YouTuberların ardından yazılımcılara da inceleme

24

YouTube’a yüklenen içeriklerden reklam alanlara yönelik başlatılan vergi incelemesi, artık herhangi bir şirkete bağlı olmadan oyun üreten bireysel yazılımcıları da etkisi altına alacak.

“Vergi incelemesi Peak Games gibi firmaların önünü kapatacak”

Maliye Bakanlığı, Google Ireland’dan, Google Adsense kapsamında Türkiye’deki yerleşik kişilere yapılan ödemelere ilişkin bilgileri istemiş, bu kapsamda gelir elde edenlere yönelik Türkiye genelinde vergi incelemesi başlatılmıştı. Kısa süre öne YouTuberların etki altında kaldığı inceleme, şimdi de bireysel yazılımcıları vuracak. Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık AŞ. Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı da yaptığı değerlendirmede bu incelemelerin Türkiye’nin bu alandaki en büyük başarısı olan Peak Games’e yenilerinin eklenmesini önlediğini kaydetti.

Türkiye İYS’de ‘ret’ledi: İşte kullanıcı sayısı

Elde edilen gelirlerin reklam gelirleri olarak değerlendirildiğini ifade eden Karyağdı, “Ticari kazancın olabilmesi için organizasyona parasal bir sermayenin hasredilmiş olması gerekir. Bireysel ve bağımsız yazılım geliştirme faaliyeti ise bir bilgisayar üzerinde geliştirilen, sermayeden ziyade kişisel ve bilimsel bilgiye ve gayrete dayalı bir iştir” ifadelerin kullandı.

vergi-incelemesi-artik-yazilimcilara-da-geliyor

Serbest meslek kazancının, Gelir Vergisi Kanunu’nun 65’inci maddesinde tanımlandığına vurgu yapan Karyağdı, 18’inci maddede ise bilgisayar programcıları ve kanuni mirasçılarının elde ettikleri gelirin gelir vergisinden müstesna kılındığına değindi. Sürekli veya arızi olarak yapılan yazılım faaliyetinin bu istisnadan yararlanması gerektiğini kaydeden Karyağdı, 2020 için 600 bin lira, 2021 için ise 650 bin lirayı aşan gelirlere ilişkin beyanname verilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan milyonlarca satırlık yazılımın ara yüzünde bir alanın Google’a kiralandığını ifade eden Karyağdı, “Buradaki faaliyet ticari bir faaliyet değil ve serbest meslek faaliyetidir. Dolayısıyla da elde edilen kazanç serbest meslek kazancıdır” ifadelerini kullandı.

173 bin liralık fatura çıkartıldı

Hakkında vergi inceleme raporu düzenlenen yazılımların çoğunun vergi mahkemelerine başvurarak tarhiyatların iptalini istediğini dile getiren Karyağdı, bir kısım incelemenin ise devam ettiğini aktardı. Karyağdı, bu kapsamda 2015 ve 2017’de toplam 168 bin lira gelir elden bir yazılımcıya inceleme sonucunda 173 bin liralık bir fatura çıkarıldığını belirtti.

Sistem nasıl işliyor?

İnternette veya akıllı telefonlarda oynanabilen web tabanlı oyunlar, kullanıcılar için ücretsiz olarak kullanıma açılıyor. Yazılımcı, oyunun arayüzüne (giriş sayfasına) Google reklam alanı ekliyor. Bir anlamda arayüzün bir kısmı Google’a kiralanıyor. Oyuna ilgi arttıkça reklamın izlenmesini artırıyor, ayrıca reklamdaki görselin tıklanmasıyla, oyunu geliştiren kişi daha fazla gelir elde ediyor.

Kaynak: Dünya

24 YORUMLAR

  1. Bence herkes vergisini vermeli nasıl kazanıyorsa kazansın. Benim kirada evim var diye benden kira gelir beyannamesi ile bir aylık kira gelirimi alıyorsa devlet herkesten vergisini alsın. Benim o evi nasıl şartlarda nasıl borçlarla aldığımı bilmiyor ama vergisini alıyor. Biz zaten veriyoruz vergimizi sen bunların peşine düş asıl para bunlarda…

  2. Yazılımcı olarak doğru buluyorum. Bu ülke’den ekmek yiyorsan, hizmetlerinden yararlanıyorsan vergini vereceksin. Zengin’lerden daha çok alınmalı

  3. Yazılımcı olarak doğru bulmuyorum. Bu ülkeden kazandığın diye birşey yok. Normal dükkan mantısı ile vergi kesilemez. Benim dükkanım laptopum illa vergi istiyorlarsa laptopumu alıp başka ülkeye gidebilirim. Böylece herkes kurtulmuş olur.

