Reklam

Voltage Control ile Android’e Overclock

12
Reklam

Overclock ve downclock, bilgisayar sektöründe yıllardır olan terimler. Overclock, hızaşırtma anlamına geliyor. Yani 1GHz hızında çalışan bir işlemciyi 1.2 ya da 1.4 GHz belki daha fazla hızlarda çalıştırabilirsiniz. Ya da downclock yaparak, işlemci hızını daha da düşürebilirsiniz. Ben neden işlemcimin hızın düşüreyim diyorsanız hemen cevabı verelim. Daha az güç tüketimi, daha uzun pil ömrü ve daha az ısı. 

Voltage Control yazılımı ile beraber Android tabanlı akıllı telefon ve tabletlerdeki işlemcinin voltajını, her hıza göre farklı ayarlayabiliyorsunuz.

Galaxy S2‘de Voltage Control yazılımını yükledik ve işlemciyi overclock ettik. İşlemciyi 1.6 GHz hızına kadar çıkartabildik. Tabi voltaj attırarak. GPU hızını da 400 MHz‘e aldık. Yani Galaxy S3 ile aynı GPU performansı veriyor.

Reklam

Tabi yazılım root yetkisi istiyor. Samsung Galaxy S3 ve Samsung cihazlarda root rehberi için burayı, HTC cihazlar için root rehberi için burayı tıklamanız yeterli.

Cihazınız rootlu ise Voltage Control yazılımı Google Play Store‘dan ücretsiz olarak, buradan indirebilirsiniz.

O zaman uygulamayı kullanmaya başlayalım.

General sekmesinde minimum ve maksimum işlemci hızlarını ayarlıyorsunuz. CPU Governor seçeneği ise Linux’deki belli başlı işlemci profillerini gösteriyor. Örnek olarak önemli profillerin anlamlarını sizler için paylaşalım.

Performance : Sadece en yüksek frekansta çalışır. İşletim sistemi yük durumunu kontrol etmediği için, yapacağı işlem azalacağından ve frekans değişimi olmadığından, telefonunuz tam performans çalışacaktır. Yani maksimum performans, minimum pil.

Powersave : Güç tasarrufunda kullanılacak olan ayarlarınız.

Ondemand : Yazımızın başından bu yana değindiğimiz ayar. Belirlenen alt frekansla, maksimum frekans arasında sistem yüküne göre hızını otomatikman ayarlıyor.

Programın yukarısında ise düşük güç tüketimi yazdığını görüyorsunuz. Burası oluşturduğunuz profile vereceğiniz ad. Buraya ne yazarsanız, öyle kayıt oluyor.

{pagebreak::2}

En düşük hızı 50 MHz seviyesine kadar düşürebiliyoruz. Bu da bizim güç tüketiminin azalmasını sağlıyor. Cihaz kilitli konumdayken, epey az güç tüketecek. Cihazın işlemci hızını da 1.6 GHz‘e çıkaralım.

General sekmesinin yanında Voltage kısmı bulunuyor. Burada da hız hız, işlemciye vereceğiniz voltaj ortaya çıkıyor. Voltaj aralığını daha az verip, güç tüketimini azaltabilirsiniz. Ya da hızı yukarı çekip, işlemci voltajını yükseltebilirsiniz.

{pagebreak::3}

GPU & Charging kısmından, telefonun şarj oluş hızından, kullanılan grafik işlemci ile ilgili tüm ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Özellikle oyun performansından memnun olmadığınız cihazların, GPU hızını yükselterek, oyun performansını arttırabilirsiniz.

GPU ayarlarında iki bölüm bulunuyor. Bunlardan biri düşük güç tüketim modu. Burada oyun harici durum söz konusu. High Performance modunda ise oyun gibi 3D işlemlerin yapıldığı alanlarda çıkılacak hızı seçiyorsunuz. Ayrıca hızlarla beraber, GPU’ların kaç voltaj değerinde çalışacağını da ayarlıyorsunuz. 

Ayrıca telefonun şarj değerlerini de ayarlayabiliyorsunuz. Şarj aletinden gelen akımı daha az bir seviyede sınırlandırabilirsiniz. Bunu daha da arttırabilir, telefonun daha hızlı şarj olmasını sağlayabilirsiniz.

Tabi bu işlemler risk oluşturuyor. Oluşabilecek problemlerden ShiftDelete.Net ailesi olarak sorumlu olmadığımızı belirtmek istiyorum.

:: Telefonunuzun hızları ve voltaj değerleri ile oynamayı riskli buluyor musunuz?

 

12 Yorum

  1. one x te kullansam bi sıknıtı yaşarmyım ki ? ve çekirdek kapatma gibi bi özelliği vamrı acaba progrmaın . 4 çekirdekli işlemcinin 2 tanesi gereksiz gübümüz programlarının hangisi 4 çekirdek kullanabiliyorki ?

  2. Pek yakında alacağım Android cihazda overclock yapmayı planlıyorum fakat daha önce böyle bir şey yapmadığım için ufak ufak başlamayı düşünüyorum. Benim anlamadığım nokta programın bize izin verdiği maksimum hız, cihazımıza zarar vermez mi? Yani o ayarları program cihaza göre mi sınırlandırıyor yoksa program fix de biz cihaza göre mi hareket etmeliyiz?

  3. iyice Pc gibi olmaya başladı overclock hafif takılmalar yada buna benzer sorunlar için çare olabilir fakat overcclock yapıldığında daha fazla güç çekeceği
    için şarj süresi dahada kısalacaktır… Zaten şarj problemi var tüm akıllı telefonlarda… Hayırlısı..

  4. Arkadaslar bence yapmayin benim basima bela oldu sizde yanmayin bi sure sonra telefon programi aktiflestirmedinizde 5dkda bir takiliyor bi sure sonra res atiyor kullanirkende 5 ile 10 saatte bi res atiyor kurtulamiyorum ben.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version