Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia için ülkemizde verilen erişim engeli kararının üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçti. Ancak, kullanıcılar çeşitli yöntemler ile Wikipedia’ya erişim sağlamaya devam edebiliyorlar.
Son dönemde ülkemizde Wikipedia yasağının kalkması ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, internet ansiklopedisini yasaklayan ülkelere bir yenisi daha eklendi. Çin daha önce başlattığı yasağın kapsamını oldukça genişletti.
Wikipedia, Çin’de tamamen yasaklandı!
Google ve Facebook gibi platformlarında yasaklı olduğu ülkede Wiki’nin Çince versiyonu 2016 yılının Kasım ayından bu yana erişime kapalı olmasına rağmen diğer dillerde siteye erişim sağlamak mümkündü.
Geçtiğimiz günlerde ülkenin ana internet servis sağlayıcısı DNS Injection ve SNI filtrelerini kullanarak Wiki’nin bütün alan adlarına olan erişimi engelledi. Bu nedenle Çin’de artık herhangi bir dilde Wiki’ye erişim sağlanamıyor.
Rusya, Suudi Arabistan ve Venezüella’da da erişim engeli olan ansiklopediye karşı Çin’de yeni bir girişimin temelleri atılıyor. Facebook ve Google gibi platformlara rakip ürünleri kullanıcılarına sunan Çin, 300 bin makaleden oluşan kendi çevrimiçi ansiklopedisini yapmak için kolları sıvamış durumda.
Helal olsun
Kitap yakmanın 21. Yüzyıl versiyonu. Biz girebiliyormuyduk wikiye.
wikipedia’nin başına 0 koyunca girebiliyon
Hayır artık çift 0 koyman gerekiyor.
Büyük ülkelerde bile yasaklanıyor. Bakalım onların vatandaşıda kendi devletine karşı gelecek mi? Türkiye’de yasaklanınca millet bas bas bağırıp çağırır. Umarım artık bazı şeylerin farkına varırız.
Büyük ülke dediğin yerde daha neler yasak, nasıl bir yönetim var bir araştır bakalım. Sizce Türkiye “büyük ülke” Çin’in yolundan mı gitmeli…
Çin çin çin! Çinlileri sevmem.
En azından adam bunu yasaklayıp yerine muadilini sunuyor
Korkaklık
Adamlar alternatifini düşünüp yasaklamış. Bizde üretim yok alternatif yok teknoloji yok hep dışarıdan hep dışarıdan.
Bunun için teknoloji gerekmiyor. Basit bir girişim. Hep alışveriş siteleri kuracaklarına arkadaşlar biraz de sayısal bir bilgi erişim sitesi kursunlar. Bunu adı sadece beceriksizlik ve hazıra alışmaktır.