İnsanoğlu için uzaya çıkmak en büyük hedeflerden bir tanesi. Ancak gerçekleştirilen her uzay görevi ile birlikte oluşan atıklar ise büyük bir sorun olmaya başlamış durumda. Şuanda atmosferin dışında birçok atık bulunuyor. Kullanım dışı uyduların yanı sıra uyduları yörüngeye fırlatan roketlerin birçok parçası serbest bir şekilde dünyamız etrafında dönüyor.
2007 yılında üç Rus uydusunu fırlatmak için kullanılan motor da bu atıklardan sadece bir tanesiydi. Yıllardan beri atmosfer dışında sahip olduğu yüksek enerjili roket iticisi ile süzülen motor en sonunda büyük bir patlama ile parçalarına ayrıldı.
Yaşanan patlama uydular için büyük tehlike yaratıyor!
Yaşanan büyük patlama ile 16 parçaya bölünen motor şuanda uydular ve diğer nesneler için büyük bir tehlike arz ediyor. Patlamaya motorun içerisindeki roket yakıtının neden olduğu düşünülüyor. Daha önce de Rus SOZ motorlarının bu tür patlamalara neden olduğu belirtildi.
Uzmanlar bu tarz motorların sahip oldukları eski teknoloji nedeniyle tehlike yarattıklarının altını çiziyor. Yeni roketlerde bu durumun önüne geçmek için çeşitli önlemler alındığı belirtilirken, hali hazırda birçok eski roket motorunun tehlike arz ettiği söylendi.
Eski tasarımlı motorlar artık uzaya gönderilmiyor olsa bile şuanda atmosfer dışında birçok eski teknolojiye sahip motor olduğu kaydedildi. Bu motorların daha fazla uzay atığı yaratmasından endişe endişe ediliyor. Ayrıca serbestçe dolaşan parçalar uydular için de büyük bir tehlike yaratıyor.
NASA‘dan yapılan açıklamaya göre yörüngede 27 bin parçadan fazla uzay çöpü bulunuyor. Bu kontrolsüz parçalar, yüksek hızlarda hareket ederek, operasyonel bir uzay aracına çarpma ve önemli hasara neden olma potansiyeli taşıyor. Örnek vermek gerekirse 2021 yılında bir parça Uluslararası Uzay İstasyonu‘na çarparak robotik kola zarar vermişti.
Uzay ajansları gittikçe artan uzay atıklarına bir çözüm bulmayı amaçlıyor. Peki siz uzay çöpleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}