Zamanı en iyi kullanmak için akıllı telefonlarımızın tüm yeteneklerinden faydalanıyoruz. E-posta, videolu görüşme, ajanda gibi uygulamaların yanında yol ve trafik bilgisini de bu ekranlardan öğrenerek, zamandan tasarruf edebiliyoruz.

Haritalar yetersiz ya da pahalı

Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının bu hizmetten faydalanmak istemesi durumunda, diğer ülkelerde yaşayanlara göre daha fazla sorunla karşılaşıyor. Android için Google Maps‘in sesli hizmetinden yararlanamayan kullanıcılarla beraber iPhone‘daki yetersiz Apple haritaları da ciddi sorun oluşturabiliyor.

Bu alanda Nokia‘nın ücretsiz haritaları ve Yandex Haritalar uygulaması, rakiplerine göre açık ara önde diyebiliriz.

Bu eksikliği kapatmak isteyen kullanıcılar, varsayılan uygulamalar yerine alternatiflere yöneliyor. Bunlar arasında iGO, Tomtom gibi başarılı seçenekler var ama fiyatları da oldukça yüksek.

Waze Türkiye’de

Haziran ayında Google tarafından satın alınan Waze, sesli navigasyon hizmetinin yanı sıra sunduğu sosyal seçeneklerle hızla kullanıcısını artıran başarılı uygulamalar arasında bulunuyor. Bu haberi yayına aldığımızda ülkemizdeki kullanıcı sayısı, 10 binden fazla olan Waze‘in Türkiye’deki hedefleri daha da yüksek.

#video_2635#

İstanbul‘da bir araya geldiğimiz Topluluk ve Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Fej Shmuelevitz ve İletişimden Sorumlu Kıdemli Direktör Julie Anne Mossler‘den Waze hakkında önemli bilgiler aldık.

Beğendiğimiz yönleri

Uygulamanın hem sesli navigasyon hizmeti vermesi hem de ücretsiz olması, kullanıcılar tarafından büyük beğeni topluyor. Ancak, uygulamanın Türkiye‘de kullanımı konusunda aynı memnuniyet ortaya çıkmıyor. Bunların neler olduğuna yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz. Öncelikle, Waze‘in hangi özelliklerle rakiplerinden ayrıldığına göz atalım.

Sadece gitmek istediğiniz yere size ulaştıran bir uygulamanın ötesinde, bu işi sosyalleştirmeyi başaran Waze, kullanıcılar tarafından üretilen içeriklerle beraber hayatınızı daha da kolaylaştırabiliyor.

Örneğin, yol üzerindeki bir kazayı, sıkışıklığını, yol çalışmasını, trafik kamerası ve radarı haritaya ekleyebiliyorsunuz. Burada aklınıza gelen soruyu hemen yanıtlayalım;

Radar ve polis kontrol noktalarını paylaşmak yasal mı?

Bazı ülkelerde serbest olan bu uygulama için Waze yetkilileri, hizmet verdiği ülkelerin kurallarına göre seçenekleri düzenleyebildiklerini, Türkiye’de henüz yeni olduklarını, bu seçeneklerin yasal olmaması durumunda hizmetlerin engelleneceğini belirttiler.
{pagebreak::waze}

Obama’nın yolunu göstermediler

Ülkelerle çalışma ve hassasiyetler konusunda Waze‘in tutumu, küresel markalara göre daha esnek. Öyle ki, ABD Başkanı Obama‘nın İsrail ziyaretinde, yol üstündeki kamera ve polis kontrol noktaları, ziyaret günü için uygulama tarafından görünmez hale getirilmiş. Şirket, ülkelerin güvenlik birimleriyle sıkı bir işbirliği içerisinde olduğunu üstüne basa basa söylüyor.

Waze‘in kullandığı harita, bir başka kurum tarafından daha önce hazırlanan genel bir yapıdan oluşmuyor. Tamamen, kullanıcıların davranışları ve imlemelerinden meydana geliyor.

Örneğin, bakım çalışmasının yapıldığı bir yolun, diğer rakip uygulamalarda o anda görünmesi mümkün değilken, bu durum Waze üzerinde çok kısa zamanda hayata geçebiliyor.

Türkiye’de henüz ajans seçmedi

Öğrenen bir yapıya sahip olan uygulamanın gelir modeli ise reklamlara dayanıyor. Örneğin, yolunuz üzerindeki bir benzin istasyonunun sunduğu kampanyadan tutun da restoranların paylaşacağı indirim kuponlarına kadar farklı hizmetlerden gelir bekleniyor. Firma, bu alanda Türkiye‘de bir ajans ile henüz anlaşmış değil.

Buraya kadar anlattığımız avantajlarla Waze, akıllı telefonunuzda mutlaka olması gereken uygulamalardan biri diyebiliriz. Ancak, uygulamanın ciddi eksikleri de yok değil.

Neleri beğenmedik?

Türkiye’deki haritada ciddi veri eksikliği olan şirket, bu alanda kullanıcılardan yardım bekliyor. Eksiklerden birini bahsedecek olursam, Anadolu ve Avrupa yakası arasında bulunan boğaz, haritada maalesef gösterilemiyor.

HTC One üzerinde kurduğumuz uygulamada Türkçe dil seçeneği bulunmuyor. Bu desteği sadece iOS üzerinden veren şirket, yakında yayınlayacağı güncelleme ile bu sorunu da çözmeyi hedefliyor.

:: Waze kullanıyor musunuz? Görüşlerinizi, SDN Forum’da paylaşın.