Güneş sondası, Venüs‘ün inanılmaz fotoğrafıyla NASA‘yı şaşırttı. Parker Solar Probe‘un beklenmedik bir keşif yapmış olabileceği düşünülüyor.
NASA’nın Güneş’e en yakın gözü olan Parker Solar Probe, Venüs yüzeyinin şaşırtıcı derecede net bir görüntüsünü ortaya çıkardı. Sonda, gezegenin gizemli gece kanadının, çarpıcı görüntüsünü yakaladı. 2018‘de fırlatılan uzay aracı, Güneş’i 4 milyon mil öteden incelemek için yedi yıllık yolculuğunun ortasında. Aynı zamanda sonda Güneş’e, daha önce herhangi bir insan yapımı nesnenin gittiği en yakın yerde bulunuyor.
NASA, Perseverance’ın Mars’a iniş videosunu yayınladı
Gelen görüntü bilim adamlarını şok etti
Bunu yapmak için Parker Solar Probe, her geçişte kendisini yıldıza daha da yaklaştırarak, yedi yan yol boyunca Güneş etrafındaki yörüngesini sıkılaştırmak için Venüs‘ün yerçekimini kullanıyor. Bu manzara geçişleri sayesinde de, Venüs’ün ilgi çekici fotoğraflarını yakalayabiliyor.
Parker Solar Probe’un Geniş Alan Görüntüleyicisi (WISPR) tarafından çekilen görüntü, Temmuz 2020‘deki üçüncü Venüs yakın geçişi sırasında geldi ve bilim insanlarını şok etti. WISPR‘ın, Venüs’ün genellikle yüzeyin görüşünü engelleyen kalın, karbondioksit bakımından zengin bulutları yakalamasını bekliyorlardı. Ancak bunun yerine kamera, bulutların arkasını görebildi.
Bu görüntü ile WISPR, bilim insanlarının çevresinden 85 Fahrenheit daha soğuk olduğunu söylediği ve ekvatora yakın yüksek bir Venüs bölgesi olan, Afrodit Terra‘nın koyu renkli şeklini ortaya çıkardı.
Washington DC’deki ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı‘nda astrofizikçi ve WISPR bilimcisi Brian Wood, NASA’dan yaptığı açıklamada, “WISPR, Venüs yüzeyinin termal emisyonunu etkili bir şekilde yakaladı” dedi.
Wood, görüntünün şu anda Venüs’ü analiz eden ve yakın kızılötesi dalga boylarında ışığı yakalayabilen bir Japon Venüs sondası tarafından çekilenlere benzer olduğunu da belirtti.
WISPR’ın, kızılötesi ışığı algılamak için beklenmedik bir yetenek göstermiş olabileceği düşünülüyor. Bu keşfin doğru olması halinde, Güneş’i çevreleyen tozu incelemesi için yeni bir potansiyelin kilidini açabileceği ön görülüyor.
Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı iletişim müdürü Michael Buckley, konu ile alakalı bir blog gönderisinde “Bu şaşırtıcı gözlem, WISPR ekibini cihazın kızılötesi ışığa duyarlılığını ölçmek için laboratuvara geri gönderdi” dedi.
Ancak durum bu değilse, bilim insanları Afrodit Terra‘nın ortaya çıkmasını, WISPR’nin kalın Venüs bulutlarında önceden bilinmeyen bir açıklık keşfettiği anlamına gelebileceğini ifade ediyor.
Ekipler bunu öğrenmek için geçen hafta sonu son uçuşunda Venüs’ün gece kenarı çekimlerini planladı. Nisan sonuna kadar daha fazla görüntü ve bir analiz yayınlamayı planlıyorlar.
Öte yandan WISPR’nin görüntüsü Venüs’ün diğer büyüleyici özelliklerini ortaya çıkardığı belirtiliyor Gezegenin üst atmosferinde, bilim insanlarının “gece parlaması” olabileceğinden şüphelendikleri parlayan bir çerçeve tespit edildi.
Venüs’ün gece kanadına özel olarak zayıf ışıldamanın, gezegenin Güneş‘e maruz kalan tarafından gelen oksijen ve nitrojen atomlarının çarpışmasından kaynaklanıyor olabileceği düşünülüyor. NASA‘nın gönderisine göre, bilim insanları hala görüntünün karesi boyunca fırlayan ince ışık çizgilerinin kesin nedenini araştırıyorlar.
Kozmik ışınlar adı verilen yüklü parçacıkların, güneş ışığını yansıtan küçük uzay tozu taneleri veya “bu toz taneciklerine çarptıktan sonra uzay aracının yapılarından çıkan malzeme parçacıkları” olabileceği düşünülüyor.
Yazıda birkaç yerde ‘bilim adamı’ terimi geçiyor. Lütfen düzeltiniz. Bilimle uğraşanlar erkek değil sedece
la yürü git bilim adamı ile bilimle uğraşan bilim adamı mış kadın yokmuş içinde olamazmı.
bilim insanı doğru olanıdır. iyi günler