Pek çok insan asemptomatik (belirti göstermeyen) COVID-19 enfeksiyonuna sahip olsa da, birçoğu aynı semptomları bildiriyor. Koronavirüs pandemisi 2020’nin başlarında ilk ortaya çıktığında yöneticiler ve bilim insanları hangi semptomlara dikkat edilmesi gerektiğini açıklamıştı. Bu olası semptomların başlıcaları yüksek ateş, tat veya koku kaybı, halsizlik ve boğaz ağrısı ile birlikte öksürüktü. Ancak koronavirüsle ilişkili semptomlar, yeni varyantların ortaya çıkmasıyla değişiyor. Son aylarda enfekte kişiler daha fazla semptom bildiriyor.
En belirgin COVID-19 semptomları neler?
Alfa suşu ve şimdi yüksek oranda bulaşıcı delta varyantı gibi virüsün çeşitli varyantları, 2019’un sonlarında Çin’de ilk kez keşfedilen COVID-19’un orijinal suşunun yerini almaya devam ediyor. Haliyle semptomlarda da değişiklikler meydana geliyor.
İngiltere’de bir grup bilim insanı yeni belirtileri araştırdı. Zoe Covid Semptom çalışması, aşı olup olmadığınıza ve kaç doz aldığınıza bağlı olarak ortaya çıkan mevcut ilk beş semptomu tanımladı. Semptom sıralamaları, yalnızca uygulamaya katılan insanların raporlarına dayanıyor. Çalışmada tam aşılı, bir doz aşılı ve aşılanmamış kişiler yer aldı.
Zoe Covid Semptom çalışması, aşı olan ve olmayan kişilerin benzer COVID-19 semptomları rapor ettiğini açıkladı. Bununla birlikte, daha önce aşı olmuş kişiler daha kısa bir süre içinde daha az semptom bildirdi. Yani aşılı kişiler hastalığı daha hafif ve çabuk atlattı.
İki aşıdan sonra semptomların sıralaması şu şekilde idi: baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve koku kaybı. Bu bulgulara göre koku kaybı, ateş ve nefes darlığı gibi belirgin semptomlar sırasıyla 5’inci, 12’nci ve 29’uncu sırada yer aldı. İki doz aşı olanlarda inatçı öksürük artık 8’inci sırada yer alıyor. Bu nedenle artık koronavirüse sahip olmanın en önemli göstergesi değil.
Peki, tek doz aşı olanlarda sıralama nasıl? İşte sırasıyla semptomlar: baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve kalıcı öksürük.
Hiç aşı olmayanlarda ise COVID-19 semptomları şu şekilde idi: baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş, öksürük. Koku kaybı 9. sırada iken nefes darlığı 30’a geriledi. Bu da daha önceki semptomların virüsün gelişen varyantlarıyla değiştiğini gösteriyor.
Çok daha bulaşıcı delta varyantı özellikle gençler, tek doz aşılanmışlar ve aşılanmamışlar arasında artıyor. Oxford-AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşısının iki dozu delta varyantına karşı koruma sağlıyor. Ancak her ikisi de tek dozdan sonra önemli ölçüde daha az etkili çıktı.