Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, yaptığı açıklamada, sektörde hakim konumda olan operatörle diğerleri arasında dengesiz pazar yapısının, şebeke içi ve dışı fiyatlandırmada “uçuruma” neden olduğunu söyledi. Bunun, zaman zaman 10 kata çıkan bir makasın var olmasına neden olduğunu ifade eden Süel, şöyle devam etti:
“Bu, 2009 yılında ortalama 3,5 kattı Bu durumun önlenmesi amacıyla BTK, 2009’da aldığı 149 sayılı kararla bir ilke imza attı ve ‘Hakim konumdaki operatörün şebeke içi fiyatları ara bağlantı ücretinden daha düşük olamaz’ dedi.
Bu sayede şebeke içi ve dışı arasında matematiksel ilişkiyi belirledi Yanı taban fiyat belirledi Bu da 4 yılda şebeke içi ve dışı tarifeler arasındaki makası daralttı. Her yöne tarifeler arttı, fiyatlar düştü, piyasa büyüdü, trafik arttı. Bu durum, kararın doğru bir öngörüyle alındığını gösteriyor.”
Mart ayı itibariyle şebeke içi ve dışı arasındaki makasın yüzde 40 seviyesinde olduğunu anlatan Süel, bu nedenle hakim konumdaki operatörün abonesinin, başka bir operatöre geçerken tedirginlik yaşadığını, bu durumun da rekabeti engellediğini belirtti.
BTK’nın 13 Martta, makasın kapanması için “şebeke içi fiyat, ara bağlantı ücretinin 1.7 katının altında olamaz” şeklinde karar aldığını belirten Süel, “Biz, kararın yerinde olduğunu, tüketicinin etkin rekabet ortamından faydalanmasına etken olacağını düşünüyoruz” diye konuştu
Süel, BTK kararıyla ilk defa SMS’ler açısından şebeke içi taban fiyat belirlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Piyasada etkin rekabet ortamında atılacak her adımı destekliyoruz. Piyasada uygun fiyat ortamının, bunun karşılığında uygun kalite ve kapasitede hizmetin verilebilmesi için hakim konumda olan operatörün, bu gücünü kullanmasını kısıtlayan her turlu regülasyon kararını destekliyoruz.
Son dönemde alınan kararlar da bu çerçevededir. Bunun, 2009‘da alınan karar gibi piyasanın uzun vadede sürdürülebilir büyümesine, daha etkin rekabet ortamının sağlanmasına katkı yapacağına inanıyoruz.”
Uygulama daha erken başlamalı
Kısa mesaj arabağlantı ücretlerinde yapılan yüzde 75′lık indirimin, fiyatlara orta ve uzun vadede olumlu olarak yansıyacağını belirten Süel, şöyle konuştu
“Fiyatlar etkin rekabet ortamının meyvesidir. Mart ayında alınan 142 sayılı kararın piyasaya olumlu etki getireceğini düşünüyoruz. 1 Temmuz’da uygulanmaya başlanacak bu kararın, daha erken yani 1 Mayıs ya da 15 Mayıs’ta uygulanmasını tercih ederdim. Çok uzun beklemenin bir anlamı yok. Bu karar, zaten BTK’nın ortaya koyduğu vizyonun devamı.”
Bip sinyali kalkmalı
“Biz, bu kadar doğru ve etkili karardan sonra ek karar alınması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Süel, şöyle devam etti:
“Yaptığımız pazar araştırmalarında ‘bip’ sinyali (aranan operatörün, gözükenden başka bir operatör olduğunu ifade eden ses) tüketicilerin karar serbestisini etkileyebiliyor.
Onun kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü her yöne tarifeler arttı, makas azaldı, numara taşımadaki ‘bip’ sinyali de rekabet engeli olarak devam ediyor. Onun kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.”
Türkiye’de büyümeye yönelik politikalarını sürdüreceklerini ifade eden Süel, Vodafone olarak son 3 yılda 10 puanın üzerinde pazar payı kazandıklarını kaydetti. Süel, “Avrupa’da pazarlar küçülüyor ancak Türkiye’de pazar büyüyor ve toplam kârlılık artıyor. Burada dağılım dengeli olduğunda hiçbir endişe gündeme gelmeyecek” dedi
:: Sizce bip sinyali kaldırılmalı mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}