Nisan 2017 yılından bu yana ülkemizde erişime engelli olan Wikipedia için engelin dün 23:00 civarlarında kaldırıldığını sizlere duyurmuştuk. Bunun Wikipedia’nın 19. yıl dönümüne denk gelmesi de önemli bir tesadüf oldu.
Wikimedia Vakfı’nın Genel Müdürü Katherine Maher, “Türkiye halkıyla yeniden bir araya gelmekten dolayı çok heyecanlıyız” ifadesi ile sözlerine başladı. Herkesin temel hakkı olan bilgiye erişimi korumakta kararlı olduklarını belirten Maher, Anayasa Mahkemesi’nin kararını detaylı bir şekilde incelediklerini dile getirdi.
Wikipedia açıldı!
Bilgi Teknolojileri Kurumu BTK'dan son dakika Wikipedia açıklaması geldi. İki buçuk yıldır erişime kapalı olan Wikipedia açıldı!.Wikipedia Türkiye açıklaması ile süreci anlattı
“Tekrar Hoşgeldin Türkiye!” sloganı ile yayınlanan açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davanın değerlendirme sürecinde olduğu hatırlatıldı. Geçen yılın ilkbaharında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dilekçe verdiklerini belirten vakıf, Temmuz ayında mahkemenin davaya öncelik tanıdığını belirtiyor.
Bazı istatistikleri de açıklayan vakıf, internet ansiklopedisindeki makalelerin yüzde 85’inin İngilizde olduğunu duyurdu. Türkçe makale sayısı ise 335 bin seviyesinde. Tüm bunlara ek olarak engelin kaldırılması sayesinde “Türkiye’deki editörlerimiz ücretsiz bilgi paylaşımına katkı sağlamaya devam edebilecek” ifadesi ile Türkçe makale sayısının artacağının müjdesi verilmiş oldu.
Türkiye’de ve dünyada çevrimiçi ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceklerini belirten Wikimedia Vakfı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
Wikipedia dünyanın dört bir yanındaki insanlarn yazıp düzenlediği küresel bir ücretsiz bilgi kaynağıdır. Bu açık düzenleme modeli sayesinde herkesin Wikipedia’nın makaleleri aracılığıyla kültürleri, ülkeleri, ilgi alanları, çalışmaları ve daha fazlası hakkında bilgi ekleyerek şekillendirebildiği bir kaynak oluştu.
Gönüllüler, gerçekleri doğrulamak için güvenilir kaynakları kullanarak tarih, popüler kültür, bilim, spor ve daha pek çok farklı konuda makale yazmak için birlikte çalışıyor. Bu kolektif yazma, tartışma ve tartışma süreci sayesinde Wikipedia daha tarafsız ve kapsamlı hale geliyor.
Wikipedia Türkiye açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…
Sonunda…
Dalga geçip “şimdi de biz sizin girmenizi istemiyoruz” dememiş olmaları güzel 🙂
İyi olmuş bence
Yalan yanlış, ülkeleri siyasi propaganda için(Baskı altında) karalamadığı sürece özgür ve hür bir şekilde düşüncelerini yazmaya devam etsinler
kapatılması gereken binlerce gereksiz düşünce varken, vikiyi kapatmak saçmalıktı zaten
İyi de haklı gerekçeyle kapatılmıştı düzelttiler mi ki açılıyor şimdi
Wikipedia bilimsel bir kaynak değildir. yazarların bildiğini yazdığı bilmediğini salladığı bir plarformdur.
aynı dünayadaki tarih kitapları gazeteler televizyonlar ve yorumcuları gibi. aslında tüm bilgi kaynaklarımız böyle. birileri yazıyor yorumluyor ve bir tarafa çekerek yazıyor. çok az kaynak gerçekten objektif ve kanıtlara dayanılarak yazılıyor.
Biz hos gelmedik la , siz hos geldiniz.
Ülkemiz kritik durumdayken şunların yaptıklarına bakarmısın ya mahkemeye kadar şu tip şeyleri taşımalarını anlayamıyorum gerçekten o kadar ufak defek şeylerle uğraşmak yerine günümüzde o kadar çok kadınlarımız, çocuklar, hayvanlarımız katlediliyor oldu ki buna adalet bulması gerekirken internetin peşine düşmüşler.. Her ne olursa olsun tek bir ülkede engellenmiş bir siteyi engelleyemezler bunu bilmeyecek kadar da cahil olunmaz ki kardeşim.
yerli ve milli bir digital ansiklopedi lazım bence.
Ekmek değil şu değil. İnternet sitesi sadece. Bu kadar Üstüne düşüp kafanızı yormayın. Onlarda işine bakıp, ülkemiz için yalan yanlış yayınları kaldıracaklar. Eski Türkiye yok artık
zaten herkes dns ile giriyordu ki
Çok iyi oldu.
Türkiye’ye hakaret yazıları ve siyasi olarak taraflı yazıları sebebiyle kapatılmasını desteklemiştim, eğer aynı yolda devam edecekse tekrar kapatılması gerekmektedir.
yaşanan olayların gerçeğini bizzat o olayın içinde yaşamadığın sürece hiç bir zaman bilemezsin. senin benim gibi insanlar tüm bildiklerini türkiyedeki gazatelerden internet sayfalarından etrafımızdaki insanlardan vs gibi yollardan öğreniriz. bu tarz bilgi kaynaklarıda genelde hükümetlerin kontrolu altındadır. yani onlar ne bilmeni ve ne kadar bilmeni isterlerse okadar bilirsin. tarih kitapları dahildir buna. o yüzden biz kitap okurken yunan kötüdür diye öğreniriz , yunan kitap okurken türk kötüdür diye öğrenir. ama gerçekte kimin kötü olduğunu bilemezsin . senin siyasi taraflı yazılar dediğin gerçek olabilir. ama olmayadabilir. her zaman sorgula ve araştır.
ben girip o yazılanları okudum, hâlâ duruyor. ikinci bir dil öğrenin ve siz de girip okuyun. türkiye’deki gazete ve yayın kuruluşlarından duyduktan sonra emin olmak istedim ve evet vikipedi türkiye’yi teröre suriye’de destek veren ülkeler konumunda gösteriyor, hâlâ duruyor o yazı. düzenleme izin vermiyor, düzenlediğinde eski haline geri getiriyor. içimizdeki virüsler tabi buna çok memnun.
Site kapatilmiyor. Zaten Turkiye tarafinda kapatilmasi da mumkun degil. Sadece Turkiye’den erisimi engelleniyor. Itiraz konusu yazilar hala orada ve butun dunya onlari gormeye devam ediyor. Yapilan engelleme soruna cozum uretmek degil Turkiye’deki insanlarin gozunu boyamaktan ibaret sadece.
tarafsız olduğuna inanıyor musunuz gerçekten
Haberi görünce mutluluktan gözlerim yaşardı 😀
(Artık DNS’ye gerek kalmadı)
Dns bahanemiz nolcak
vpn
Türkiye hakkında o hain sözlerini düzeltsinler önce!!
tarfikte kötü sürücü var diye yolu herkese kapatamazsın, beğenmediğini yaskalayarak yok edemez birde reklamını yapmış olurusn.