Facebook önceki gece sürpriz bir açıklamayla anlık mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp’i satın aldığını duyurdu; hem de 16 milyar dolar ödeyerek! Aslında sosyal medya devinin gözünü WhatsApp’e diktiği biliniyordu, ancak böylesi bir rakamı kimse beklemiyordu.

Dünya tarihinde gerçekleşen en büyük yatırım destekli şirket satın alımlarından biri olan bu yatırım ile birlikte düşünenler için büyük hikmetler taşıyan sonuçlar ortaya çıktı. American Online (AOL) kurucusu ve aynı zamanda eski CEO’su olan Steve Case, bu derslerin bir kısmını Mashable’da adım adım anlattı:

İnsana İnsan Gerek

İnsanlar sosyal varlıklardır ve iletişim kurmaya ihtiyaç duyar. 25 yıl önce AOL’ü kurduğunda Case’in aklında da bu temel vardı. O dönemde CompuServe veya Prodigy gibi bazı rakip firmalar içerik veya ticarete odaklanırken, AOL’ün meyli tamamen topluluk üzerineydi. “En iyi uygulamanın” insanlar olduğuna inanıyorlardı.

Yıllar içerisinde “topluluk” diye adlandırılan şeyin adı “sosyal ağ” oldu ve yeni markalar büyük ölçüde gücünü insanlardan almaya başladı. On yıl önce sahneye çıkarak, insanlara iletişim kurmanın yeni ve iyi yollarını gösteren Facebook’un bugün bir milyarı aşkın üyesi ve 170 milyar dolarlık pazar değeri bulunuyor.  AOL’ün bile zirvede olduğu 2000 yılındaki Pazar değeri 150 milyar dolar idi. Son yıllarda ise en yaygın iletişim uygulamalarından biri olarak WhatsApp kullanılır oldu ve sonuç ortada.

{pagebreak::Startuplar Sektöre Yön Veriyor}

Yeni Girişimler Dünyayı Değiştiriyor

WhatsApp dört yıl kadar önce Jan Koum adlı Ukraynalı göçmen genç ve Facebook’a yaptığı iş başvurusu olumsuz sonuçlanan Brian Acton tarafından geliştirildi. İlk başladıklarında hiç şüphesiz piyasada yığınla mesajlaşma uygulaması olduğunu söyleyen ve şanslarını düşük bulan yıkıcı eleştirilerle karşılaştılar. Ancak kendi vizyonlarına inanıp, buna tutkuyla bağlı bir ekip kurarak tarih yazdılar.

Amerika’nın yükselen bir “girişim” olarak 250 yıl önce hayatına başlamasına karşın, bugün dünya lideri konumuna gelmesinde de bu “daha iyi bir yol var” inanışının etkili olduğunu söylüyor Steve Case. Zirai devrimden, sanayi devrimine ve bugün teknoloji devrimine kadar tüm süreçlerde girişimciler önemli rol oynadı. WhatsApp de bu girişimcilik ve inovasyon ruhunun bir sembolü.

 

İnternet Çok Büyüdü

WhatsApp’in aylık aktif kullanıcı sayısı 450 milyon civarında, her gün buna 1 milyon yeni kullanıcı daha ekleniyor. Satın almanın böylesi devasa bir ücretle gerçekleşmesinin altında bu istatistikler yatıyor. AOL ilk yayınlandığında dünya nüfusunun sadece yüzde 3’ü online idi, onlar da sadece haftada bir saat kadar internete girebiliyordu.

İnternetin hızla global bir platform halini almasıyla birlikte, bugün 2,5 milyar insan sanal dünyaya erişim olanağı buluyor. Sıfırdan başlayıp 450 milyona birkaç yıl içerisinde ulaşmayı da bu büyük kalabalık mümkün kılıyor.

{pagebreak::Pazarlamada Yeni Trend Viral}

Geleneksel Pazarlama Eskide Kaldı

Bugün pazarlama sektörü viral üzerinde dönüyor. Gerçekten iyi olan yenilikçi ürünler, kendilerini satmak için artık devasa reklam kampanyalarına ihtiyaç duymuyor. WhatsApp kendi kitlesini hiçbir reklam veya pazarlama ile uğraşmadan oluşturdu. İki genç harikulade bir uygulama geliştirdi ve insanların bunu arkadaşlarıyla paylaşmasını yeterince kolaylaştırdı. Gerisi çorap söküğü gibi geldi.

Yetenek Her Şeydir

Bir milyar kullanıcıyı hedefleyen WhatsApp’in ekibi 50 kişiyi geçmiyor. Üstelik küçük bu ekip, platformu neredeyse bir gecede kurdu. Fortune 500’de yer alan pek çok şirketin bu örneği görüp kendine gelmesi gerekebilir. Sektöre etki etmek artık eskisinden daha kolay. Kilit noktayı insan oluşturuyor ve en iyi yetenekleri bünyesinde barındıran şirket kazanıyor.

{pagebreak::Hedefe Odaklanın}

Hedeften Şaşmamak Önemli

Yeni girişimler (startup), tek bir şeye tutkuyla hedeflenmenin, yeteri kadar odaklanmadan birçok şeyi hedeflemekten daha iyi olduğun adeta birer kanıtı. Girişim dünyasını bu kadar etkileyici yapan da bu. WhatsApp müşteri deneyimine bir lazer gibi odaklandı ve Facebook WhatsApp’ın bu işlevine devam etmesini istiyor. Girişim ruhunu koruyarak servisi büyütmenin en iyi yollarından biri de bu.

Mobil Her Zaman Kazanır

Masaüstü bilgisayarlar internetle insanların ilk kez tanışmasını ve onu benimsemesini sağlayarak bugüne kadar iyi iş çıkardı. Ancak artık PC’lerin önemi azalıyor. 15 yıl önce her yerde olan bilgisayarlar, 10 yıl önce temelde yer alıyor ve mobil teknolojiler tarafından destekleniyordu. Beş yıl önce mobile ağırlık veren girişimler kazanıyordu. Bugün ise hızlı büyüyen pek çok şirket için tek öncelik mobil kullanım.

:: Konuyla ilgili siz neler düşünüyorsunuz?