Reklam

Uzayda Gravistasyonel Dalgalar Göründü!

19
Reklam

Lazer Interferometer Yerçekimi Dalga Gözlemevi(LIGO) bilim insanları, tarihte ikinci kez yerçekimsel dalgaların doğrudan tespit ettiler.

Uzayda bulunan iki karadelik sisteminin çarpışması sonucu oluştuğu tahmin edilen yerçekimsel dalgalarının tespitinin, astronominin bugünden sonraki gidişatına önemli katkıda bulunacağı dile getiriliyor.

LIGO ikinci kez yerçekimsel dalgaları tespit etti

MIT(Massachusetts Instıtute Of Technology), Caltech araştırmacılarından oluşan LIGO bilim insanları ekibi, 1.4 ışık hızının yarı boyutunda çarpışan iki kara deliğin söz konusu gravistasyonel dalgaların meydana gelmesinde rol oynadığını düşündüklerini belirttiler.

Reklam

MIT Araştırma Bilim İnsanı ve LIGO Ekip Üyesi Salvatore Vitale konuyla ilgili yaptığı açıklamada, olayın hala gerçekleştiğine inanamadıklarını, uzayda ikinci kez yerçekimsel dalga görmelerinin evrende ikili kara deliklerin varlığına bir delil oluşturduğu niteliğinde olduğunu ifade etti.

Evrendeki gravistasyonel dalgalar ilk olarak 100 yıl öncesinde Albert Einstein tarafından teorize edilmişti. Einstein, birbirine çarpışan iki kara deliğin oluşturduğu etkinin, dünya üzerindeki doğal afetlerle benzer bir korelasyonu bulunduğuna dikkat çekmişti.

Bilim insanlarının yerçekimsel dalga varlıklarının kara deliklerle ilişkilendirilmesi noktasında kullandıkları en büyük kaynakta bu bağlamda Einstein’in izafiyet teorisi oluyor.

Nitekim Einstein genel görelilik teorisi ile tamamen yeni bir yer çekimi kavramının varlığını açıklamış; evrendeki büyük nesnelerin yer çekimi beraberinde uzay-zaman dokusunda deforme olduğunu teorize etmişti.

Günümüz bilim insanları ile Einstein’in teorisinde yola çıkarak, yer çekimi dalgalarının evrenin işleyişi hakkında insanlığa bilgi verebileceği konusunda varsayımlara sahip durumdalar.

Teknik olarak uzayda herhangi bir nesnenin yer çekimini etkileyebileceği görüşü hakim olsa bile, bu hesaplamanın yapılması için nesnenin oldukça büyük bir etkileşim altına girmesinin gerekli olacağı ifade ediliyor.

İki kara delik çarpışmasının ise bahsedilen yeterli etkileşime sebebiyet verebileceği Tech Crunch’daki haberde yer aldı.

LIGO, Ulusal Bilim Vakfı’nın bugüne kadar inşa ettiği en büyük tesislerden biri olarak betimleniyor.

Yapımı 40 yıl süren, 570 milyon dolara mal olan tesis, evrendeki yerçekimi dalgaların tespiti konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.

LIGO 2016 yılının Şubat ayında uzaydaki yerçekimsel dalgalara ilişkin ilk tespiti ile tarihe geçmişti.

:: LIGO ekibinin, uzay araştırmaları konusunda yeni bir çığır açabileceğini düşünüyor musunuz?

19 Yorum

  1. İngilizceden doğrudan çeviri yapmak bu tür terimlerde yanlışlığa sebep oluyor. Yerçekimsel değil Kütleçekim Dalgaları ya da Uzay-Zaman Dalgalanması.

  2. protoshow..milleti aldatmayalım ..lütfen..resme bak..böyle bişey olsa herşeyi kendine çeker.ne zaman kalır ne mekan.! +

  3. photoshop diyen arkadaşlar bu dalgalar ışık saçmadıkları için gözle görülmezler elde edilen manyetik alan verileri bilgisayar ortamında simüle edilerek temsili bir görüntü elde edilir.. makalede gördüğümüz resimlerde budur

  4. Protoshow yapmışsınız ya yerçekimi dalgalarla yayılır mı siz kimi kandırıyosunuz bunlar hep amerikan oyunları

  5. Bir bilgi de benden olsun. 2.8 ışık hızının çeyreği boyutunda çarpışan kara delikler de görülebilmektedir. İşte bunlar astrofizikle hastromatematiğin muhteşem uyumudur.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version