Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, elektrikli araçlar daha yaygın hale gelmeye başladı. Birçok büyük marka, şirketlerinin geleceğini sağlama almak için elektrikli araç çalışmaları yürütüyor. Dün tanıtımı yapılan elektrikli aracımız TOGG ile birlikte, ülkemiz de bu konuda artık söz sahibi. Elektrikli araç üreticilerinden Volkswagen ise piyasada iyi bir yer edinmek istiyor. Gelen haberlere göre, Volkswagen elektrikli araçlar konusunda iddialı.
Yerli otomobil tanıtıldı! İşte tüm özellikleri
Volkswagen elektrikli araçlar ile piyasaya hakim olmanın peşinde
Volkswagen, elektrikli araçlara karşı bir ilgi beslese de, 236 milyar dolarlık yıllık gelire kıyasla büyük bir adım atmamıştı. Şirket, geçen yıl sadece 70.000 elektrikli araç satabildi. Tesla, yılda 21 milyar dolar satışla bu rakamı üçe katlıyor. 2020’de Volkswagen, ID ailesi ile atağa geçmeyi planlıyor. İlk etapta 2025’e kadar yılda 1 milyon araç satışı planlanmıştı ancak yeni hedef 2023’e kadar yılda 1 milyon araç satmak.
Volkswagen’nin elektrik bölümünü yöneten Thomas Ulbrich konuyla ilgili “2020 Volkswagen’nin dönüşümü için kilit bir yıl olacak. ID.3’ün piyasaya sürülmesi ve ID ailesindeki diğer çekici modellerle birlikte, elektrikli araçlarımız yollarda görülebilecek ”dedi. Volkswagen ID.3 ailesi ile birlikte iyi bir çıkış yakalanması planlanıyor.
Geçen yıl Eylül ayında ortaya çıkan Volkswagen ID.3, ID ailesinin üçüncü neslini temsil ediyor. Baz modelin fiyatıysa 30.000 € olarak belirlenmiş.
Almanya’nın Zwickau şehrinde bulunan Volkswagen fabrikası, yılda 330.000 ID.3 üretecek kapasiteye sahip. Bu sayı bir milyondan oldukça uzak olsa da, Tesla Model 3’ün yılda 260.000 üretimine kıyasla büyük bir gelişme sayılabilir. Araştırmacılar, daha da ucuz bir elektrikli hatchback, sedanlar ve çeşitli SUV’lar ile birlikte 1 milyon hedefinin aşılabileceğini söylüyor.
Siz elektrikli araçlar konusunda ne düşünüyorsunuz?
Rekabet iyidir, kullanıcıya yarar.
Tırstılar bizden önce Türkler yapacak piyasayı domino edecek falan;)
bakalım peugeot da çıkaracağı elektrikli araçlarda iddialı olucak mı
Elektrikli araçlar iyi güzel olacakta, kullanıcılar için kimsenin bahsetmediği konu şu ?
– Bu araçların bataryaları kullandıkça yüzde kaç yıpranma payı ile verimsiz hale gelip vaat edilen km menzilleri kaça düşecek ?
– Araçların batarya değişim fiyatları ne kadar uygun olacak ?
– Diğer bakım ücretleri içten yanmalı motorlardan ucuz mu pahalı mı olacak ?
– Bayramlarda Türk milleti olarak yuha memleketlere gidildiğinde 700-1.000 km uzaklıktaki şehirlerin yollarında trafikten bile geçilmezken bir anda o kadar araç nasıl şarj istasyonundan dolum yapacak ?
Baya sorun var aslında şu aşamada. Bizim ülkemizde bence çok hızlı bir geçiş olmayacak. Eski tip araçlar rağbet görmeye devam edecektir.
Çok güzel sorular bunlar kardeşim. Muhalefet olmak için söylenmemiş. Girilen yolda karşımıza çıkacak engeller için geliştirilmesi ve çözülmesi gereken konular.
