Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia için ülkemizde verilen erişim engeli kararının üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçti. Kullanıcılar çeşitli yöntemler ile erişim sağlamaya devam ederken, Wiki’nin mücadelesi sürüyor.
2017’nin Nisan ayından bu yana Türkiye’de yasaklı olan Wikipedia ile ilgili devlet kurumlarıyla yaptığı görüşmelerden sonuç alamayan Wikimedia Vakfı, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne (AİHM) taşıdığını açıkladı.
Wikipedia Türkiye için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolunda!
Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher aynı zamanda Türkiye’de mahkemelerin devam ettiğini belirtiyor. Asıl istediklerinin kararın Türk mahkemeleri tarafından kaldırılması olduğunu belirten Maher, aynı zamanda ‘Ankara’ya baskı yapılacak‘ kampanyalar organize edileceğini açıkladı.
Türkiye’nin erişim engeli kararı getirmesine neden olan içerikler hakkında konuşan Maher, “Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullanıyor. Erişim engeli kararını veren Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği kararında şu ifadelere yer vermişti;
“İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur”
{{user}} {{datetime}}
{{text}}