Reklam

Web Sitesi Yapanlar İçin Google Araçları

1
Reklam

Google, web sitesi sahipleri ve tasarımcılar için birçok araç sunuyor. Bunlar sitenize gelen kullanıcı sayısından, en çok hangi sayfaların ziyaret edildiğine, arama motorlarındaki görünme oranına kadar birçok şeyi kapsıyor. Sitelerin daha etkin, kullanışlı ve görünür olması için gerekli olan bu araçlar sitenizi geliştirmenize de yardımcı oluyor ve dahası bunların çoğu ücretsiz olarak sunuluyor.

Sitenizi geliştirmek, analiz etmek, düzeltmek ve hatalarını gidermek için gereken Google araçlarına bir bakalım:

1. Google Chrome Geliştirici Araçları

Reklam

Birçok geliştirici, web tarayıcılarında test yapma ve sorun gidermenin avantajlarını, rahatlıklarını bilir. Firebug ve Web Developer Toolbar gibi hata gidermek ve karşılaşılan hataları paylaşmak için olan web tarayıcı eklentilerinin popüler olmasına şaşırmamak gerek.

Google Chrome, pazara en son ve güçlü bir şekilde giren sağlam, uyumlu, web geliştiricileri için birebir araçlarla donatılmış bir web tarayıcı. Google Chrome kullanıcıları, Google’ın geliştirici araçlarına erişmek için sayfa ikonuna sonra da geliştiriciden geliştirici araçlarına ulaşabilirsiniz ya da kısa yol tuşu “Ctrl+Shift +I” ile ulaşabilirsiniz.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::2. Web Yöneticisi Araçları}

2. Web Yöneticisi Araçları

Web Yöneticisi Araçları, İnternet üzerinden sitenizin hakkında birçok bilgiyi bulabileceğiniz ve eksikliklerini görebileceğiniz bir platformdur. Tanımlamalar sitenizdeki kötü niyetli yazılımları tespit eder ve hatalı bağlantıları, bozuk link’leri ve birçok hatayı görmenizi sağlar. HTML önerileri sitenizin puanını nasıl artırabileceğiniz konusunda öneriler sunar.

Bunların dışında sitenize gelen bağlantıları, nereden geldiklerini, hangi kelimeler aratılınca sitenizin sonuçlarda çıktığını da görebilirsiniz. Hatta sitenize gelen hatalı bağlantıları bile görebilirsiniz. Kurması 5 dakikanızı alıyor ama size çok büyük zaman kazandırıyor.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::3. Google Web Araçları}

3. Google Web Araçları

Google Web Araçları, web programa yapanları için geliştirme tabanıdır. Yüksek performanslı ve iyi optimize edilmiş programlar yazmak için gerekli altyapıyı sunuyor. Dahası Google’in diğer AdWords, FeedBurner, Ajax Kütüphanesi gibi ürünleriyle uyumlu bir şekilde çalışması sizin eşsiz bir çalışma alanı yaratıyor. Yapabileceklerinizin sınırı olmayan bu çalışma alanında neler yapabileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz. (http://code.google.com/webtoolkit/)

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::4. Google Code Arama}

4. Google Code Arama

Bir tasarımcı için bir şeylerden esinlenmek ya da yeni kaynaklar bulmak o kadar zor değil. Bunun için birkaç dizayn sitesine bakmaları yeterlidir. Ama yazılımcılar için bu hiç de o kadar kolay olmuyor.

Google Code Arama, sayesinde geliştiriciler ve yazılımcılar halka açık örnek kodlara ulaşabiliyor. Size istediğiniz kodu bulmanızı sağlayan aramayı, gelişmiş seçeneklerle de yapılabilirsiniz. Web sitesi yapanlar için ise bu aramalarda en basit bir jQuery kodunu bulmak bile çok kolay.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak:: 5. Page Speed (Sayfa Hızı)}
5. Page Speed (Sayfa Hızı)

Google artık arama sıralamasında sayfa hızına göre sıralama yapacağını daha önceki haberlerimizde okumuştunuz. Kullanıcı memnuniyetini artırmak ve daha hızlı yüklenen sayfalar yapmak artık tüm sitelerin amacı. Page Speed, size sayfanızın hızını ve her bir ögenin ne kadar zamanda yüklendiği konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Firefox eklentisi olarak kurulabilen bu hizmet Google tarafından ücretsiz sunuluyor.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::6. Browser Size (Tarayıcı Çözünürlüğü)}

6. Browser Size (Tarayıcı Çözünürlüğü)

Kullanıcıların ekran boyutlarının çok farklı olduğunu düşündüğümüzde Google‘ın bu hizmeti sitenizin her bir ekran boyutunda nasıl göründüğüne ile ilgili sizi fikir sahibi yapıyor. Ayrıca sitenin farklı tarayıcılarda (Internet Explorer 6-7-8, Firefox, Google Chrome, Safari vs…) sitenin nasıl görüntülendiğini, hangi bölümlerin görüntü dışında kaldığını size gösteriyor. Sitenizde gözükmesini istediğiniz önemli bir yerin ilk ekranda görünüp görünmediğini ya da sayfayı kaydırınca mı gözükeceğini bu hizmet sayesinde kontrol edebilirsiniz.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak:: 7. Google Ajax Kütüphanesi}

