Geliştirilen yeni bir sistem ile Wi-Fi sinyalleri patlayıcı tespitinde kullanılacak. Wi-Fi sinyalleri patlayıcı tespitinde yüzde 99 oranında başarı sağlıyor.
Wi-fi sinyalleri patlayıcı maddeleri tespit ediyor
Tüm dünyada kamusal alanlarda silah ve patlayıcılar artan bir sorun olmaya devam ediyor. Bunların tespiti için kameralar, X-ışını makineleri ve ultra geniş bantlı tarayıcılar gibi çeşitli teknolojiler mevcut. Ancak bu cihazlar, pahalı ve güvenlik taraması yaparken gizliliği sağlamıyor.
Rutgers ve Binghamton Üniversitesi’nden bilim insanları, halka açık alanlarda güvenliği sağlayacak yeni bir proje geliştirdi. Radyo frekans sinyallerini içeren Wi-Fi sinyalleri fiber, plastik, metal materyallere karşı çok farklı tepkiler veriyor. Hatta bu sinyaller ile su, asitler, alkoller ve patlayıcılar için kullanılabilecek diğer kimyasallar da dahil olmak üzere mevcut sıvıların hacmini tahmin etmek de mümkün.
Üç Wi-Fi antenli bir sistem kuran ekip, bunu test etmek için çanta içine gizlenmiş 15 farklı nesneyi taradı. Elde edilen sonuçlarda, bu sistemin tehlikeli nesneleri algılamada yüzde 99 başarı sağladığı tespit edildi. Sistem, metaller için yüzde 98 ve sıvılar için yüzde 95 doğrulukla çalıştı. Nesneler sarıldığında ise sistemin başarı oranı ortalama yüzde 90’ları buldu.
Çalışmanın yazarlarından Yingying Chen, sistemin halkı tehlikeli nesnelerden korumada büyük bir etkiye sahip olabileceğini söylüyor. Ayrıca kamu alanlarında, havalimanlarında pahalı kontrol ekipmanlarının yerine bu sistemin kullanılabileceğini belirtiyor.
Sistem şu an için X-ışını makinelerinde olduğu gibi bir güvenlik noktasının kurulmasına ve taramanın yürütülmesi için personele ihtiyaç duyuyor.
Araştırma ekibinin gelecek hedefinde ise nesnelerin şekillerini görüntüleme ve sıvı hacimlerini doğru tahmin etmek bulunuyor.
Bu çalışma EEE Conference on Communications and Network Security’de yayımlandı.