WhatsApp sözleşmesini kabul etmezsek ne olacak?

67

Facebook’un 2014 yılında 19 milyar dolar karşılığında satın aldığı mesajlaşma uygulaması WhatsApp, gizlilik sözleşmesi nedeniyle iyi günler geçirmiyor. Uygulamanın Ocak ayında duyurduğu yeni gizlilik sözleşmesi, tüm dünyanın tepkisini çekmişti. Gizlilik sözleşmesi nedeniyle ciddi oranda kullanıcı kaybeden WhatsApp, kullanıcılarını rakip mesajlaşma uygulamalarına kaptırmaya devam ediyor.

WhatsApp tarafından 4 Ocak tarihinde güncellenen gizlilik sözleşmesi, kabul ettiğimiz taktirde ödeme ve konum bilgileri de dahil olmak üzere mahremiyet içeren çoğu bilgiyi Facebook ile paylaşılacağını açıklamıştı. Sözleşmeyi 8 Şubat tarihine kadar kabul etmeyen kullanıcıların hesaplarının da askıya alınacağının açıklanmasının ardından ciddi tepkiler alan WhatsApp, iki haftada 3 milyonun üzerinde kullanıcı kaybetmişti.

Tepkilerin odak noktası olduktan sonra geri adım atan WhatsApp, verilen süreyi 15 Mayıs tarihine ertelediğini ve bu süre içerisinde kimsenin hesabının askıya alınmayacağını açıklamıştı. Kullanıcılarda ciddi kafa karışıklığı yaratan bu konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan WhatsApp, ilk kez net konuşarak gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcıların hesaplarına ne olacağını açıkladı.

Whatsapp’tan yeni açıklama: Geri adım yok

Sözleşme kabul edilmezse kısa süreliğine arama ve bildirimler devam edecek

WhatsApp uygulamasının 15 Mayıs tarihine kadar verdiği sürenin bitimine az kaldı. WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmezsek, bu süre dolduktan sonra direkt olarak hesaplar askıya alınmayacak, ancak mesaj okuma ve gönderme gibi özellikler devre dışı bırakılacak. WhatsApp, 15 Mayıs’tan sonra kullanıcılardan uygulamayı tam anlamıyla kullanmaları için gizlilik sözleşmesini kendi tabirleriyle ‘yavaşça‘ kabul etmelerini isteyecek.

Mesaj özelliği devre dışı bırakıldıktan sonra kısa bir süreliğine WhatsApp üzerinden aramalar ve bildirimler gelmeye devam edecek. Bu süre içerisinde WhatsApp, kullanıcılara bilgilerinin her zaman gizli kalacağını belirten çeşitli bildirimlerle sözleşmeyi kabul ettirmeye çalışacak.

WhatsApp gizlilik sözleşmesi kabul edilmezse kısa bir süre sonra gelen aramalar ve bildirimler de devre dışı bırakılacak. Bu özellikler de devre dışı bırakıldıktan sonra, WhatsApp hesabının içerisinde herhangi bir hareket kalmayacak. WhatsApp hesabı kısa bir süre sonra aktif olmayan hesaplar kategorisine girerek, 120 gün sonra kalıcı olarak silinecek.

İlk kez net bir dille açıklama yapan WhatsApp uygulamasının yeni gizlilik sözleşmesi ile ilgili düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

67 YORUMLAR

  1. Bizim halkımız maalesef çok duyarsız bu konuda biraz milliyetçi düşünce olmalı diye düşünüyorum. Şu hareketi biz yapsak watsap Türkiyenin programı olsa yeminle aynı gün tüm Avrupa silerdi watsabı emin olun. Benim birseyim yokki neyimi alacak deyip devam eden cahil düşünceli olan kişilere dir bu sözlerim. Bir sürü alternatif var geçin birine çok yazıştığınız kişilere de yükletin bu kadar basit yüklemeyen basit beyinlere de sms atsın yada E.mail atsın size bu kadar basit durum. Watsabın kölesi olmuş gibi davranıyor insanlar şaşırıyorum. Neymiş okul grubu varmış öğretmene tavsiye edin uğraşmak istemediği için öğretmenler bu yüzden kurmaz biraz ısrar edince durum çözüme ulaşıyor biraz milliyetçi düşünmek lazım diyorum tekrardan. Bir program ülkemize bu yaptırımı dayatıyor diktatörlük yapıyor Avrupada mecburi değil bu çifte standart değilde nedir. Bide birsey yokki bunda diyor savunuyor watsap kendini. Bu kadar masumsa tüm dünyada mecburi yapsında görelim.

  2. Telegram messenger ilk çıktığından itibaren kullanıyorum mükemmel bir program kesinlikle tüm programları denemiş biri olarak tek bulduğum konu Telegram tüm messenger programları içinde kesinlikle en iyisi. Watsap alir havasını mecbur ederse. Tüm Avrupa ya mecburi etsinde görelim masumiyetini yaptığı sözleşmenin…

  3. Çokta umurumda olmaz, başka bir sürü seçeneklerimiz var oralara gideriz çok önemli değil isterse şimdi kapatsın hesabı çokta umurumda

  4. Yerli yerli yerli. Yabancı uygulamalardan sırayla kurtulalım. Bunu WhatsApp ve Facebook u silerek başlayalım. Ben WhatsApp ı da Facebook u da sildim. Bip kullanıyorum. Bip için İnternette bedava.

  5. Vallahi kendisi bilir insanlık ona mecbur değil. Mademki öyle 14.mayıs akşamı saat 23:59 da whatsapp ve ona bağlı ne varsa hesapları siler atarım arkadaş hayırdır la play storda bile günlük güncellemeleri kapattım güncellemiyom.

