Alman otomotiv devi Volkswagen, tarihinde ilk kez anavatanı Almanya dışında, tamamen yeni araçlar geliştirme yeteneğine ulaştığını duyurdu. Şirket, bu stratejik hamle ile elektrikli araçlarını Çin’de üretme kararı aldı. Bu sayede geliştirme sürecini kısaltıp maliyetleri yüzde 50’ye kadar düşürme planı yapıyor.
Volkswagen Çin’e ağırlık veriyor
Volkswagen, Çin’in Hefei kentinde ilk test atölyesini açtığını resmen açıkladı. Bu tesis, şirketin kendi ülkesinin dışında bağımsız bir şekilde yeni araçlar geliştirip doğrudan piyasaya sürmesine olanak sağlıyor. “Çin’de Çin için” stratejisi kapsamında kurulan bu yeni geliştirme merkezi, özellikle akıllı ve bağlantılı araçların yerel olarak tasarlanmasını, test edilmesini ve üretilmesini mümkün kılıyor.

Merkezin açılışında konuşan CEO Oliver Blume, bu adımın Volkswagen’i daha hızlı ve verimli hale getireceğini söyledi. Şirket, yeni tesisin geliştirme süresini yüzde 30 oranında kısaltabileceğini ve yerel teknoloji ile tedarikçilerden yararlanarak maliyetleri önemli ölçüde azaltabileceğini belirtiyor.
Hefei’de kurulan Volkswagen Group China Technology Company (VCTC), şirketin elektrikli, akıllı ve bağlantılı araçlara odaklanmış en büyük Ar-Ge üssü olarak öne çıkıyor.
Volkswagen, yerel teknoloji firmalarıyla iş birliği yaparak Çin pazarındaki otonom sürüş, dijital kokpit, dijitalleşme ve gelişmiş sürücü destek sistemleri gibi eğilimlerle aynı hızda ilerlemeyi hedefliyor. Şirket, ilk yazılım tanımlı platformu olan China Electric Architecture (CEA) üzerinde çalışıyor ve bu platforma sahip araçların 18 ay içinde müşterilere teslim edilmesi planlanıyor.
https://shiftdelete.net/android-auto-icin-gemini-45-dilde-yayilmaya-basladi
Hefei’deki bu merkezde donanım-yazılım testleri, batarya ve güç aktarma organı doğrulama süreçleri ve platform kontrolü için 100’den fazla laboratuvar bulunuyor. Batarya ve Güç Aktarma Sistemi Test Merkezi’ndeki mühendisler, yılda 500’e kadar batarya sistemini test edebiliyor.
Bu testler, performans, ömür, güvenlik ve çevresel dayanıklılık gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ayrıca elektrik motoru, termal yönetim, elektronik ve hücre bileşenleri de inceleniyor. Volkswagen, bu yeni tesisle birlikte Çin’de geliştirdiği elektrikli araçları Ortadoğu ve Güneydoğu Asya gibi dış pazarlara da ihraç etmeyi planlıyor.
Volkswagen’in ticari başarısının %50’sini Çin pazarı oluşturuyor. VW’nin BAIC-FAW ile Çin’de ortaklığı var. VW hem ana markası hemde grup markaları her yıl zarar açıklıyor. Jetta bile Çin’de bağımsız bir marka olarak satılıyor. VW’nin pazarında zaten esamesi okunmuyor marka ABD’de Porsche ile tutunuyor. VW markası yazılımı ABD’dan teknolojiyi ise Çin’den alıyor. VW haliyle pazarının %50’sini oluşturan Çin’e daha fazla önem ve ağırlık veriyor lakin bunu bile eleştirenler olacaktır
Bu şeye benziyor hepinizin başına gelmiştir; önceki jenerasyondan inatçı babanız teknolojik bir alet alır, öyle uğraşır böyle uğraşır, baba ver bakayım dersiniz yok mok der, sonra size tip tip bakar, aleti de mahvettikten sonra size verir al tamam sen yap der. Şu olaylar bana onu hatırlatıyor nedense, sana vermemek için uğraştık ama olmadı al bari bizim adımızla sen yap gibi.
made in CHINA yazınca almam diyenler olacak…
ülkelerinin hem inovasyon ve kalitede lider hem de hesaplı markaları dururken Avrupa otomotivine şu an çöp muamelesi çekiyor.
Gene de Volkswagen yöneticileri Avrupa’da, Almanya’da üretmekten iyidir; hiç olmazsa maliyetleri kırarız, inovasyonları daha yakından ve yerinde izleriz, doğrudan Asya pazarlarının göbeğine gideriz, hayatta kalırız diyorlar. Bu haber bence Almanya’nın ne kadar ciddi bir endüstrisizleşme (de-industrialisation) sürecinden geçtiğinin ve Çin’in – otomotivde de – küresel teknoloji merkezi haline gelişinin kayda değer bir göstergesi.
Geçmişte Çin’e ucuz ama nitelikli iş gücü ve büyük pazarı ve küresel pazarlara erişimi uyarınca devasa otomotiv yatırımları yapılmıştı ama bu sefer durum başka görünüyor. Artık Çin’e teknoloji götürmüyorlar. Çin’in teknolojisi için, Çin’in teşkil ettiği rekabet için Çin’e gidiyorlar.
Şu hamleleri yaptıktan sonra hala daha ABD’nin gelecek içine doğru çökmeyeceğine inanan varsa artık ne diyebilirim bilmiyorum..
Herifler el altından öylesine ingiliz güdümlü ki Çin’deki yatırımı korumak bir yana safları sıklaştırıyorlar…
İngilizler bir yandan Avrupalı siyasi hödükleri gazlayıp savunma harcamasına itiyor, diğer yandan ukrayna ateşini körüklüyorlar… ukraynada kazanım elde edip onu da güdümlerinde tutmak için çabalıyorlar… Trump’a mikrofon uzatıp kendi saçmalıklarına yüzmesine sağlıyorlar..
VW kadar hantal ve aklıevvel bir firma yoktur. Koskoca VW Grup olarak onlarca markan, yüzlerce fabrikan, binlerce patentin var. Buna rağmen zamanında suratına bile bakmayıp 50 senelik modeli sattığın Çin’3 bel bağlıyorsun.
VW herşeyini ele avuca düşürdü kendini kediye köpeğe rezil kepaze etti. Siddin sene VW bu kafayla Toyota’yı geçemez. Hyundai mühendisleri bile “Toyota’yı rakip olarak görüyoruz” yani bu açıklama bile Hyundai’nin ne kadar ileri görüşlü vizyoner sahibi bir marka olduğunu gösteriyor. An itibariyle de milletimizin yere göğe sığdıramadığı VW’ni Hyundai hem marka değeri hemde kar marjı olarak geçmiş durumdadır. Daha da önemlisi Hyundai’nin VW’den daha iyi ve kaliteli otomobiller ürettiğini düşünüyorum