Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Uzmanlar açıkladı: DC hızlı şarj, bataryaya zarar veriyor mu?

Ana sayfa / Otomobil

Bildiğiniz üzere ülkemizde de dünyada olduğu gibi hızlı (DC) şarj istasyonları son 2 yılda kayda değer oranda arttı. Özellikle İstanbul – İzmir Otoyolu üzerinde büyük bir hızla yayılan ve yavaş yavaş AC istasyonların yerini alan bu istasyonlarda aracınızı şarj etmeniz, gerçekten de batarya sağlığına olumsuz etki ediyor mu? İşte bilmeniz gerekenler…

DC istasyonlarda hızlı şarj, aslında zararlı değil!

Bildiğiniz gibi elektrikli araçların batarya ömrünü korumak için pek çok tavsiye mevcut. Özellikle bataryayı yüzde 80’e kadar şarj etmenin ve aracı yüzde 100 şarja hiçbir zaman çıkarmamanın, batarya sağlığı açısından en uygun yöntem olduğu sıkça dile getiriliyor. Ancak, bir diğer yaygın görüş ise DC hızlı şarjın uzun vadede bataryaya zarar verebileceği ve bu durumun menzil kaybına neden olabileceği… Peki bu doğru mu?

Elektrikli araçların menzil problemi, otomobil sahipleri için en büyük sorun olarak dikkat çekiyor. Şarj süresinin uzun olması ve benzin istasyonlarına göre şarj istasyonlarının halen daha az bulunması, menzil sorununu daha da ön plana çıkarıyor. Bununla birlikte, bataryanızı yalnızca yüzde 80’e kadar şarj ettiğinizde, üretici tarafından belirtilen menzilin beşte birini kaybetmiş oluyorsunuz.

Reklam
Reklam

Elektrikli otomobil satışları 2 yılda uçuşa geçebilir! İşte sebebi

Elektrikli otomobil satışları 2025 yılına kadar büyük bir ivme kazanabilir. Özellikle bataryalardaki geri dönüşüm, otomobillerin ucuzlamasını sağlayacak.E

Klima, hava sıcaklığı gibi faktörler de devreye girince, araç üreticisi tarafından taahhüt edilen menzil kayda değer oranda düşüyor. Bu anlamda kullanıcılar, ev tipi AC şarj istasyonları yerine DC istasyonları tercih ediyor. Peki, DC hızlı şarj gerçekten bataryanın ömrünü kısaltıyor mu?

DC hızlı şarj nedir?

Evlerde kullanılan elektrik, genellikle alternatif akım (AC) olarak iletilir. Ancak, elektrikli araçlar doğrudan akım (DC) ile çalışır. AC şarj cihazları aracınıza takıldığında, elektriği DC’ye dönüştürerek bataryaya iletir. Ancak, DC hızlı şarj istasyonları bu dönüştürme işlemini önceden yaparak elektriği doğrudan bataryaya gönderir. Bu sayede, şarj işlemi çok daha hızlı gerçekleşir.

Batarya sağlığına etkisi nedir?

DC hızlı şarj sırasında oluşan fazla ısı, bataryanın kimyasal yapısını bozabilir ve zamanla hücrelerin yıpranmasına yol açabilir. Ancak son araştırmalar, sık sık DC hızlı şarj kullanımının batarya ömrüne sanıldığı kadar zarar vermediğini gösteriyor.

Son olarak Tesla Model 3 üzerinde yapılan bir çalışma, sık DC şarj kullanan araçlarla daha az kullanan araçlar arasında batarya ömrü açısından çok büyük farklar olmadığını ortaya koydu.

Çalışmada, zamanının yüzde 70’inden fazlasını DC hızlı şarj istasyonlarında geçiren Tesla araçlar ile bu şarj türünü yüzde 30’un altında kullanan araçlar karşılaştırıldı ve bataryadaki aşınma ve yıpranma oranlarının benzer olduğu gözlemlendi.

Özetle, DC istasyonlarla AC istasyonları kullanmak arasındaki fark, bir batarya ömrünü gözle görülür oranda kısaltacak kadar kayda değer değil. Yine de uzmanlar, vakit problemi yaşamayacak olan ve evine AC istasyon kurdurabilecek olan kullanıcılara bunu yapmasını öneriyor.

Siz bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam