Webrazzi, E-Ticaret’12 konferansını Point Otel Barbaros’ta 15 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirdi. Türkiye’deki e-ticaret pazarına yön vermeyi amaçlayan etkinliğin öğleden sonraki oturumunda farklı isimler söz aldı. Konuşmacıların aralarında uzlaştığı en önemli nokta ise Türkiye’deki e-ticaret pazarının taşıdığı potansiyel değer oldu.
Türkiye e-ticarette stratejik yatırım bölgesi
GittiGidiyor, geçen yıl eBay tarafından 217 milyon dolara satın alınmıştı. E-Ticaret’12’de konuşan GittiGidiyor Pazaryeri Direktörü Ömür Topaç, bu dikkat çekici olaydan sonra şirketlerinde bazı değişikliklerin gündeme gelmeye başladığını belirtti. Bunu da bünyelerinde online açık artırmanın yeniden gündeme gelmiş olması şeklinde açıkladı. Şirketlerinin 2012’de yüzde 50 büyüme hedeflediğini belirten Topaç, GittiGidiyor’un eBay içindeki yerinden de bahsetti.
Satın almadan sonra şirketlerinin eBay genelinde tamamen Avrupa’daki merkeze bağlandığını söyleyen Topaç, eBay’in Avrupa bölgesinde stratejik olarak Almanya ve İngiltere’yi ayrı tuttuğunu ifade etti. Yatırımcıların neden Türkiye’ye stratejik bir bölge olarak baktığı konusuna da açıklık getiren Topaç, MENA bölgesine girmek isteyen yatırımcıların bu bölgelere geçiş sürecinde Türkiye’yi göz önünde bulundurduklarını düşündüğünü belirtti.
{pagebreak::2}
Türkiye’de e-ticaretin gelişmesinde kilit rol oynayacak alanlardan birisi de ödeme sistemleri olarak gösteriliyor. Bu doğrultuda, GittiGidiyor kurucularının kurduğu alternatif ödeme sistemi iPara da ETicaret’12 konferansında yer aldı. iPara’nın kurucuları Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu ve Aydonat Atasever, ödeme sistemleri ve şirketlerinin hedefleri hakkında konuştu. Şu anda 25 kişilik bir ekiple yoluna devam eden iPara’nın, hızlı bir büyüme göstererek, 50’ye yakın şirketle çalışmaya başladığı kaydedildi.
iPara’ya başvuran şirket sayısının 200 mağaza civarında olduğunu vurgulayan şirket kurucuları, girişimlerinin bütün siteler için çalıştığı takdirde, e-ticaret pazarını hareketlendireceğini öngördüklerini ifade etti. Burak Divanoğlu, iPara’nın kapıda ödeme ve havale işlemlerini azaltacağına inandıklarını paylaştı. eBay’in GittiGidiyor satıldığında ödeme sistemlerine yatırım yapmamaları konusunda kendilerini uyardığını belirten kurucu ortaklar, iPara ile bu konudaki kararlılıklarını gösterdiklerini ve eBay yetkilileriyle anlaşmaya vardıklarını ifade etti.
E-Ticaret’12 konferansının bir başka önemli konusu da e-posta pazarlamasıydı. Bu konuda, Türkiye’de hizmet veren şirketlerden biri olan euro.message’ın Kurucu Ortağı Altuğ İnci de etkinlikte bir konuşma yaptı. Konuşmasına istatistiki bilgiler vererek başlayan Altuğ İnci, 2011’de Türkiye’de 1.7 milyar e-posta gönderildiğini söyledi ve 2012’de bu rakamın 5 milyar olarak gerçekleşeceğini ifade etti. Altuğ İnci’nin paylaştığı bir diğer kaydadeğer rakamsal veriyse, Türkiye’de kişi başına ortalama 3 e-posta adresi kullanılmasıydı. Konuşmacı, standart bir kullanıcıya günde ortalama 6 e-posta geldiğini belirtti.
