Uzun süre açık kalan bilgisayarda RAM neden dolar?

13

Bilgisayarlar, pek çok parçadan oluşan komplike ürünlerdir. Tüm parçaların birbiri ile uyumu, bilgisayarın çalışma performansını da etkileyecektir. Ancak parçalar kadar, bilgisayarın kullanımı da performans için oldukça önemli.

Neticede bilgisayarlar donanımdan ibaret olsa da, bu donanımların çalışmasını sağlayan ürün yazılımdır. Bu yazımızda da uzun süre açık kalan bilgisayarda “RAM neden dolar?” sorusunun cevabını vereceğiz. Bilgisayarınızda ihtiyacınız kadar belleğin olması, sistemin genel performansını önemli ölçüde etkileyecektir.

RAM’in çalışma prensibini anlamak ile başlayalım. Açılımı Random Access Memory olan bellekler, sistemin istediği alanı rastgele verdiği için bu ismi almıştı. Bilgisayarınızda çalıştırdığınız her oyun veya program, bellekten bir alan ister.

İşletim sistemi de bazı ayarlamalar yaparak, bellekteki bu alanı ihtiyacı olan programa veya oyuna rastgele olmak üzere verir. Bellekteki bu ayrılan alana blok denir. Her blok, parçalardan oluşur ve her parçanın bir adresi vardır. Verilerde bu parçaların içerisinde tutulur ancak ulaşmak için adrese ihtiyaç vardır.

Bilgisayarlarda darboğaz neden olur? İşte çözümü

Bu kısmı daha rahat anlamak için yukarıdaki görsele bakabiliriz. Bellekte ayrılan bloklara “site” diyebiliriz. Blok içerisindeki parçaları da, site içerisindeki “evlere” benzetebiliriz. Blok adresleri de bu durumda evlerin kapıları olur.

Belleğin işleyişine geçtiğimizde, istenilen bir programa gerekli alanı ayırdıktan sonra, program ve kullanıcı parçaların içerisindeki kayıtlı veriye ulaşmak ister. Bu yüzden, işletim sisteminin parçaların adreslerini biliyor olması lazım. Adresi bilinemeyen veriye işletim sistemi asla ulaşamaz.

RAM neden dolar sorusunun cevabı ise bu noktada oluşuyor. Aslında bu durumun sebebi bizler değiliz. İşimiz bittiğinde çalıştırdığımız oyun veya programdan çıktıktan sonra, normal şartlarda bellekte ayrılan bu alanın da boşaltılması gerekir.

Ancak, düzgün derlenmemiş bazı oyun veya programlar, kapatıldıktan sonra bu ayrılan alanı boşaltmayı unutur ve parçaların içerisindeki adresleri kaybeder. Adresler kaybolmasına rağmen içerisindeki veriler kaybolmaz. Bu sebeple bellek bu alana ulaşamaz ve başka bir program için bu alanı ayıramaz. Ancak adresi kaybolan bu parçalar, bellekte yer tutmaya devam eder.

Normal şartlarda bu durumun yaşanması pek olası değil. Ancak bilgisayar ne kadar uzun süre açık kalır ve ne kadar çok program çalıştırılırsa, bu durumun yaşanma olasılığı da o kadar artar. Bazen program çalıştırmazken bile belleğin dolu olmasının sebebi budur diyebiliriz. Bu durumun çözümü ise, bilgisayarınız yeniden başlatmaktan geçiyor. Böylece belleği temizleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızda ne kadar çok RAM varsa, programlarda o kadar fazla alan ayırabilirsiniz. Belleklerdeki alanlar bu sebeple önemlidir.

13 YORUMLAR

  1. Özellikle IT departmanında çalışan elemanlara kullanıcıların en çok sorduğu soru budur. Bilgisayarımı neden açıp kapatıyorum. Bu açıdan aydınlatıcı bir haber olmuş, tebrikler…

  2. Ram dolmaz. 10 program açıp kapattığınızda ram in dolduğunu varsayalım. 10. Programdan sonra artık ram doldur – son uygulamayı çıkart şeklinde olur. O yüzden ha 11. Uygulamayı açmışsın ha 100. Uygulamayı. Farketmez yani. 1 saat aktif kullanmakla 5 saat aktif kullanmak arasında fark yok. Boş bir yazı.

    • Sizin dediğiniz senaryoda, hali hazırda çalışan bir program için ayrılan alana sistem ulaşabiliyordur o anda çünkü. O yüzden sistem RAM üzerinde değişiklik yapabilir. Yukarıda anlattığım olayda işletim sisteminin RAM alanı ile olan ilişkisi kesiliyor. Bu yüzden programın veya oyunun istediği alan verilemeyebilir. Düzgün derlenmeyen yazılımların açtığı sıkıntıdan bahsediyorum yazıda. Normal şartlardaki durumdan değil zaten.

      • İnsanımız okuduğunu anlamayı bilmiyor. Bir gün de, windows/macos/linux sanal bellek kullanımı hakkında makale yazar mısınız? İşletim sistemleri arasındaki farklar neler? Bildiğim kadarıyla macos’ta sanal bellek standart olarak kapalı gelirken, windows’ta standart olarak açık geliyor. Alttaki yorumda bahsedildiği gibi, windows’ta sanal belleği kapatınca pc doğru düzgün çalışmadı bile. Nedenini merak ettim. Makalenizi bekliyorum.

    • Yazıyı yazan kişi haklı. Senin dediğin durum problemsiz ram boşaltma yapılıyorsa geçerli. Ben bizzat yazıdaki olayı yaşadım. Ram kullanımım en son %100 olarak gözüküyordu kullandığım bir system monitor widgetında ve malesef o gördüğüm %100 bilgisayarda gördüğüm son şey oldu çünkü bilgisayar donmuştu ve hiç bir şeye cevap vermiyordu, mecburen reset atmak zorunda kaldım. Ardından sebep olan programı buldum ve bir daha onu hiç kullanmadım. Eşer pc’in aktif olarak kullandığım system monitor programı varsa (advanced system care ya da rainmeter monitoring skini gibi programlar) ve eğer pcin de ram leak ya da ram adreslemesine dayalı bir problem varsa an ve an zaman içerisinde raminin yükseldiğini ve en son %100 de donakaldığını görebilirsin. Mümkünse eski, beta veya yanlış yazılmış bir driver bul ve pc ne yükle, genelde driverlarda bu tip ram hataları çok oluyor.

  3. Günaydın efendim. Güzel bir çalışma olmuş. Elinize ve bilginize sağlık olsun. Yazılarınızın devamı bekleriz. Sevgi ve saygılarımla.

  4. Windows için 16 gb ram gayet ideal. 8 gb ram çok kullandım, fakat surekli yüzde 80 90 lara çıkması bilgisayarda kasma yapabiliyordu. 16gb taktım kafam çok rahat. Fakat bazı arkadaşlara 16 da yetmeyebilir o ayrı bir konu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version