Wi-Fi teknolojisi, bilgisayarlar, akılı telefonlar, tabletler ve diğer cihazlarda kablosuz olarak internete ve birbirlerine bağlanmasını sağlıyor. Genelikle Wi-Fi teknoloisi belirli mesafelere kadar kullanılıyor. Bu konuda kablosuz teknoloji şirketi Morse Micro, Wi-Fi veri aktarma mesafesinde bir rekora imza attı. İşte rekorla ilgili ayrıntılar…
Wi-Fi veri aktarım mesafesi rekoru kırıldı
Kablosuz teknoloji şirketi Morse Micro, Wi-Fi HaLow (802.11ah) standardını kullanarak 3 kilometreye kadar veri aktarmayı başardı. Bu, Wi-Fi teknolojisi için yeni bir mesafe rekoru anlamına geliyor. HaLow teknolojisi, uzun mesafelerde düşük güç tüketimi ile veri aktarımı için tasarlandı. İlk olarak 2016’da duyurulan HaLow, henüz yaygın olarak kullanılmıyor.
Morse Micro, 3 kilometrelik mesafede video görüşmesi yaptı. Şirketin bağlantı hız testi, 500 metre mesafede 11 Mbit/s’den, üç kilometrelik mesafede ise 1 Mbit/s’ye kadar düştü. Wi-Fi HaLow’un uzun menzili ve kentsel alandaki parazitlere karşı dayanıklı kılıyor. Bu özellikler, Wi-Fi HaLow’u Nesnelerin İnterneti (IoT) senaryoları için ideal bir çözüm haline getiriyor.
HaLow teknolojisi nedir ve hangi alanlarda kullanılıyor?
HaLow, düşük güç tüketimi ve uzun menzilli iletişim sağlayan bir radyo teknolojisidir. Wi-Fi, Bluetooth ve 5G gibi diğer radyo teknolojilerine göre daha düşük güç tüketimine sahip. Bu nedenle daha küçük ve daha verimli cihazlarda kullanılabilir. Ayrıca, daha uzun menzile sahiptir ve bu nedenle daha geniş alanlarda kullanılabilir.
HaLow, uzak mesafelerde çalışması, Wi-Fi’nin halka açık alanlarda ve genel olarak daha geniş alanlarda kullanılmasını kolaylaştırabilir. Zaten iletim mesafe testleri, düz bir deniz plajında, su kenarına yakın bir yerde yapıldı. Bu durum, sinyal geçişinin maksimum mesafeye çıkarıyor. Ancak, yoğun binaların olduğu bir şehir de böyle bir sonucun elde edilmesi çok zor olur.
HaLow, teknolojisi akılı şehirlerin kurulumunda, akıllı evlerde, endüstriyel tesislerde, tarım alanlarında ve kamusal alan gibi yerler de kullanılması bekleniliyor. Ancak bu teknolojinin de kendi içinde dezavantajları var. HaLow’un düşük bant genişliği, yüksek veri aktarım hızları gerektiren uygulamalar için uygun değil. Ayrıca, düşük güç tüketimi, bazı durumlarda performansı düşürebiliyor.
Peki siz HaLow teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Milletin interneti nerden nereye çekuyo bizim wifi sa evde çekmiyo
İzmir’deki verici ile Iğdır’a internet sağlanabilir demekki. Belki mevcut radyo sistemlerini bile değiştirir bu sistem. Ankara’ya koyacağınız antenle tüm Türkiye’ye yayın yapabilirsiniz.
Sağlanmaz maksimum 3 km diyor hadi sağlandı diyelim yüksek oranda radyasyon yayar
Kimse oyunların sırtından vergi ve para kazanacak uyuyan kerizler sızı gidi
Yok Çin’den de çeker 3 km nasıl hesapladın senin matematik hocan kimdi la
Erkan kardeş yanlış anlamışsın 3 bin km demiyor 3 bin metre diyor yani 3 km
Temelde düşüncem, RFID uygulama alanında kendine daha üstün bir uygulama imkanı bulabilirmi?
1mbit s nedir aq 56k modem gibi
Milleti interneti yer altından bile çekiyor bizim Türk telekom ayağımızın dibinde 3 kuruş internet verip 500 tl para alıyor yine gavur için bir alkış yapalım!!!!