Reklam

WD Velociraptor 1 TB İncelemesi

6
Reklam

Mekanik diskleri hızlandırmanın başlıca prensibi diskin dönüş hızını arttırmak oluyor. Örnek vermek gerekirse 5400 RPM hızında çalışan bir disk ortalama 80 MB/sn dosya aktarım hızına sahipse, 7200 RPM‘lik disk ise 120 MB/sn seviyelerine çıkabiliyor.  Yani gidip 10.000 RPM ya da 15.000 RPM dönüş hızına sahip bir hard disk üretirseniz, bu hızı çok daha yukarı çekebilirsiniz.

Hızı arttırmak kulağa hoş geliyor fakat diski döndürmek için bir motora ihtiyaç duyuluyor. Bu motorun daha hızlı çalışması gerekli. Daha hızlı çalışan bir motor ise daha fazla güç tüketecek, daha çok ısınacak ve daha çok ses çıkaracak. Hatta kasa içerisindeki titreşimi çok daha ileri seviyelere getirecek.

Son kullanıcı tarafında 10.000 RPM‘lik diskleri Western Digital tarafındaki Velociraptor ailesinde görüyoruz. Bu disk ailesi eskiden çok yüksek depolama kapasitelerine sahip değildi fakat yeni çıkan 1 TB, 500 GB ve 250 GB‘tan oluşan aile yeterli boyut seçeneklerini bizlere sunuyor.

Reklam

Neredeyse SSD hızlarını yakalayan Velociraptor, 1 TB kapasitesiyle beraber SSD’ye göre cazibesini arttırıyor. Çünkü uygun fiyatlı SSD’lerdeki kapasiteler 128 GB seviyesinde.

Sata 6 Gb/s arabirimine sahip Western Digital Velociraptor 1 TB, 10.000 RPM hıza sahip. Bu hızı arkasına alan ürün Western Digital’e göre ortalama 200 MB/sn veri aktarımı yapabiliyor. SSD’lere göre mekanik disklerin en büyük dezavantajını gecikme süreleri ve rastgele dosya erişimi oranlarında görüyoruz. Western Digital‘in bu konuda gelişmiş formatlı 4K sektörlerini kullandığını görüyoruz. Bakalım ürünün 4K test sonuçları nasıl çıkacak. İlerleyen sayfalarda bakacağız.

64 MB büyüklüğünde ön belleğe sahip olan Velociraptor 1 TB‘ın diğer mekanik hard disklere göre farkı kullandığı belleğin DDR3 formunda olması.

İncelediğimiz üründe toplam 3 tane disk plakası bulunuyor. Her plakanın büyüklüğü 333 GB bu da toplamda 999 GB‘a karşılık geliyor yani 1 TB diyebiliriz.

GB başına SSD’lere göre çok daha uygun fiyata alınabilir olan Velociraptor, bakalım SSD’lere göre nasıl performans sunuyor? O zaman testlerimize başlayalım.

{pagebreak::2}

Ürünün Dış Görünüşü:

Western Digital, Velociraptor ailesinin dış görünüşünde çok bir değişime gitmiyor. 2.5 inçlik kalın bir diskin etrafında ısıyı engellemek için kalın soğutucu bloklar döşeniyor ve böylece 3.5 inçlik bir diske sahip olmuş oluyoruz.

Western Digital ekibinin daha düşük boyutlarda disk üretmesinin nedeni ise yüksek dönüş hızları. Eğer büyük plakalar kullanılsaydı disk içinde oluşacak hava akımı çok daha farklı boyutlara ulaşabilirdi. Kısacası optimum çözüm bu gibi gözüküyor. Küçük ve hızlı dönen plakalar.

Disk ve Soğutucu Plaka Ayrıştırılmış Şekilde

Bu geniş soğutucu tabakası 10.000 RPM hızında çalışan diskin ısınmasını engelliyor. Çok yoğun sıcaklıklarda da çalışmadığını belirtelim.

