Sosyal medyada başlayan ve Instagram gibi popüler başlıca sosyal medya platformlarında CNN kaynaklı ve Armoya Yüksek Teknoloji CEO & Kurucu Ortaklarından Tuncay Uludağ ağzından yapılan haberler WhatsApp’ın tartışma yaratan kararından geri döndüğünü yazıyordu. Resmi kaynaklardan yapılmayan bu açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Bir iddia olarak ortaya atılan daha sonra çığ gibi büyüyen WhatsApp’ın kararından geri döndüğü konusu sosyal medyanın gündemine girdi. WhatsApp veri politikası kararı hakkında henüz geri adım atmadı.
WhatsApp veri politikası kararı halen geçerli: Asılsız haberlere inanmayın!
Twitter üzerinden başlayan paylaşımlar, Instagram üzerinden de devam etti. WhatsApp için ortaya atılan bu asılsız iddialar ise WhatsApp gruplarında da kısa sürede yayıldı. CNN International kaynaklı olduğu aktarılan ancak CNN tarafında böyle bir haberin olmaması haberin asılsız olduğunu gösteriyor.
Kaynak teyidi yapmadan haberleri bir bir paylaşan internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları güvenirliklerini de yitirmiş oluyor. Haber doğrulamasının önemini bir kez daha ortaya çıkartan bu olay, yalnızca habercilerin değil aynı zamanda sosyal medya kullanan herkesin daha dikkatli olması gerektiğini kanıtlıyor.
Asılsız haberler sosyal medyada şu şekilde karşımıza çıktı:
WhatsApp tarafından kullanıcılara sunulan ve kişisel bilgilerin Facebook tarafında paylaşılması için onay isteyen gizlilik sözleşmesi halen geçerli. Kullanıcılar WhatsApp kullanmaya devam etmek istiyorsa 8 Şubat 2021 tarihine kadar bu gizlilik sözleşmesini onaylaması gerekiyor.
Yaşanan WhatsApp olaylarının ardından Instagram da WhatsApp etiketiyle paylaşılan bazı paylaşımlara kısıtlamalar getirdi:
{{user}} {{datetime}}
{{text}}