Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ün yeni şirketi Meta çatısı altında faaliyet gösteren WhatsApp, Kasım 2020’de Hindistan’da Payments desteğini kullanıma açtı. Türkçe’ye ‘Ödemeler’ olarak çevrilen bu özellik sayesinde kullanıcılar birbirlerine WhatsApp’ın mobil uygulaması üzerinden para gönderip alabiliyorlar.
Hindistan’daki Google Pay, PhonePe, Paytm gibi dijital ödeme hizmetlerine rakip olması amaçlanan WhatsApp Payments beklenen rağbeti göremedi. Birbirleriyle para alışverişi yapacak olan kullanıcıları WhatsApp’a yönlendirmeyi kafasına koyan Meta (eski adıyla Facebook) çareyi Cashback özelliğinde aramaya başladı.
WhatsApp desteği biten telefonlar!
WhatsApp, işlem başı para iadesi yapacak
Sevilen mesajlaşma platformu, Payments özelliğinin kullanımını teşvik etmek amacıyla WhatsApp’tan para gönderen kullanıcılara geri ödeme yapacak. Her işlem için 51 Hindistan Rupisi (6,49 TL) parayı gönderen kişinin hesabına iade edilecek.
WhatsApp Payments kullanarak 5 defa para gönderen bir kullanıcı, toplamda 255 Hindistan Rupisi (yaklaşık 32 TL) kadar ödeme aldı. 29 Ekim’de gerçekleştiği anlaşılan ödeme ve iade işleminin kanıtı niteliğindeki ekran görüntüsü WABetaInfo tarafından çevrim içi ortamda paylaşıldı.
WhatsApp’ın Payments (Ödemeler) özelliği şu anda Brezilya ve Hindistan’da aktif. 2018 yılında duyurulmasına rağmen hala kullanılabilirliği yaygınlaşmadı. Şirket bu hizmeti Brezilya’da faaliyete sokarken ülkenin Merkez Bankası’nın engeline takılmıştı. Brezilya Merkez Bankası, Visa ve Mastercard’a uyarıda bulunarak WhatsApp Payments’i askıya almasını söylemişti.
Bunun sonucunda WhatsApp’ın para transferi özelliği ülkede geçici olarak durdurulmuştu. Ancak bundan kısa süre sonra şirket Merkez Bankası ile arasındaki krizi çözdü. Nisan 2021’de Payments, Brezilya’da resmi olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye ile beraber dünyanın geri kalanına ne zaman geleceği ise belirsizliğini koruyor.
Meta, WhatsApp’ta ilk kez görüldü
Meta’nın logosu WhatsApp’a yerleştirildi
WhatsApp’ı açınca gördüğünüz ‘from Facebook’ ibaresi artık kalkıyor. Bunun şimdiye kadar uygulamada olmasının sebebi, WhatsApp’ın Facebook bünyesinde faaliyet göstermesiydi. Ancak şirket yeniden markalaşıp tüm platformları Meta altında toplayınca haliyle WhatsApp’ın yasal sahibi de değişti.
Peki ya sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Para transferi gibi kritik işlemlerinizi WhatsApp’a emanet eder miydiniz? Fikirlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.