Wi-Fi’dan 100 kat hızlı Li-Fi teknolojisi geliyor!

41

Yeni ve devrim niteliğinde bir teknoloji, internet bağlantılarımızı kökten değiştirmeye hazırlanıyor. Öncelikle Li-Fi’ı, ışık dalgalarını kullanarak veri iletimi sağlayan bir teknoloji olarak tanımlayabiliriz. Geleneksel Wi-Fi’ın radyo dalgaları üzerinden veri iletmesine karşın, Li-Fi, ışık üzerinden bu işlemi gerçekleştiriyor ve bu da onu çok daha hızlı yapıyor. Öyle ki, Li-Fi teorik olarak Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı olabilir. İşte detaylar…

Aslında, Li-Fi teknolojisinin temelleri 21. yüzyılın başlarında, Alman fizikçi Harald Haas ve ekibi tarafından atıldı. O zamanki ekip, ışığın iki yönlü veri iletimi için kullanılabileceğini keşfetti. 2008 yılında ise Fransız şirket Oldecomm, Li-Fi teknolojisi üzerine deneylere başladı. Geldiğimiz noktada ise, bu teknolojinin 2024 ile 2029 yılları arasında yaygın bir şekilde kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor.

wi-fidan-100-kat-hizli-li-fi-teknolojisi-geliyor

Li-Fi, özellikle güvenlik açısından büyük avantajlar sunuyor. LiFi Group’a göre, bu teknoloji ışığın aydınlattığı alanın dışına çıkamadığı için sinyallerin izinsiz ele geçirilmesi neredeyse imkansız hale geliyor. Ayrıca, Li-Fi’nin yüksek hızları, akıllı şehirler, sanal gerçeklik, 4K video akışı ve çevrimiçi oyunlar gibi düşük gecikme süresinin kritik olduğu alanlarda önemli avantajlar sağlayabilir.

En iyi Wi-Fi ayarı nasıl yapılır?

Ancak Li-Fi’nin bazı dezavantajları da var. Bu teknoloji, ışık kaynağına bağımlı olduğu için kapsama alanı sınırlı, yani kapalı alanlarla sınırlı kalabilir. Ayrıca, bu teknoloji henüz yaygınlaşmadığı için Li-Fi’yi destekleyen cihazların sayısı oldukça az.

Li-Fi’nin geleceği parlak görünüyor ve birçok sektör bu teknolojiyi araştırmak ve geliştirmek için yatırım yapıyor. Ancak, Wi-Fi’nin tamamen yerini alıp almayacağını söylemek için henüz erken. Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce, hayata geçer mi? Hayatımızı nasıl değiştirir? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

41 YORUMLAR

    • Bunu kendi kafamdan düşünüyordum bir ara yaklaşık 5 ay önce kader, ama benim düşündüğüm şey biraz daha üst düzeydi. Şöyle ki bilgiyi radyo dalgalarıyla göndere bilen bir medeniyet varsa o verileri ışık hızıyla da göndere bilmesi gerekiyor otomatik olarak, peki bunları yapa biliyorsa bir medeniyet ışık hızıyla neyseleri de farklı mekana gönderemez mi? Bahsettiğim şey ışınlanma oluyor yani siz buna ışınlanma da diye bilirsiniz teleport da diye bilirsiniz, ben nesneyi farklı bir mekana göndermekten bahsediyorum, şuan için fantezi den yukarı çıkılamaz ama komik olan şu bilgiyi ışık hızıyla ulaştırıyorsun ama nesneyi ışık hızıyla gönderemiyorsun buda ironik

    • Radyo dalgaları ışık değildir ışık fotonlardan oluşur radyo dalgaları, elektromanyetik dalgalar olarak bilinir ve elektriksel ve manyetik alanların titreşimlerinden oluşur. Evet radyo dalgaları ışık hızındadır ama bunun sebebi yapılmak için maddeye ihtiyacı olmadığındandır

      • radyo dalgaları da, ışık da, x-ışınları da, kızılötesi dalgaları da birer elektromanyetik dalgadır. haliyle, radyo dalgaları da birer ışıktır, bizim göremediğimiz. göremememizin sebebi, dalga boylarının fazla büyük olmasındandır. İnsan gözü ışık spektrumunun kızıl ile mor arasındaki renklerini görür. Radyo dalgası da kızılın ötesinin de ötesinde büyük dalga boyuna sahiptir aynı zamanda duvarlardan geçebilir. Lifi sadece spektrumda görünür bölgeyi kapsayacak gibi. Çok saçma ve gereksiz.

  1. Daha bakır kablodan fiber optik’e geçilememis yurdum için çok uzak bir beklenti. 2025 kapıya dayandı hala hız için “e” kadar kullanılıyor.

    • Köklerin sahip olan milletlerin göklere çıkması muhtemeldir taklitle yabancı hayranlığı ile ezbercilik de kökleri çürümüş milletlerin birilerinin teknolojileri takdir etmekten başka yapacakları bir şey yoktur o yüzden köprülerinize değerlerinize dininize milli değerlerinize sahip çıkın yoksa hep birilerinin ayak izininine basmaktan İleri gidemezsiniz Tarih bunu doğrulamıştır

    • Bizi karıştırma zaten, bu haberler hep yurtdışında yaşayanlar için. Bizde daha henüz interneti olmayan mahalleler var. Şu anda öncelik imam hatip açmak ve alkah korkusu olan çocuklar yetiştirmek.

  2. Farklı bir teknoloji kablolu İnternet devri azalacak.
    Starlink üzerinden telefonlara direk İnternet ve şebeke verildiği zaman zaten çok hızlanacak.
    Bu da acil durumlar da çok işimize yarar örneğin deprem de afet durumunda alt yapı çökebiliyor.
    Bunun için çok iyi , yine de kablolu alt yapı da kullanılır.

      • radyo dalgaları da, ışık da, x-ışınları da, kızılötesi dalgaları da birer elektromanyetik dalgadır. haliyle, radyo dalgaları da birer ışıktır, bizim göremediğimiz. göremememizin sebebi, dalga boylarının fazla büyük olmasındandır. İnsan gözü ışık spektrumunun kızıl ile mor arasındaki renklerini görür. Radyo dalgası da kızılın ötesinin de ötesinde büyük dalga boyuna sahiptir aynı zamanda duvarlardan geçebilir. Lifi sadece spektrumda görünür bölgeyi kapsayacak gibi. Çok saçma ve gereksiz.

  3. Gelişmiş ülkelerin yerinde olsam böyle üst bir teknolojiyi iyice geliştirip sunarım. Fakat Bazı Arap ülkeleri hariç 3. Dünya ülkesi sayılan, ekonomisi bitik, cinsi ayrım yapılan vs. bazı garip, köksüz, sapsız belde ve toplumlarına yaymakta, tanıtıp pazarlamakta istekli olmam. Onlara wifi yeter de artar bile ☺️(şekil A)

  4. Olum adamlar 2 saniye internetten elektro manyetik spektrum nedir araştırmıyor hâlâ radyo dalgaları ışık değildir diyor, gama dalgasına mı maruz kaldınız ne oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version