Wikileaks kriptoları neden bu şekilde küçük parçalar halinde yavaş yavaş sızdırılıyor? Çoğu kişinin istediği gibi hepsi bir kerede de yayınlanabilirdi. Fakat, bu durum sadece teknik bir problemden kaynaklı.
Geçtiğimiz günlerde WikiLeaks web sitesi saldırı altındayken, diğer kaynaklardan belgelere ulaşılabiliyordu. WikiLeaks web sitesi ağı içerisinde, paylaşım ağına koyulan kriptoların dünyaya bir kaç dakika içinde yayıldığı görülebiliyor.
Wikileaks kriptoları dağıtmak için “poison pill” (zehirli hap) taktiğini kullanıyor. Yani dosyaları teker teker belli zaman aralıklarıyla yayınlıyor. Bunun yanı sıra Assange’in bir basın gurubu bulunuyor. Bu basın gurubu içerisinde El Pais, Le Monde, Der Spiegel ve The Guardian basın kuruluşları yer alıyor.
The New York Times bu kulübe katılmak için davet edilmedi. Bu yüzden Afganistan savaşı ile ilgili sızıntıyla uğraşırken diğer basın kuruluşları yeni haberlerle ilgileniyorlardı.
Assange’nin veri yayınlama taktiği başarıyla devam ediyor. Eğer tüm veriler bir kerede yayınlansaydı şimdiye kadar üstü kapatılmış olabilirdi.
Verilerin parça parça yayınlanmasının sebebi, bu bilgilerin insanlar tarafından iyice irdelenmesini sağlamak ve kamuoyunda fazlasıyla gündemi meşgul etmek.
WikiLeaks’in Ömrü Ne Kadar?
Şunu söylemeliyim ki, WikiLeaks web sitesi eşi görülmemiş bir şekilde hayatta kalmayı başardı. Kapamalar ve diğer saldırıları önlemek için şu anda 1300 ayrı yedek ile birlikte ayna dizayn diye tabir edilen bir sistem içerisinde çalışıyor.
Bu tarz bir sistemin tamamen ortadan kaldırılması oldukça güç. Fakat karşı tarafın tüm dünya ülkeleri olduğu düşünülürse yapılabileceklere akıl sır ermiyor. WikiLeaks belgelerinin açıklanmasının ne zaman sona ereceğini hep beraber bekleyip göreceğiz.
damlaya damlaya göl olur sonra sonra boğulursun
Eline saglik, guzel haber olmus. Saygilar Hasan Turkmen