  4. Bi yazılımcı olarak söylüyorum yazıklar olsun ben Web yazılımcı yom hobi olarak yapıyorum böyle adıma pes yakında attığımız 1 adım 10 TL olursa şaşırmam

  5. Vergilendirme yapılsın ama yapılış biçiminde ciddi yanlışlar var. Belirli konularda video çeken, uygulama geliştiren, site yapan kişilerden “Efendim sana gelen paranın kaynağı reklam. O zaman sen de reklamcısın.” mantığıyla yüklü vergiler ve cezalar kesiliyor. Ayda birkaç yüz tl kazanan öğrenciye, ev hanımına, hobi sahibine… sen şirket kur, pirim yatır kazandığından fazla bana ver demek abesle iştigaldir. Bir de işin çok dillendirilmeyen devlet memurları boyutu var. Yanlış yorumlama yapılarak ticari gelir sayıldığından 657 sayılı kanuna aykırı bir durum oluşuyor. Halbuki yasada dijital kanallardan elde edilen gelirler tanımlanabilir ve kişilerin kazancına göre akılcı bir yöntem uygulayarak vergi verilmesi teşvik edilebilir. Mevcut durum kişileri ajanslara peşkeş çekmekten, üretmekten vazgeçirtmek veya katakullilere yöneltmekten başka bir işe yaramıyor.

  6. Amaç ne anlamadım bütün üretkenlik olan insanları kaçırmak mı bi ton iş adamı gitti zaten ardından 7-10 bin tl kazanan kalifiye işçiler bakalım daha ne olacak

  7. Bu vergiler ileride bize yol, su, elektrik olarak geri gelicek. Devlet bize bakacak parayı ağaçtan yetiştirmiyor, bizden gelen vergilerle ve başka gelir kaynaklarıyla şuan “dolar” ve “euro’ya karşı savaş veriyor devlet. Biz isyan edersek, bu savaşı kazanmasını nasıl bekleyebiliriz devletten ? Uzay araştırmalarına 38 milyon tl ayrıldı ve buna çoğu kişi az dedi, diğer devletlere kıyasla evet az, devlet vergi almazsa parayı nereden alıcakta, bize nasıl bakıcak ? Vatandaşlarına nasıl bakıcak ? Pandemi koşullarında ayakta kalmaya çalışıyor şuan Türkiye ve bunun ciddiyetini bizim insanımızın kavraması gerekiyor artık. Bu yüzden, daha güçlü ve iyi bir devlet olabilmek için gerekli zaman zarfı içerisinde dişimizi sıkmalı ve ülkemizin daha iyi duruma geleceğini umut etmeliyiz. Bu işler şikayet etmekle ve kendi çıkarını düşünmekle olmaz! ☺

  8. Bu vergiler ileride bize yol, su, elektrik olarak geri gelicek. Devlet bize bakacak parayı ağaçtan yetiştirmiyor, bizden gelen vergilerle ve başka gelir kaynaklarıyla şuan “dolar” ve “euro’ya karşı savaş veriyor devlet. Biz isyan edersek, bu savaşı kazanmasını nasıl bekleyebiliriz devletten ? Uzay araştırmalarına 38 milyon tl ayrıldı ve buna çoğu kişi az dedi, diğer devletlere kıyasla evet az, devlet vergi almazsa parayı nereden alıcakta, bize nasıl bakıcak ? Vatandaşlarına nasıl bakıcak ? Pandemi koşullarında ayakta kalmaya çalışıyor şuan Türkiye ve bunun ciddiyetini bizim insanımızın kavraması gerekiyor artık. Bu yüzden, daha güçlü ve iyi bir devlet olabilmek için gerekli zaman zarfı içerisinde dişimizi sıkmalı ve ülkemizin daha iyi duruma geleceğini umut etmeliyiz. Bu işler şikayet etmekle ve kendi çıkarını düşünmekle olmaz. ☺

    • İyi o zaman senin mantığınla yarın kapına gelse devlet. Biz senden iki yıl önce kazancının %18 i kadar vergi almışız. Yanlış olmuş aslında %70 olacakmış. Sen bize şu kadar daha ödeyeceksin. Zamanında eksik ödediğin için bi bu kadarda ceza ver. Birde arada geçen zaman kadar gecikme zammı ekleyeceğiz. Dese ne hissedersin. Milletin başına gelen vergi ödememek değil. Parayı kazandığı zamanda düzenlemesi olmayan bi konuda ceza kesilmesi. Başkasına yapılınca yok devlet vergi toplayacakta nerden para kazanacakta. Boş konuşmaya gelince bayrak elinizde en öndesiniz.

  9. Ben irlandadayim, buradada turkiye ile ayni, küçük is verenler kan ağlıyor hepsi tek tek kapaniyor, ancak buyuk şirketler google gibi onlara kolaylik yapiyorlar.