{pagebreak::3}

Test Sistemi:

-Intel Core i7-3690X Default + Water Cooled

-Intel DX79SI Anakart

-4×2 GB DDR3 1866 MHz Corsair Vengeance

-AMD Radeon HD 6970

-Seagate 7200.11 1TB

-Corsair AX1200

-Windows 7 SP1 64bit

Performans Testleri:

HD Tune

{GRAPH::1328}

HD Tune’da performans değerlerinin ortalama 170 MB/sn seviyesinde olduğunu görüyoruz. Seagate’in 3TB’lık diskinin daha yüksek skorlar almasının sebebi ise disk bölümlemesinin farklı olması. Yani gerçek hayatta o skorları alamıyor.

İncelediğimiz Velociraptor 1 TB, en hızlı mekanik disk. SAS ya da SCSI disk almak yerine bu modeli bile tercih edebilirsiniz.

Bir SSD performansı bizlere sunabiliyor mu sorusuna verebileceğimiz cevap ise tam olarak SSD’lere kafa tutacak seviyede  olmadığı.

HD Tach

{GRAPH::1330}

{pagebreak::5}

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark Sequanse Read / Write

Sıralı okuma ve yazma hızları da oldukça başarılı….

Pek çok incelediğimiz SSD modelini geride bırakabiliyor. Arttırılan ön bellek ve 10.000 RPM’lik hızın katkısı azımsanmayacak seviyede.

{GRAPH::1346}

CrsytalDiskMark 4K Read / Write

{GRAPH::1347}

Rastgele okuma yazma hızı mekanik disklere göre başarılı fakat tabi bir mekanik diskin SSD’yi yakalaması bu konuda pek mümkün gözükmüyor. Motor ile hareket ettiği için disk hep bir gecikme meydana getiriyor.

{pagebreak::6}

Teknik Özellikler ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

Ortalama Okuma Hızı: 200 MB/sn

Ön Bellek: 64 MB

Kapasite: 1 TB

Arabirim: SATA III  6 Gbps

Güç Tüketimi: Sıralı yazma okuma esnasında 5.8 watt

Gürültü: Performans modunda 37 dBA

Garanti: 5 Yıl

Fiyatı: 319.99 Dolar ( Global fiyat)

Sonuç:

Western Digital, daha önceki Velociraptor modellerine göre performansı epey arttırmış. Ön belleği 64 MB yapan firma, 4K sektörleri destekleyen yapısıyla değişik bir method izlemiş.

Sadece 3 plakadan oluşan disk, çok fazla ses çıkartıp, ısınmıyor. 1 TB boyut isteyenlerin SSD ile bunu sağlamasının bedeli çok yüksek meblağlar. Fakat Velociraptor 1 TB ile bunu uygun bir fiyata elde edebiliyorsunuz. Tabi performans SSD kadar değil.

7200 RPM‘lik diskler ile giriş seviyesi SSD’lerin arasında bir performans sunduğunu söyleyelim. Fakat önerim şu ki performans serisi 7200 RPM hard disk alacağınıza, Velociraptor alın çok daha iyi.

:: SSD mi Velociraptor mu?

 

6 Yorum

  1. Boyut arayanlar için elbette uygun fakat ssd ler çıktığı günden beri 128 gb bir ssd kullanıp depolamayı 3.5 luk bir usb harddisk ile yapmayı uygun buluyorum.

  2. SSD alır keyfime bakarım. Ana makinemde İntel in Ssd si var. Çok memnunum. Bütün arkadaşlara öneririm SSD çok farklı bir şey. Kullanan bilir. Hız istiyorsanız SSD! 🙂

  3. Ssd’lerin Yazma Ömür’leri Sınırlıdır Fakat Unutmayın ki Hdd’ler Herzaman Bizim Tek Dostumuz Olacaktır.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version