James Webb Uzay Teleskobu, Orion Bulutsusu’nun yepyeni hayranlık verici görüntüsünü yakaladı. Bu arada Orion Bulutsusu’nun bir diğer ismi daha var. Ona Messier 42 de diyebilirsiniz. Orion Bulutsusu, yıldız oluşturan birkaç kozmik cisimden biridir. Bu da onu uzay evreninin en kıymetli cisimlerinden biri yapıyor. Ayrıca genç Trapez Yıldız Kümesini de içeriyor. Uzay araştırmalarına bambaşka bir boyut katan James Webb Teleskobu çektiği son görüntüyle Messier 42’ye daha daha geniş açıdan bakma fırsatı verdi. Böylece gökbilimcilerin uzay araştırmalarına daha fazla kaynak sağlıyor. İşte detaylar…
James Webb Teleskobu Orion Bulutsusu’nun gizemine ışık tutuyor!
Bulutsu diğer ismiyle Nebula, uzayda bulunan dev toz ve gaz bulutudur. Orion Bulutsusu parlaklığı sayesinde Webb teleskobunun hedefi haline geldi. Bu bulutsu, gece gökyüzündeki en parlak bulutsulardan biridir. Buna karşılık, Dünya’dan sadece 1.344 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Samanyolu Galaksisi içinde Avcı takım yıldızı bölgesinin güneyinde yer alıyor.
Bazı bulutsular süpernova olarak ölen yıldızların açığa çıkardığı gaz ve toz tarafından meydana gelir. Diğer bulutsular da yeni yıldızların oluştuğu bölgelerde bulunurlar. Bu bulutsu Dünya için oldukça önemli. Çünkü Dünya’ya en yakın konumda yer alıyor. Gökbilimcilere yıldız oluşumlarını anlama konusunda rehber görevi görüyor. Yıllar geçtikçe Orion Bulutsusu’nun alanı ve görüntüleri üzerindeki gözlemler, yıldız oluşumunu bir bütün olarak daha iyi anlaşılmasına yardımcı oldu.
Ancak şimdi gökbilimciler, var olmaması gereken yeni bir tür gezegen oluşumu keşfettiler. Bunlara Jüpiter Kütleli İkili Nesneler veya JuMBO’lar adını verdiler. Bu JuMBO’lar aslında Orion Bulutsusu’nda tespit edilen serbest yüzen nesnelerdir. Boyutlarına gelirsek aslında ve kendi güneş sistemimizdeki gaz devi Jüpiter’e kütle olarak çok benziyor.
Dahası, bu gezegenlerden düzinelercesi birbirinin etrafında dönüyor. Ne yazık ki bilim insanları bunların nasıl oluştuklarından ve hatta neden var olduklarından tam olarak emin değiller. Gözlemler üzerinde çalışan Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Samuel Pearson yeni gezegenlerin Webb Teleskobu’nun çektiği Orion Bulutsusu’nun son görüntüleri aracılığıyla keşfedildiğini söyledi.
Son olarak araştırmaya katılan bilim insanları, Orion Bulutsusu’ndan şimdiye kadar çekilen en iyi görüntülerini Webb Teleskobu sayesinde yakaladıklarını belirtti. Ayrıca bu görüntülerin, gece gökyüzünün gizemli ve üzerinde çokça çalışılan kısmı hakkında daha fazlasını ortaya çıkarmamıza yardımcı olacağını düşünüyorlar.
Gökyüzünde muazzam dengenin olması ve gökcisimlerinin birbirlerine çarpmaması, Allah Teala’nın Kudretini göstermektedir.
O yüzden göktaşı düşüyo zaten ne kadar komiksin 😀
👏👏👏
Senden daha komik olan ise bunları tesadüf bataklığına atman … bit et parçası ki ses telleri bir araya gelip ses çıkarırken diğer et parçası ise tat ve his alırken bunları kendi kendine tesadüfe vermen
Kozmik saate göre mikrosaniyelik bir dilimi yaşıyoruz (ki bu saniyenin milyonda biridir). İçinde bulunduğumuz evrenin fiziki şartlarını dengeli bulmak çok da akıl kârı değil. Hatta astronomiyle biraz ilgilenen insanlar bilirler ki evren tam bir kaotik tarhana çorbası. Kepçe şu an için sana değmediği için şanslı hisset ve anın tadını çıkar. Ytd.
Dostum gök cisimleri birbirine çarpıyor. Allah’ın gök cisimleri çarpmaz diye bir ayeti yok. Kendinizi durup dururken boşa düşürmeyin. Galaksiler bile çarpışıyor ve bı teleskop onları da görüntüledi. Ayrıca bir çok maden dünyaya çarpan gök taşları sayesinde geldi…
Bir söz vardır.
“Mikroskop insanın büyüklüğünü, teleskop insanın küçüklüğünü öğretti bize”
Pwki neden online kamera yok