Ülkemizde iki yılı aşkın süredir erişime engelli olan Wikipedia için Anayasa Mahkemesi‘nin toplanacağını geçtiğimiz günlerde sizlere duyurmuştuk. Bu toplantının konusu Wikimedia Vakfı tarafından yapılan başvuru olacak.
Wikipedia gibi özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Wikimedia Vakfı tarafından erişim yasağının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru görüşüldü.
2 yıldır süren erişim engeli görüşülecek!
Wikipedia yasağı için Anayasa Mahkemesi’nden ilk karar
Anayasa Mahkemesi’nin birinci bölümü, internet ansiklopedisi için yapılan başvurunun iç tüzüğün 28’inci maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca genel kurula sevk edilmesine karar verdi. Gerekçe olarak ise “başvurunun niteliği itibariyle genel kurul kararına gerek duyulduğu” belirtildi.
İç tüzüğün 28. maddesinin üçüncü fıkrasının, sevk kararının alınmasına neden olan bölümü şu şekilde;
“Bölümlerden birinin görülmekte olan bir başvuruya ilişkin olarak vereceği karar, bölümlerin önceden vermiş olduğu bir kararla çelişecekse ya da konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görülürse ilgili bölüm dosyadan el çekebilir. Bölüm başkanı başvuruyu Genel Kurul önüne götürmek üzere başkana iletir”
29 Nisan 2017’den bu yana ülkemizde erişim engeli bulunan platform için daha önce çeşitli itirazlar ve internet üzerinden protestolar yapılmıştı. Ancak, bunlarla erişim engeli konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadı.
Ülke kuzey kore+ iran karışımı jir ülke olduk çıktık.
Ne olacaktı adamlar bu ülkeye terorist diyecek biz boynumuzu bükecektiktik birde teknoloji sitelerinde dolaşıyorsun kafan o kadar çalışıyor
Haklısın valla bizim bu gençlerde iş yok sadece düz mantık at gözlüğü takmış gibi bakıyorlar herşeye.
Kardeşim bilmeden böyle saçma haddsiz benzetmeler yapma.
Adam, daha ne için yasak uygulandığını bilmiyor, gelmiş buraya cahil falan olduk diyor, önce yasağın nedenini bil sonra yaz buraya..
İnşallah kaldırırlar şu yasağı bir gecede cahil kaldık ülkede.
Bu yasak çok saçma
Ben wikipedia giriyorum sıkıntı yok vpn kullanın arkadaşlar
Vpn açıp giriyoruz zaten.
Şimdi bu yazının altına “Türkiye İran oldu, Kuzey Kore oldu, bik bik” diye yazacakları bekliyorum. Bizde öyle kara bi’ cehalet var ki, adam daha kalkıp erişim yasağına sebep olan yazılardan bi’ haber, okumamış, araştırmamış, geliyor burada ahkam kesmeye. Wikipedia’da 2017 yılında Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde ve aynı düzlemde gösterir yazıların kaldırılması yönünde bi’ uyarı gönderiliyor ve bu yazılar kaldırılırsa erişimin de kalkacağı söyleniyor. Ancak Wikipedia bunu kabul etmeyip üzerine “fikir özgürlüğü”nden bahsediyor. Aynısını Amerika için yaz bakalım fişini aynı anda nasıl çekiyorlar da sonra kuzu kuzu Wikipedia hepsini temizliyor. Bilmeyenler için, bu verdiğim örneğin aynısı Twitter, Facebook ve Youtube gibi platformlarda gerçekleşti (Amerika, İsrail ve Fransa bildiklerim) ve tüm bu platformlar ilgili içerikleri anında sildiler.
Nede çok şey biliyormuşsun sen. Birde okuduklarını anlayabilseydin keşke.
wikipedia kime bu kadar batıyor ki izin vermiyorlar pess dogrusu..
En yeni sosyal medya platformu yaz be nedir ne gibi özellikleri var Facebook platformuna rock etme hepsinin cevabını bulmak istiyorum
Net olarak söylüyorum. Türkiye dışarıda kuzey kore iran çin gibi bir ülke olarak gözküyor.Türkiyeyi süper güç ve demokrasisi çok ilerde zanneden vatandaşlarımız var.
Ya söz dinleyecek yada defolup gidecek. Ülke menfaatleri için bir arada duralım. Biz aramızda kavga ederiz ama başkası bize ayar veremez
Yasak devam etsin.
Diktatör rejimler kendi içinde mutlu. Avrupa ve Amerika ortalığı karıştırıyor. Kaddafi ve Saddam yaşarken halk refah içindeydi. Şimdi Allah belalarını verdi.
şaka mı bu yorum? diktatörlükler mutlu mu?
arkadaşlar deniyor ya yeni nesil bilgiye hızlı kolay ulaşıyor umitliyiz bizi kurtaracaklar bilmem ne, bence bilgiye ulaşmalari o kadsr kolaylaştı ki beyin kullanma oranı o kadar düştü herşeye sazan gibi atlayan bir yapıları var. Ayrıca bilgi internet demek Amerika gibi ülkeler demek bilgiyi yönetenler onlar olduğu için risk büyük.
Soz dinleyecekler yada defolup gidecekler yalan bilgilerle zihinleri bulandiramayacaklar
Bırakalım da neye inanıp neye inanmayacağımıza kendimiz karar verelim. Yorumlara bak yaa hay allahım
TurkNet kullananlar için bütün siteler sansürsüz. Cloudflare DNS veya Google Public DNS ile rahatlıkla istediğiniz siteye girebilirsiniz. Giremiyor musunuz? Http’ye s eki ekleyip girin girecektir. (https) Yani VPN gerektirmeden sadece DNS değiştirerek girebilirsiniz.
wikipedia en çok takıldığım sitelerden.yabancı dil bilenler için rakipsiz bir bilgi deposu. çok şükür vpn sayesinde yasak masak işe yaramıyor
Saçma siteler kapatılmazken digital ansiklopedi hala kapalı kalması saçma
Hala yasak kalkmasın diyen sümükler var yorumlarda. Bu ülkeden bir bok olmaz, muasır medeniyetler seviyesi falan hikaye, bok böceğinden hallice günlük kaygılarıyla yaşayıp, ömürlerini doldurup, zihinlerini hiç kullanmadan göçüp gidecek insanlarla sarılı etrafımız.
aynen hocam
bu yasağı bile savunan andavallar var, yav kardeşim o zaman komple interneti kapatın böylece sorunu kökten halledersiniz
Destekçileri ile beraber bu ülkeden gitmelerini hayal ediyorum
Wikipedia özgür,açık bir ansiklopesidir.İsteyen istediği gibi bilgi ekleyip çıkarabilir, bilgileri düzenleyebilir.Yani wikipedia aslında insan toplumunun bilgilerini paylaştığı ortak bir platformdur.Bir an önce açılması dileğiyle.
solcuyum bu yasağın kalkması gerektiğini düşünüyorum. ama insanlar şu wikiyi fazla abartıyor. bilimsel makalelerde bile kaynak gösteremezsiniz wikiyi çünkü özgür bir ansiklopedi her yazılan doğru değil. çoğu avrupa ülkesinde bile yasak. burada yasaklandı diye de cahil kalmadık. bazıları öyle söylüyor 😀 özgür bir ülkede böyle bir yasağı yanlış buluyorum sadece
11 ülkede yasak 3’ü avrupada Rusya’yıda sayarsan 4 bir şey bilmeden caka satma
Yasaklayın anasını satayım her şeyi yasaklayın bu ülke cahil kalsın sonra acısını yine halk çeksin.