7. Google Ajax Kütüphanesi

Bir çok Ajax kullanan web sitesi, Java tabanlı çalışan jQuery ve MooTools‘tan faydalanıyor. Google Ajax Kütüphanesi ise JavaScript kütüphanesini kullanıcılara sunmanın sadece bir yolu. Az kaynak tüketimi, hızlı yüklenme-çalışma ve ağır flash efektlerinin yerini tutması Ajax’ı tercih etmenizi sağlıyor. Google’in kütüphanesinde bu tür uygulamaları bulabilirsiniz.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::8. Google Website Optimizer}

8. Google Website Optimizer

Bir web sitesinin kullanıcı dostu olmasını hem tasarımcılar hem de yazılımcılar ister. Google Website Optimizer, site tasarımıyla ilgili yanlışlıkların farkına varmanızı sağlıyor. 2 ya da daha fazla site yapıp onları kıyaslamanızı da sağlayan hizmet fikirlerinizin ne derece uygun olduğunu anlamanıza ve en iyiyi bulmanıza yardımcı oluyor.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::9. Siteler }

9. Siteler

Hızlı bir şekilde web sitesi yapma ihtiyacınız mı var? Google’ın bir hizmeti olan “Siteler” sizin kendi sitenizi hızlı bir şekilde yapmanızı sağlıyor. Diğer Google hizmetleriyle de uyumlu çalışan hizmet, YouTube videoları, slide şovlar, Gmail Takvimi, Gear Araçları, Google Dokümanları hızlı ve kolayca eklemenize olanak sunuyor.

Dilerseniz sitenizi yaptıktan sonra yayınlamayabilirsiniz. Bu sayede kendinizin her yerden erişebileceği bir günlük ya da dosyalarınızı, belgelerinizi sakladığı bir site yapabilirsiniz.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak:: 10. Speed Tracer}
10. Speed Tracer

Speed Tracer sadece tek amaca yönelik yapılmış bir uygulama olmasına rağmen çok önemli bir uygulamadır. Site içinde her hangi bir yazılımdan kaynaklanan yüklenme sorunlarını ya da hataları denetler. Web programcıları için olan bu uygulama sayesinde nerede ne hata var görmeniz size büyük vakit kazandıracak.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::11. Project Hosting}
11. Project Hosting

Project Hosting, Google Code’un bir parçası olarak açık kaynak geliştiriciler için projelerini barındıracak bir alan sağlar. Projeler geliştirme ile ilgilenmeyenler için ise sitelerine koyabilecekleri açık kaynak kodları bulabilecekleri bir arşiv sağlıyor.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::12. Google App Engine}

12. Google App Engine

Google App Engine uygulamalarınızı şirketin altyapısında çalıştırmanızı sağlar. Uygulamanızı kendi domain’inizde çalıştırabileceğiniz gibi para sıkıntınız var ise size sağlanan parasız domain’ini de kullanabilirsiniz. (shiftdelete.appspot.com).

App Engine neler yapabilir konusunda merak ettikleriniz varsa google tarafından sağlanan pratik tanıtım kitabına göz atabilirsiniz. Daha bilgi sahibi olmak için önceden yapılmış uygulamalara, uygulama galerisinden bakabilirsiniz.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::13. Google Tablo Araçları}

13. Google Tablo Araçları

Sadece verileri sitede vermek kullanıcı için okuması zor ve anlaşılması zordur. Google Tablo Araçları sizin verilerinizi tablo haline getirmenizi ve onları sitenizde yayımlamanızı sağlıyor.

 

Ayrıca tablolar üzerinde fare ile belli bir noktaya gelindiğinde orası hakkında daha fazla bilgi gösteriyor. Bunların dışında tablolarınıza animasyon ekleme seçeneği var.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak:: 14. Google Analytics}
14. Google Analytics

Belki de bir web sitesi sahibi için en fazla öneme sahip olan Google Analytics, sitenizin hangi gün, hangi saatte, hangi tarayıcıyla, hangi ülkeden, kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini gösteren bir uygulama. Kısaca site trafiğinizi görüntüler. Sitenize gelen kullanıcılar nerelerden geldiğini, google da hangi arama sonuçlarında çıkıp, hangi kelimeler aratılınca kullanıcıların geldiğini gösteren Google Analytics’in kurulumu 5 dakikanızı alıyor ve size paha biçilemez veriler sağlıyor. En güzel yanı ise Google bu hizmeti ücretsiz sunuyor. Google bu servisi en iyi şekilde kullanmanız için bir el kitapçığı da sağlıyor.

Google, hizmetleriyle ve servisleriyle dünyanın bir numarası olduğunu kanıtlıyor ve Labs sayesinde her gün kendine yeni bir özellik katıyor. Son bildiğiniz Labs ürünü sürükleyerek maile eklenti yapmanızdı. Bunun da bir Google Code ürünü olduğunu düşünürsek, Google’in bu desteği neden verdiğini açıklıyor.

Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

:: Google’in bu hizmetleri ücretsiz sağlaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan: Ayhan Sipahi

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

iPhone IMEI kurtaran cihaz gerçek mi? - SDN Cevaplıyor!

Exit mobile version