20 Temmuz, 1969
:: Apollo 12 – 19 Kasım, 1969
:: Apollo 14 – 5 Şubat, 1971
:: Apollo 15 – 30 Temmuz, 1971
:: Apollo 16 – 20 Nisan, 1972
:: Apollo 17 – 11 Aralık, 1972

{pagebreak::Uzayı Fotoğraflamak}

Uzayı Fotoğraflamak

Bu makalede ise, uzaydan veya uzaya ilginç kareleri sizlere sunuyoruz. Bu fotoğraflar, ilgi çekici ve bilimsel anlamda büyük başarılara imza atmış fotoğraflardır. Aslında bildiğimiz fotoğraf çekme işlemleriyle çekilmemişlerdir. Gökyüzünün veya uzayın fotoğrafını bilimsel bir çalışma için çekmek istiyorsanız, birçok farklı tekniğe başvurmak durumundasınız. Zira hiçbir fotoğraf makinesi veya teleskop, derin uzayın fotoğrafını tek bir tıkla çekemez.


Bizzat benim çektiğim bir gökyüzü fotoğrafı.
Kadrajda dolunay, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi ve İtfaiye Kulesi görülüyor.

 

Uzaydan aldığımız çeşitli dalgaboylarındaki fotoğraflar (kızılötesi uydular, morötesi uydular, x-ışını uyduları vs.), dünyaya gönderildikten sonra, laboratuarda birçok farklı işlemden geçmektedir. Bu işlemlerden sonra basına sunulan fotoğraflar, büyük ilgi çekmektedirler.

{pagebreak::Andromeda Galaksisi}

Andromeda Galaksisi

Bu galaksinin özelliği, bizim galaksimiz olan Samanyolu’na en yakın kararlı galaksi olmasıdır. Bizden tam 4.2 milyon ışık yılı uzakta olan galaksinin bu fotoğrafı gören herkes büyüleniyor. Messier adı verilen katalogda M31 adıyla anılan galaksinin tıpkı bizim galaksimizde olduğu gibi sarmal kolları mevcut.


Bir teleskopla alınmış Andromeda Galaksisi görüntüsü.

 


Bizzat benim çektiğim bir Andromeda Galaksisi fotoğrafı.

Nasıl ki Dünya’mızın Ay adında bir uydusu var, M31’in de etrafında dönen uydu galaksiler mevcut. Bir diğer katalog olan NGC’ye göre bu uydu galaksilerden birinin adı (sağdaki) NGC 205, diğerinin adı ise (soldaki) M32. Fotoğrafı bu denli önemli kılan detay ise, derinlik, netlik ve açı parametrelerinin uyumu olarak sıralanabilir.

{pagebreak::Baloncuk Bulutsusu}

Baloncuk Bulutsusu

Bulutsular, evrende çok önemli yerler kaplamaktadırlar. Bilinen ve kataloglanan yüzlerce bulutsu mevcut. Yeni yıldızlar da çoğunlukla bulutsulardan meydana gelmektedirler. Bu bulutsunun adı ise baloncuk bulutsusu (bubble nebula). Diğer adıyla NGC 7635. Bulutsunun en büyük özelliği ise bir yıldız fabrikasıymış gibi sürekli küçük ölçeklerde yeni yıldız oluşumuna sebep olması.


Baloncuk Nebulası’nın yakından görünümü

Baloncuk olarak görülen yapı tamamen gazdan oluşuyor. Gazın içerisinde ise yıldızlar oluşuyor ve gazın dışına doğru savruluyor. Gazın sıcaklığı ise milyonlarca derece mertebesinde.


Baloncuk Nebulası’na uzaktan bir bakış.

{pagebreak::Parçalı Güneş tutulması}

Parçalı Güneş tutulması

Güneş tutulmaları, Dünya üzerinden gözlenebilen en nadide olaylardan biridir. Güneş ve Dünya’nın arasına giren Ay, Güneş’i örterek gölgesini Dünya üzerine düşürüyor ve gündüz vakti bile olsa gölgenin düştüğü yerde gece olmuş gibi karanlık çöküyor. Bu fotoğraf ise 10 Haziran 2002’de Kaliforniya’da gözlemlenebilen parçalı Güneş tutulmasına ait.

Tabii ki bu fotoğraf tek bir fotoğraftan oluşmuyor. Fotoğraf aslında, 2 saatlik bir süre boyunca çekilen bir fotoğraf dizisinin birleşimi. Fotoğrafı çeken kişi, makinesi zarar görmesin diye Güneş filtresi kullanmış.

{pagebreak::Kuzey Amerika Bulutsusu}

Kuzey Amerika Bulutsusu

Belki de evrende gözlemlenen en ilginç bulutsuların başında bu bulutsu geliyor. Bulutsunun diğer adı NGC 7000. Bulutsu, ismini şeklinden alıyor. Kuzey Amerika kıtasına benzeyen şeklinden dolayı gözlemcileri şaşkınlık içerisinde bırakıyor. Çok büyük olduğundan dolayı fotoğraflanması da çok zor. Dolayısıyla birkaç pozda ancak fotoğraflanabilmiş.

Bu fotoğrafın bir diğer güzel yanı ise, dijital bir makine aracılığıyla çekilmemiş olması. Onun yerine ışığa duyarlı filmli bir makine ve 30 dakikalık bir pozlama ile çekilmiş.

:: Bu fotoğrafları beğendiniz mi?

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version