Son zamanlarda yapılan yeni araştırmalar, milyonlarca yıl önce Venüs’ün yüzeyinde suyun var olmasına izin veren daha düşük sıcaklıklara sahip, insan yaşamına uygun bir gezegen olabileceğini öne sürdü. Birçok astronom bu duruma şaşırsa da gezegen yüzeyinde okyanus olduğuna dair kanıtlar artmaya devam ediyor.
Lityum iyon piller Nobel ödülü getirdi
Dört yıl önce Aziz Sancar tarafından alınan kimya alanındaki Nobel ödülü sahiplerini buldu. Lityum iyon piller alanındaki çalışmalar üç isme 2019 Nobel Kimya Ödülü getirdi...Venüs yüzeyinde okyanus var mı?
Yapılan birçok yeni araştırma Venüs yüzeyinde okyanus bulunduğunu ve gezegenin insan yaşamına uygun bir gezegen olduğunu öne sürüyor. Bu araştırmalar geçmişteki araştırmaların tersini söylese de, gezegen yüzeyinde yapılan yeni bir lav akışı çalışması birçok farklı iddiayı ortaya çıkardı.
Üniversiteler Uzay Araştırmaları Birliği‘nin (USRA) bir parçası olan Ay ve Gezegen Enstitüsü‘nden (LPI) araştırmacılar, volkanik lavın yüzey üzerinde nasıl aktığını araştırmak için gezegenin gözlem verilerini kullandı.
Önceleri, bilim adamları Venüs’teki kara parçacıklarının dünyadaki kıtalarla aynı granitten yapıldığını düşünüyorlardı. Granit bölgeleri oluşması için ise su yani okyanuslara ihtiyaç duyar. Bu nedenle bilim insanlarının gezegen yüzeyinde büyük bir su olması gerektiğini düşünüyorlardı.
LPI ekibi, akışın nasıl hareket ettiğini görmek için radar verilerini kullanarak Ovda Regio dağlık bölgesinde inceleme yaptı. İncelemeler sonucunda akışın granitten meydana gelmediğini tespit ettiler. Aslında, bazaltik lavlardan oluşmuş akış, suyun oluşmasını da gerektirmediği için Venüs’teki okyanusların bulunduğu olasılığı teoride kaldı.
LPI ekibi içerisinde bulunan bir USRA bilim adamı Dr. Allan Treiman yaptığı açıklamada “Venüs’ün yüzeyi hakkında çok az şey biliyoruz. Ovda Regio bölgeleri, gezegenin çoğunda olduğu gibi bazaltik kayalardan yapılmışsa, muhtemelen Dünya’daki plaka tektoniğinden kaynaklanan dağlar gibi iç kuvvetler tarafından mevcut yüksekliklerine kadar sıkılmışlardı.” dedi. Henüz birçok teori ve bulgu kanıtlanmış değil. Uzun süre de tartışılacak gibi duruyor.