{pagebreak::3}
Gelir Ortakları Kurucusu Yunus Güvenen de E-Ticaret’12’deki konuşmacılar arasındaydı ve e-ticaret müşteri kazanımı üzerine bir konuşma yaptı. Yunus Güvenen, konuşmasına Gelirortaklarından ve Amazon’un dijital pazarlamadaki etkisi ile değerinden bahsederek başladı. Kendi platformlarından reklamverenlere 12 milyon TL’nin üzerinde bir satış cirosu sunduklarını söyleyen Güvenen, işlem başına ücretin önemli olduğunu ama bunu herkesin yapamayacağını vurguladı.
Mikro Ödeme CMO’su Murat Yerdekalmazer ise mobil ticaret hakkında son dönemdeki gelişmeleri paylaştı. Yerdekalmazer, “2008 yılı mobil ticaret için dönüm noktası oldu. Çünkü, Apple, App Store’u açarak mobil alışverişe ivme kazandırdı. 1 dolarlık ticaretin toplamda nerelere ulaşacağını gösterdi ve diğer şirketler bunu takip etmeye başladı.” dedi.
Genç girişimcilerin hikayeleri
Reklamstore’u kuran, 17 Aralık 2010’da Evim.net ile özel alışveriş pazarına giren ve son olarak 14 Kasım 2011’de Bebekbezi.com’u hayata geçiren Ali Özen, deneyimlerine dayanarak, Türk e-ticaret kullanıcılarının ürün teslimi konusunda sabırsız davrandıklarını düşündüğünü belirtti. Özen genç girişimcilere “Yapın ve yolda düzeltin” tavsiyesinde bulundu.
indirdik.com’un kurucusu Mustafa Acet ise ilginç kuruluş hikayesi ile beğeni topladı. Üniversite için Balıkesir’e giden Acet, okulu bırakıp bilgisayarla ilgili bir iş yapmak için İstanbul’a geldiğini aktardı. İstanbul’da kazandığı yeni bölüme de sadece kağıt üstünde devam eden Acet, bu sırada ailesinden gelen tepkilere karşılık MNB (mustafa ne zaman büyüyeceksin) adlı bir web ajansı kurduğunu izleyicilerle paylaştı.
{pagebreak::4}
Acet, daha sonrasında bendeistiyorum.com olarak hayata geçen bir proje üzerinden Koç Grup şirketleriyle anlaşma yapınca, annesinden “Sen önce okulunu bitir!” azarını işitiyor. Genç girişimci, Gittigidiyor kurucularının yatırımını ailesi ile paylaştığında ise annesinden “Oğlum para lazımsa bilelim” cevabını aldığını söylüyor. Yatırım sonrasında indirdik.com olarak devam eden girişim, şu an 30 civarında bir ekiple çalışıyor. Ayrıca, Şubat ayı ile de indirdik.com’un milyon değerinde ciroya sahip olacağı tahmin ediliyor.
Sporcum kurucusu Ahmet Abamor ise 2010 Kasım ayında temelleri atılan girişim ile Haziran’ın başından bu yana tam olarak hizmet vermeye başladıklarını ve şu anda 80 spor markası ile bayilik sisteminde çalıştıklarını paylaştı. Sitedeki ürünleri deposunda hazır tutan Sporcum.com, 1 yıl içinde 1 milyon TL ciroyu görmeyi başarmış ve marka sayısını artırınca belirli bir kırılım noktası yakalamış bulunuyor.
2012 e-ticaret adına yatırım yılı olacak!
Webrazzi E-ticaret’12 konferansında sahneye çıkan son konuşmacı Markafoni kurucusu Sina Afra oldu. Sina Afra, Türkiye’de 2011’de yaşanan gelişmeler ışığında geleceğe dönük fikirlerini paylaştı. 2011’i Türkiye’de ciddi çıkışların ve satın almaların yaşandığı bir yıl olarak tanımlayan Afra, yeni yatırımcıların Türkiye’ye gelmesini de bu duruma bağladığının altını çizdi.
:: E-Ticaret siteleri hakkında ne düşünüyorsunuz?