Tayyip reis start verdi. Bizim için defter kapanmıştır
Acaba neden TOGG’umuz paylaşıldıktan sonra bu tarihi 2023 yoluna geri çekme gereği duydular??
Bizden korkarsalar böyle olur
Wolksvagen arupadaki iki fabrikayi elektrikli, turkiyedekini icten yanmali olarak devam ettiricek. Adamlarin zaten hali hazirda uretim bandi var, teslaninda ikinci gigafactorysi almanyada aciliyor. Togg un servis sureclerinin cok iyi olmasi gerekiyor, tesla gibi 8 yil hicbir limit olmadan sinirsiz pil, motor degisimi yapilmasi lazim. Ulke icinde super sarjin bedava olmasi lazim, hicbir sarj sistemi, batarya uretimi yapmadan, bunlari disaridan almak saddce zarar, ayrica 400 bin gibi rakamlar konusuluyorki gayet normal bu fiyat cunku butun sistemleri disaridan satin aliniyor arabanin ama bakiyorsun tesla model 3 long range full otonom versioyn vergileri dahil 450 ye geliyor 🙂 teslayla yarisabilecek durumda degil suanda, hatta hicbiriyle yarisabilecek durumda degil, uretim yok, 2 senelik arge surecinin sonunda bir prototip bile cikmiyor, gidiyorlar italyadaki butik bir araba tasarim studyosunda yaptiriyolar, ver parayi al arabayi.
Tesla’nın Gigafactory 3 fabrikası Çin’de açıldı, yarın 30 Aralıkta ilk araç üretim bandından çıkacak, sizin dediğiniz Almanya’da yapılacak olan Gigafactory 4.
TOGG umarım söylenildiği gibi arabayı 2022 de üretim bandından çıkarır, en zor kısım olan batarya teknolojisini yurtiçinde geliştireceklerini söylediler. Yapılabilirse büyük başarı olur ve SUV modelin fiyatı 250-300 bin tl civarı olur diye düşünüyorum.
Ayrıca Tesla yazılımı ve otonom sürüş için özel chip ürettiler, elektrikli araba teknolojisinde çok ilerde, diğer hiçbir firma şu an için yanına yaklaşamıyor.
İki yıl sonra dışarıdan yapıp getirdiler diyenler çenenizi şimdiden kapayın
Almanlar yine kıskandı bizi.
Yerli otomobil avrupada 1. Sırada olmalı.
Aklında çeşit çeşit nasıl kullancaz bu elektrikli araçları diye sorusu olan arkadaş google yazsın bunları sanki gizli konular gibi sormuş herşey ortada açık yıpranma payları şarj istasyon sayı maliyetleri bakım maliyetleri herşey ortada
E5 te trafiği çözemeyen bir şey yapamaz,benzinli motoru kaçırdık bari bunu kaçırmayalım
Yakub bey evet dediginiz gibi Cindeki gigfactoryi tamamen unutmustum. Teslanin elektrikli arac seruveninde Elon muskinda yatirimcilarindan biri oldugu Open AI inda cok katkisi oldu, urettikleri deep learning frameworkleri ve onlar icin uretilen ozel donanimlar sayesinde arabaya full otonom surus simulasyonlari yapildi. Elon muskin yarattigi eko sistem gittikce buyuyor, ve kaynaklarini opensource olarak sunmalari insaliga buyuk bir nimet. Togg un bu projesindede bol bol bu kaynaklardan faydalanilmali, ama bataryalarin yurticinde uretilmesi konusu, bu aracin uretim bandina sokulmasi konusundan daha kompleks bir durum ve ustunde daha fazla arge yapilmasi gerekiyor. Suandaki haliyle baktigimizda 2 sene az bir sure, belki ilk versiyonlarda, yurtdisindan alinan bataryalar kullanilir, bu tarz sorularin yanitini anca togg detayli bir milestone haritasi yayinlarsa alabiliriz, beklemedeyiz suanlik