İnternetin altın çağlarının anlık mesajlaşma yazılımı MSN Messenger, bir dönemin efsanesiydi. İnsanların interneti kullanma amaçlarından biri haline gelen bu yazılım döneminin en büyük sosyal medya ağlarından bir tanesiydi. Her ne kadar eski olsa da bünyesinde zengin özellikler barındırmış olan program, bazı konularda günümüzdeki yazılımlardan bile daha iyi. İşte, WhatsApp’ta olmayan bazı MSN Messenger özellikleri.
Twitter’ın yeni fontu baş ağrısına mı neden oluyor?
WhatsApp’ta olmayan MSN Messenger özellikleri
MSN Messenger yerini Skype’a bıraktıktan sonra Skype’ın hakimiyeti bir süre devam etti ve hala ediyor. Ancak bir taraftan hızla gelişen mobil yazılımlar, bilgisayarlarda kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarını yendi. WhatsApp ile nerede olursanız olun, birkaç saniye içinde istediğiniz kişiye mesaj gönderebiliyorsunuz.
Eskiden mobil uygulaması olmayan Skype bunu yapamıyordu, bu yüzden yoluna masaüstü odaklı devam etti. Hiçbir şey ortada yokken cirit atan MSN Messenger, WhatsApp’ın günümüzde bile yapamadığı bazı şeyleri yapabiliyor.
Pratik durum değiştirme
WhatsApp’taki “durum” özelliği biraz karmaşık bir hal aldı. Öncelerden durum, bir yazıdan oluşuyorken daha sonra durumlar tıpkı hikayeler gibi yeniden tasarlandı. Ardından WhatsApp’a “Hakkımda” özelliği eklendi fakat bu özelliği kimse hakkındakileri anlatmak için kullanmadı. WhatsApp bu özellikle biraz saçmalamış olsa da MSN Messenger döneminde her şey olması gerektiği gibiydi. Karmaşaya girmeden, birkaç seçenek arasından durumunuzu seçip değiştirebiliyordunuz.
“Abartısız” emojiler
MSN Messenger, emojilerin mucidi değildi ancak onlara büyük katkı sağladı. Belki de MSN olmasaydı bugün mesajlaşma yazılımlarında emojiler olmazdı. Şu an yüzlerce gereksiz emoji varken MSN Messenger’da hiç de abartılı olmayan emojiler vardı. Üstelik cinsiyetsiz olan emojiler sayesinde bir emojinin birden fazla varyantı arasından seçim yapmak gibi bir derdimiz de yoktu.
Sohbet esnasında oyun oynamak
Eskiden strateji oyunları çok yaygın değildi ve yaygın olsalar bile birbirinden uzaktaki iki kişinin Age of Empires oynaması biraz uğraştıran bir işti. MSN Messenger o dönemde saatlerce oynanabilecek oyunlar sunmadı ancak sohbet eden iki kişinin zaman geçirebileceği oyunlar bulunuyordu. Mayın temizleme oyunu bunlardan en keyiflisiydi.
Dürtme
Bazılarınızın Facebook’tan da hatırlıyor olabileceği dürtme özelliği, MSN Messenger’da da mevcuttu. Günümüzde WhatsApp’ta biri çevrimiçi olmadığımızı görmesin diye telefonu uçak moduna almak gibi yöntemlere başvuruyorken eskiden dürtme özelliği oldukça cesurmuş.
Göz kırpma
Dürtmeye oldukça benzeyen bu özelliği farklı yapan şey kapatılamamasıydı. Arkadaş listenizdeki kişi bu özelliği kullandıysa bunu kapatmanın tek yolu arkadaş listesinizden çıkarmaktı. Ekranınızda aniden beliren göz kırpma animasyonu, eskiden etkileşim kurmanın tatlı bir yoluydu.
Discord bunu beğendi: Ne dinliyorum?
2005 yılından bahsettiğimiz için dönemde, şimdi olduğu gibi Spotify yoktu. MSN Messenger’daki durumunuzu dinlediğiniz şarkı yapabiliyordunuz. Bu özellik Discord’da Spotify ile entegre bir şekilde çalışıyor. MSN ise bunu manuel olarak yapmanıza izin veriyordu.
Favori emojiler
Çok kullanışlı olmasına rağmen anlık mesajlaşma yazılımlarının inatla getirmediği favori emoji özelliği, MSN Messenger’da vardı. Son kullandığınız emojilerin sıralanmasından bahsetmiyoruz, bu özellik istediğiniz emojileri önceden bir listeye atamanızı sağlamaktaydı.
Sizlerin aklında kalan başka özellikler var mı? Yorum bırakabilirsiniz.
Skype gibi berbat ötesi lanet bir şirket msn gibi kral bir programın bu kadar yaygın kullanılıp sevilmesini hazmedemeyip, önce satın alıp sonra yok etti. O eski msn kullanıcıları ve tabi ki ben de dahil olmak üzere topluca skype sahiplerine bol bol sövüyoruz. Canım msn’in verdiği lezzeti bugün whatsapp’dan bile alamıyorum. Msn bir başkaydı ya! Onunla anılarımı bile çok özlüyorum
Hayır baştan aşağı yanlış bilgi. Microsoft şirketi 1999 yılında MSN Messenger’ı çıkarttı. 2005 yılında isim değiştirip Windows Live Messenger adını aldı. 2011 yılında Microsoft 8.5 milyar dolar verip Skype’ı satın aldı. MSN eskidiği, güvenlik açıkları ve bug dolu olduğu için onu kapatıp Skype’a geçişleri başlattığını açıkladı. 2012 yılında ise msn tamamen kapatıldı.
Msnyi skype almadı msn yi geliştiren zaten microsoft tu skype satın alıp msn yi kapattı çoğu kişi ozaman okadar sitem etsede skype taki özellikler ozaman devrim niteliğindeydi
Titreşim özelliği en iyisiydi
Karşı tarafa titreşimi unutmuşsunuz 😃
Şekilli harfler renkli el yazısı yanıp sönen vs kaydedip kullanıyorduk
Zamanında Yahoo! Messenger ‘da olup da sonradan MSN Messenger tarafından yürütülmüş özelliklerden bahsederdik. Şimdi WhatsApp çıktı çıkalı gelen gideni aratır misali MSN Messenger ‘ı özlüyoruz. Şu yerlerde yuvarlanarak gülen emojiyi ben MSN Messenger emojilerime Yahoo! Messenger ‘dan alıp eklemiştim. Kendi emojilerimizi koyabiliyorduk yani. Ama şimdi karınca duası gibi WhatsApp emojilerinin arasında hangisi işime yarar diye arayıp duruyoruz.
Discovery eklentisini kullanarak karşı kullanıcıyı trollüyorduk 😂 imitate komutuyla gönderilen mesajlar karşı taraf sizr yazmış gibi gösteriliyordu. Ayrıca ardışık titreşim gönderebiliyor karşı tarafın sabır taşına çekiç vur😂abiliyorduk
Escargot MSN projesini araştırın. Ağlatır.