Reklam

Wikipedia Kapanıyor!

13
Reklam

İnternetin en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia, Çarşamba günü kepenkleri indiriyor.  ‘nın en çok maddesine sahip olan İngilizce bölümü, Amerika’nın SOPA yasasını protesto etmek amacıyla bir günlüğüne kapanacak.

SOPA (Stop Online Piracy Act. – Online Korsanlığı Durdur) yasasını protesto etmek amacıyla Wikipedia‘nın sadece İngilizce bölümü kapanacak. 18 Ocak Çarşamba günü erişim sağlanamayacak. Wikipedia’nın kurusucu Jimmy Wales, Twitter hesabından kullanıcılara son hatırlatmasını yaptı.

Reklam

Öğrencilere ödevlerini yapmaları için ellerini çabuk tutmalarını söyleyen Jimmy Wales, kararma eyleminin sadece Amerika içinde değil, Wikipedia‘nın İngilizce bölümünün tüm dünyada kapacağını açıkladı. Wikipedia‘nın bu eylemine birçok küçük siteden de destek geldi. Wikipedia ile birlikte birçok site yarın sayfalarını karartacak.

Bilmeyenler için SOPA‘dan da kısaca bahsedelim. Telif haklarını korumak amaçlı geliştirilen SOPA, sert filtrelerle birlikte geliyor. Film, müzik ve oyun sektörünün desteklediği yasa Facebook, Twitter ve Wikipedia gibi büyük sitelerin kısıtlanmasına sebep olacak. Bu yüzden internet kullanıcıları tarafından büyük protestolara maruz kalıyor.

:: Wikipedia’nın bir günlük kararma eylemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

13 Yorum

  1. 1 günde olsa İngilizce bölümünün sunucularda harcanan trafiği bayağı rahatlatacaklar. O bir günlük sürede bayağı bir karları olur heralde.

  2. Kimse kusura bakmasın. Hem korsan kullanın hemde korsanı engelliyorlar diye dövünün. Sen izinsiz adamın günlerce aylarca yıllarca yaptığı ürünü bir tıkla indir parasız kullan sonra adam hakkını korumaya çalışınca dövmeye kalk. Bazı şeylerin ölçüsü olması lazım. Bence çok iyi olmuş. Hem korsanın önü kesilirse virüs derdi de eskisine nazaran azalır. Sonuçta antivirüsü bile korsan indiren akıl küpleri var. :D:D:D

  3. haklılar. sonuna kadar bizde destekliyoruz. kepenkleri SDN de kapatmalı. bizde 1 gün boyunca kapatacağız kepenkleri.

  4. Biraz mantıklı olun objektif bakın,
    birileri korsana hayır diye dövünüyor, diğerleri de sanıyorki birileri başka birilerinin emeğini eserini çalmaya çalışıyor.
    Arkadaşlar bahsettiğimiz şey bilgisayar, yazılım.
    sizin mp3, video, oyun diye bildiğiniz şeyleri gösteren şeyler oynatıcılar … hepsi yazılım. Bir yayın evi isterse yaptığı eseri sadece kendisinin vereceği sadece cep telefonuna yollanacak bir şifre ile şifreleyebilir, birden fazla şifre ve kayıt mecburiyeti koyabilir, hatta bir e-kitap dökümanını, bir mp3’ü komple kriptolu içerik haline getirebilir. Hatta sadece kendinin yolladığı içeriği oynatacak, gösterecek medya oynatıcılar düzenleyebilir. Bunları yapmayıp her telefonda çalışan standart korumasız mp3’ler kitaplar, videolar yapıp internette paylaşıyorlarsa siz sanıyormusunuzki bu üreticiler bu eserlerin çalınmamasını istiyor. Hayır sadece kullanıcıların bunları gizli gizli kullanıp alışmasını sevmesini daha sonra da bu suçluluktan yasal olarak bu eserleri alarak kurtulmasını sağlamak istiyor.
    Talep toplayabilmek için ne olduğunu göstermeniz gerekiyor. Korsan yapılan eserlerin günümüzde hangisi direkt sinemada kamera ile çekim veya konserde gizli gizli kaydedilmiş eserler. Hiçbiri. Hepsi basbaya korumasız direkt çıkartılıp internete konmuş eserler. Kimse kalkıpta korsan demesin. Eğer eserinin çalınmasını istemeyen birileri gerçekten olsa bunu nasıl koruyacağını düşünür çaresini arar bankalar şifreleri nasıl gizliyor nasıl sms ile ve şifrelerle internete girişimizi koruma altına alıyor demekki böyle şeyler mümkünmüş. Demekki plan başka demekki öyle çalma çırpma yok ortada. Kimse kalkıpta devlet önlem almalı demesin. Devlet sen birşeyler yapmıyorken senin eserini neden korumakla yükümlü olsun üstelik ne kadar başarılı olabilir eseri üretenler olarak bunu gayette iyi biliyorsun. Herşey reklam her şey kurgu boşu boşuna buna alet olmayın korsanın var olmasını sağlayan üreticilerin kendileridir.

  5. Soğuk savaş döneminde demokraside basında sansüre yer olmadığını sık sık propaganda olarak kullanan bir ülkeden zaten beklenen bir şeydi. Ki o zamanlarda da Vietnam Savaşı’na karşı çıkan bir çok sanatçı, yayın kuruluşu susturulmuştu. Nixon da bu yüzden başkan oldu. Onların özgürlüğü savunduğu falan yok. İstediklerini elde etmek için yapmayacakları şey yok, emin olun. Doğru bilgilerin insanlar tarafından öğrenilip kendi sistemleri aleyhine karşıt bir görüş oluşma tehlikesini zaten biliyorlardı. Bu riski göze alamazlardı.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version