Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, gizlilik politikasıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Kısa süre önce yeni sözleşmesini sunan uygulama, kullanıcıların sert tepkisiyle karşılaştı. Yine de sözleşmeyi zorla da olsa kabul ettirmek isteyen şirket, kullanıcılara 15 Mayıs‘a kadar süre verdi.
Bu tarihten itibaren sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcıları cezalandırmak isteyen şirket, kabul etmeyen kullanıcıların uygulamayı kullanmasını yasakladı. Tüm bu tehditlere boyun eğmeyen kullanıcılar, tepkilerini göstererek çeşitli kurumlarda şikayetlerini dile getirdi. Türkiye dahil pek çok ülkede davalık olan WhatsApp, bir darbe de AB’den yedi.
Facebook’un hakkınızda topladığı rahatsız edici bilgiler
WhatsApp, Avrupa Komisyonu’na şikayet edildi
Avrupa merkezli tüketici koruma derneği Beuc, bugün sekiz üyesiyle birlikte Avrupa Komisyonu’na ve Avrupa tüketici makamlarına şikayette bulunduğunu açıkladı. Bir basın açıklaması yapan kurum, “şikayet kullanıcıları WhatsApp‘ın politika güncellemelerini kabul etmeye zorlayan maddelerinden korumayı amaçlıyor.” ifadelerini kullandı. Böylelikle Facebook‘un uğraştığı dava ve soruşturmalara bir yenisi daha eklendi.
Kurumun sözcüsü WhatsApp‘ı kullanıcılar üzerinde aşırı bir baskı oluşturmakla ve seçim özgürlüklerini zedelemekle suçladı. Aynı zamanda sözleşme şartlarının haksız ticari uygulamalar kapsamına girdiğinin altını çizdi. Şimdilik sessiz kalan WhatsApp tarafı, sorun yaşanan bazı bölgelerde güncellemeyi askıya aldı.
Şikayetçi kurum Beuc, buradaki en önemli sorunun belirsizlik olduğunu savunuyor. Kullanıcılar özellikle kişisel verilerin Facebook‘a aktarılmasıyla ilgili olarak sorun yaşıyor. Bu belirsizlik, şirketleri açık ve şeffaf sözleşme şartları ve ticari iletişim kullanmaya zorlayan AB tüketici yasasının ihlali anlamına geliyor.
Kurum, WhatsApp‘ın politika güncellemelerinin hali hazırda Avrupa’daki gizlilik düzenlemeleri tarafından inceleme altında olduğuna dikkat çekti. Tüketici yasası odaklı bu şikayet yetkili kurumlara çalışmalarını hızlandırmaları için çağrıda bulundu. Ayrıca Avrupa tüketici makamları ağı ve veri koruma makamları, bu konuda yakın işbirliği içinde olacağının altı çizildi.
Facebook’tan konuyla ilgili açıklama geldi
Beuc’un şikayeti hakkında açıklama yapan WhatsApp yetkilileri, ” Beuc’un şikayeti, hizmet şartlarımızdaki güncellemenin amacının ve etkisinin yanlış anlaşılmasına dayanmaktadır. Son güncellememiz, insanların WhatsApp’ta bir işletmeye mesaj göndermesi gereken seçenekleri açıklıyor ve verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlıyor.
Güncelleme, Facebook ile veri paylaşmanıza neden olmaz. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar arkadaşlarınızla veya ailenizle mesajlarınızın gizliliğini etkilenmez. Güncellemeyi Beuc’a açıklama ve bunun insanlar için ne anlama geldiğini netleştirme fırsatını memnuniyetle karşılıyoruz. ifadelerini kullandı.