  6. Telegram messenger ilk çıktığından itibaren kullanıyorum mükemmel bir program kesinlikle tüm programları denemiş biri olarak tek bulduğum konu Telegram tüm messenger programları içinde kesinlikle en iyisi. Watsap alir havasını mecbur ederse. Tüm Avrupa ya mecburi etsinde görelim masumiyetini yaptığı sözleşmenin…..

  7. mesajınızı zaten okumasının anlamı yok. okunacak değerde mesajlar çoğu kişide yok. sorun, telefonunuzda yaptığınız her şeyi artık resmen onayınız ile paylaşacak olması. benim bilgilerimden ne olur demeyin. mahremiyetinize değer verin!

  8. Kesinlikle WhatsApp’ kullanmayacağım ve reklam malzemesi ve ticari malzeme olarak ahlaki gizliliğin hiçe sayılması paylasılması beni rahatsız ediyor signal uygulaması gerçekten çok güzel tavsiye ederim ancak teleğramda 1.5 gb veri gönderme kapasitesi ile efsane….

  9. kesinlikle namahrem olması gerekiyor çünkü namahrem olmasa herkes bir birini izliyecek olmas büyle saçmalık olmas ozaman siz abona boylamasınız

  10. WhatsApp bence çok ileri gitti hiç kimse kullanmasın sanki başka uygulama yokmuş gibi kendi uygulamasını bulunmaz Hint kumaşı sanıyor bir çok kullanıcıyı kaybettikten sonra anliycak yaptığı hatayi ama iş işten geçmiş olacak malesef

  11. WhatsApp ne mi yapacak sen dayatmayı kabul ettikten sonra kız arkadaşın ile özel yazışmalarındaki kelimelere göre reklam gönderecek ha bu ne mi olur onu da yazdıkların doğrultusunda sen düşün !

  12. Benim kişisel görüşüm whatsapp uygulama benim hertürlü yazışmam video ve konuşmamı paylaşması önce insan haklarına sonra kişi mahremiyetine açıkça saldırı. İsterse şimdi whatsapp pı kaldırsınlar imza atmayı düşünmüyorum çünki alternatif uygulamalar var orda yola devam ederiz. Biz insanız bizi prangalayamazsın whatsapp yönetimi faşist uygulamalara son verin ben murat soğancı

  13. whatsapp silenler. facebook instagram falan hepsini silmesi lazim.ozamanda 3310 oluyor telefon? zaten hepsi ayni kisinin? ayrica yillaridir neleri aldilar. konum var google yerimizi biliyor mesela. ben sozlesmeyi kabul ettim ve kullanmaya devam edicem.

  14. Güvenirliği ni kaybettin WhatsApp insanların üstünde cekin elinizi insanların özeline kadar girdiniz mahrem diye birsey bırakmadınız cok iğrençsiniz

  15. Anlaşılan; Hızla whatsappı terkeden kullanıcılar oldu, siz hala ne bekliyosunuz kardeşim. O hızla terkedenler kadar olmasa da sizi de “yavaşca” göndericez. Akarı kokarı yok. Ya biat et ya da defol git!!! diyorlar yani… 🤭

  16. Direk başka platforma geçilmeli. Ya da devlet el koyup yasaklanmalı.Yasaklamazsa yars8 orda yarısı buda millet ne yapacağını şaşırıyor.

  17. Telegram messenger ilk çıktığından itibaren kullanıyorum mükemmel bir program kesinlikle tüm programları denemiş biri olarak tek bulduğum konu Telegram tüm messenger programları içinde kesinlikle en iyisi. Watsap alir havasını mecbur ederse. Tüm Avrupa ya mecburi etsinde görelim masumiyetini yaptığı sözleşmenin….

  18. Bip Telegram Signal ve Dedi Hazırda bekliyor WhatsApp on yaptığı kalleşliğe ayrımcılığa boyun eğeceğime diğer iletişim programlarını kullanırım hatta SMS e dönerim yine boyun eğmem bu olay sadece Türkiye ye özel oldu diğer ülkelerden istemiyor aklı olan kendisinin ne istediğini bilir ona göre hareket eder mecburi kullanan iş vs için onlara sözüm yok bireysel kişiler için yazdım.

  19. Yazılım mağazaları alternatif mesajlaşma programları ile dolu. Çok da takılmaya gerek yok. Gizlilikten ziyade çifte standart olması Avrupa’da zorunlu sözleşme dayatılmaz iken diğer ülkelerde böyle bir zorlama sil gitsin dedirtiyor.

  20. Whatsap yeni sözleşmesinde dikkat çeken unsur WhatsApp verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılması. Aslında WhatsApp verilerinin birçoğunun 2016’dan beri Facebook şirketleriyle paylaşılabildiği, ancak paylaşımın istenirse devre dışı bırakılabileceği belirtiliyor. Yeni sözleşme ise bu devre dışı bırakma seçeneğini ortadan kaldırıyor.

    WhatsApp uygulamasının kullanıcılarını “kabul etmeye zorladığı” sözleşme Avrupa’da geçerli değil. Uygulama, AB ülkelerindeki kullanıcıları için farklı bir hizmet sözleşmesi sunuyor.

    Bunun nedeni ise AB sınırları içinde yürürlükte olan Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR). Bu yasal düzenleme WhatsApp kullanıcılarına bilgilerini Facebook ile “paylaşmama” imkanı sunuyor.
    Kullanıcılar WhatsApp’ın gönderdiği yeni sözleşmeyi kabul etse de yönetmelik gereği sözleşmenin içeriğinde bilgilerin paylaşılabileceğine dair bir hüküm bulunmuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version