Vestel, Türkiye’de bir ilke imza atarak mobilite pazarına yönelik geliştirdiği ilk yerli batarya enerji depolama sistemini devreye aldı. Bu sistem, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yer alan SARAR Outlet tesislerinde kuruldu ve dünyada sayılı örnekler arasına girdi.
Vestel batarya enerji depolama sistemi devreye girdi!
300 kWh kapasite ve 200 kW güce sahip olan hibrit sistem solar panellerle şarj edilebildiği gibi, panellerin kullanılamadığı durumlarda şebekeden de şarj olabiliyor. Sistem aynı anda sekiz elektrikli aracın şarj olmasına olanak sağlarken bir aracın bataryası ortalama 20 dakika içinde tam doluma ulaşabiliyor.
Vestel, mobilite pazarında gelecekte hızlı bir büyüme öngörüyor ve bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Kurulan batarya enerji depolama sistemi ticari ve endüstriyel işletmelere yönelik olarak enerji depolama çözümleri sunacak. Ayrıca 400 kW kapasiteli dört elektrikli araç şarj ünitesine aynı anda kesintisiz enerji sağlama yeteneğine sahip.
Bu batarya enerji depolama sistemi, güneş panelleriyle şarj olabilen hibrit bir yapıdadır. Güneş enerjisi yeterli olmadığında ise sistem, şebekeden enerji alarak şarj olabiliyor. Güneş panellerinden depolanan enerji, ihtiyaç anında şebekeye destek olarak elektrikli şarj istasyonlarının çalışmasını sağlıyor. Yazılım ve donanımı tamamen yerli olan enerji yönetim sistemi ile sistem uzaktan izlenip kontrol edilebiliyor. Ayrıca, kullanıcı ihtiyaçlarına göre şarj ve deşarj senaryoları oluşturulabiliyor.
Vestel’in geliştirdiği bu batarya enerji depolama sistemi, mobilite ekosisteminin temel unsurları olan elektrikli araçlar, hızlı şarj üniteleri, batarya teknolojileri ve güneş enerji santrallerini bir araya getiriyor. Global mobilite pazarının 2030 yılında 580 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenirken, Vestel bu pazarın önemli oyuncularından biri olarak dikkat çekiyor.
Yenilenebilir enerji çözümleri dünya genelinde hızla yaygınlaşıyor. Özellikle Avrupa’da kullanıcılar, güneş panelleri ile depoladıkları enerjiyi batarya sistemleri sayesinde akşam saatlerinde kullanarak enerji maliyetlerini düşürebiliyor. Vestel, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayan çözümler sunmaya devam ediyor.
Bizde 2050 yılında bile zor görürüz. Çok yüksek meblağlı sistemler ne zaman ucuzlayacakta vatandaş alacak????
Bu kaçıncı ilki? Benim bildiğim kadarıyla ilki sadece bir tane olabiliyor ve benim bildiğim kadarıyla iki yıl önce Antalya’da kurulan pilli DC hızlı şarj istasyonu var.