Volkswagen; Mk1 hatchback Golf modeli ile küresel başarının tadını çıkarırken, mühendisler çok daha şık bir model üzerinde çalışıyordu. Aerodynamic Research Volkswagen (ARVW) olarak adlandırılan model 1980’de tanıtıldı. ARVW, aerodinamik verimliliğin sınırlarını zorlamak için tasarlandı ve bunu başardı.
ARVW zamanının çok ötesinde bir otomobil oldu
Tek koltuklu araç olabildiğince hafif ve kaygan olacak şekilde tasarlandı ve sonunda sadece 0.15 sürtünme katsayısına ulaştı. Şu an piyasadaki en aerodinamik modern araçlardan biri olan tamamen elektrikli Porsche Taycan, 0.22 sürtünme katsayısına sahip. Bu bilgi Volkswagen’in ARVW prototipinin ne kadar ileride olduğunu gösteriyor.
Sadece 84 santimetre yüksekliğinde ve 110 santimetre genişliğinde olan ARVW bir ok gibi tasarlandı. Günümüzdeki modern bir aracın ARVW’nin sürtünme katsayısına ulaşması neredeyse imkansız diyebiliriz. Ferrari F8 Tributo gibi şık bir süper otomobil bile ARVW’den yaklaşık 38 santimetre daha uzun.
ARVW’nin alüminyum çerçevesi fiberglas ve karbondan yapılmış bir gövdenin altına yerleştirildi. Otomobilde 177 beygir güç üreten 2.4 litrelik, turboşarjlı, altı silindirli bir motor kullanıldı. Motor sürücünün arkasına yerleştirildi ve güç arka tekerleklere verildi.
Gizli tekerlekler, yumuşak bir gövde altı ve minimum motor soğutma delikleri gibi modifikasyonlar, ARVW’nin maksimum verimlikle havayı delmesine yardımcı oldu. Ekim 1980’de testleri yapılmaya başladığında otomobil, 355 km/s hıza ulaştı ve dünya rekorunu eline aldı. Ardından tekrar teste çıktı ve kendi rekorunu kırarak 362 km/s hız yaptı.
Volkswagen ARVW modelinin seri üretimi için hiçbir zaman yeşil ışık yakmadı. Firmanın Golf ve Jetta’nın yanında dünyanın dört bir yanında showroomlarda sergilemek istediği bir model değildi ARVW. Mühendislerin kendi yeteneklerini sergileyebilmesi ve rakiplere göz dağı vermesi için üretilmişti. Volkswagen’in rekortmen modeli, 1980’lerde sessizce gözden kayboldu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}