  10. Zamanında girişimcileri ve üretmek isteyenleri yolunacak kaz gören zihniyetin artıkları hala devrede demekki. Bilgi çağında elinizde avcunuzda kalan 3-5 programcıyıda yurtdışına kaptırın ondan sonra programcı yetiştircez diye dolanıp durun zavallılar

  11. makaledeki şu cümle her şeyi özetliyor aslında: “…Karyağdı, bu kapsamda 2015 ve 2017’de toplam 168 bin lira gelir elden bir yazılımcıya inceleme sonucunda 173 bin liralık bir fatura çıkarıldığını belirtti.”

    168 bin lira kazancım var, ama devlete 173 bin lira vergim çıkıyor. kazandığım üzerinden vergi alınmıyor, kazandığımın fazlası vergi olarak isteniyor. benim kazancıma göz dikilmiş oluyor. sonra beyin göçünü durdurmaya uğraşırsınız.

  12. Tabi ki vergisi olmalı. Bu ülkede yaşıyoruz ve kanunlara uygun bir şekilde vergimizi vermeliyiz. Yazılımcılar vermeyelim demiyor zaten.

    Ama geçmiş döneme yönelik incelemeler için tek gelir için 6 kalemde ceza ve vergi kesiliyor. Ben bundan 4 sene önce vergi dairesine gittiğimde bana, sigortalı çalışan iken vergi mükellefi olamayacağımı, kdv oranının ne olduğunu bildiklerini söylediler. Bu konuyla ilgili düzenleme yok biz bilmiyoruz dediler. Bunu devletin vergi dairesinde çalışan memur söyledi. fakat 3 sene sonra maliye inceleme başlattı. Ve kazandığım tutatın %80-90 oranında ceza+vergi kesildi.

    Düzenlemesi olsa ve gelen para belli bir sisteme göre vergilendirilse hiç sorun olmayacak. Ama şu an sistem böyle işlemiyor. Sanki biz vergi kaçırmaya çalışıyoruz da maliye bizi yakalıyor olarak görülüyor.

    Biz vergi alınmasın demiyoruz. Alınsın ama para kazanıldığı zaman belli bir oranda olsun. Kaldı ki mali müşavirlerden ve müfettişlerden KDV gibi kalemlerde farklı düşünceleri olanlar var. Ama bu konuda maliye kimseyi dinlemiyor.(http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/kenan/013/)

    Ben kira için vergi ödüyorum ama bunlar ödemiyor diyen arkadaşlar bilip bilmeden konuşuyorlar. Kendisine sormak lazım. Acaba gayrimenkul alım satımlarında evin değeri vergi dairesinde görünen değer mi? Yoksa vergi için daha düşük gösteriliyor mu? Arada kalan miktar vergisiz elden mi aktarılıyor? Düzenli olarak değer arttırımı yapılıyor mu? Emlak gibi en çok verginin kaçırıldığı bir sektör ile yazılım gibi sektörü karşılaştırmak hiç mantıklı ve etik değil.

    • bazıları anlamaz işte. ihracat yapıyorsun, senden aldığı %18 KDV’yi yıl sonunda sana geri öderken bile o paradan kesip ödüyor sana. mesela bir yılda 100.000 liralık mal sattın, senden çıkan 118.000 lira. 18.000 lira KDV’yi, ihracat yaptığın için ertesi yıl sana geri öderken, 18.000 TL’den de vergi kesip sana daha az miktar ödüyorlar. bu kadar da soygun olmaz, ama bunu devlet yapıyor.

      senin dediğin gibi, önce senin vergi borcun yok derler, sonra vergi borcunu geciktirdin diye üstüne bir de ceza keserler. eğer işinde iyiysen durma bu ülkede.

  13. ” 2015 ve 2017’de toplam 168 bin lira gelir elden bir yazılımcıya inceleme sonucunda 173 bin liralık bir fatura çıkarıldığını belirtti.”
    Bu ifadeyi duyunca kendimden geçtim. Nasıl bir hesap bu anlıyamadım. Yani adam direk sen niye yazılım yapıyon diye cezamı kestiler. Yazık vallahi yazık. birde bu ülkede bilgisayar mühendisliği yokmuş gibi yazılım mühendisliği açılıyor. Üsteki haberi okuyan bir kişinin yazılım mühendisliğini tercih etmesi bana pek akıl karı gelmiyor. Bunun için ilk önce yasaları bi düzeltin sonra diğer düzenlemelere bakın. Günümüzde oyun yazılım firmaları bile diyorki yıllık şu kadarlık gelirin olursa lisanslı program alman gerekir. Az dünyaya bakın iyi olan şeyleri alın. popüler kültürlerini değil.

  14. 2015den beri aralıklı kazandığı 270bin için 350bin vergi cezası yedim. İşin acı tarafı uygulamalarım da uçuruldu. Yani şu maaşım dışında gelirim de yok. İnşallah borcu ödeyemeyince hapse filan girerim de şişlerler içerde. İlk yazılım şehidi filan olurum. Beni bırakın yazılımcı olduğumu doğduğuma pişman ettiler. Şimdi baştan bişeylere başlasan şevk kalmadı başlamasan nasıl ödiycen.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version